Oransje kjøkken for den som våger

Det knalloransje kjøkkenet er en oppkvikkende vitaminpille i interiøret.

KULE KONTRASTER:  Den mandarinfargete innredningen tegnet av beboerne er laget av kunststoffet corian og mdf-plater. Brettskrurt betongvegg over arbeidsbenken. Overskap av brune forskalingsplater. Stoler kjøpt på lauritz.com. Designbord fra Fritz Hansen. Det originale parkettgulvet ble beholdt. Elvis-bildet laget eierne selv.   FOTO: Espen Grønli
KULE KONTRASTER: Den mandarinfargete innredningen tegnet av beboerne er laget av kunststoffet corian og mdf-plater. Brettskrurt betongvegg over arbeidsbenken. Overskap av brune forskalingsplater. Stoler kjøpt på lauritz.com. Designbord fra Fritz Hansen. Det originale parkettgulvet ble beholdt. Elvis-bildet laget eierne selv. FOTO: Espen GrønliVis mer

Oransje er yndlingsfargen til beboer, interiørarkitekt Heidi Pettersvold.

Så da hun og arkitektmannen Andreas Joyce Nygaard skulle totalrehabilitere kjøkkenet i den hundre år gamle bygården, var denne knall, mandarinfargen på innredningen et nærliggende valg.

Rosett i jerngrep Nedsenkete tak, stukk og ornamenter satte før sitt preg på hele leiligheten. I midt i kjøkkentaket tronet en diger rosett.

Og i stedet for å dempe det alderdommelige stiluttrykket denne rosetten ga rommet, la beboerne inn en røff jernring rundt den. I tillegg satte de vinkeljern langsetter de romantiske taklistene, hele veien rundt himlingen.

Med dette understreket eierne kontrastene, spennet mellom de ulike stilepokene i rommet. Med en ny, blomstrete, burgunderrød rød tapet over hele flaten satte eierne en ekstra prikk over i-en på dette takkunstverket.

Egen klynge-lampe Taklampen er for øvrig en frekk, selvdesignet klynge av glødepærer og fargete ledninger fra Claes Ohlson. Den er både stor og oppsiktsvekkende nok til å hevde seg i dette sterkt uttrykksfulle rommet.

Tøyer grenser - Vi så på dette kjøkkenprosjektet og hele leiligheten som et sted for enkelte eksperimenter. Her kunne vi gå litt lenger enn det vi kan de fleste andre steder.

Kult og kreativt kjøkken Kjøkkeninnredningen designet eierne selv.

Både topper og sider på skap samt kjøkkenøy er laget av kunststoffet corian . Skuffefronter og skrog er laget i langt rimeligere, fargelakkerte mdf-plater.

Kompromiss Dette kreative, besparende kompromisset ble utført av interiørarkitektens faste snekker hos Framtrapp i Lier.

Gulv med glød Værelset prydes ellers av det gamle fiskebein parkettgulvet. Det gir både varme, karakter og glød til rommet.

Balanse i farge og materialer - Vi ønsket å styre hele farge- og materialpaletten i rommet, sier eierne. De mener at en så sterk farge som mandarin reduserer behovet for farger andre steder i værelset.

Konsekvens Oransje-fargen krever i tillegg konsekvens og renhet i detaljeringen over alt i rommet.

Trygghet eller utfordring? Heidi og Andreas er bevisste på at deres spesielle farge- og designløsninger ikke har den samme livslengde som nøytrale farger og og tradisjonelle materialer.

Hvitt holder evig - Velger du hvitt eller andre trygge, klassiske farger holder dette fargevalget i ti-år, mener de. Men i vårt tilfelle var dette aldri målet. Dessuten har vi flere elementer i interiøret som lett lar seg bytte ut og variere.

Kan endres litt De hvitmalte veggene og tapet i taket kan lett endres på. Like enkelt er det ikke med corian-innredningen. Den er for øvrig i samme kostnadsklasse som prydstein.

Superglatt, røft og lekkert Dette superglatte kunststoffet kan limes og formes som treverk, uten at det blir synlige skjøter. Men materialet blir skikkelig fint før dette forfinete får stå sammen med annerledes materialer med et mer uferdig uttrykk. Slik som den røffe, brettskurte bakveggen over kjøkkenbenken, mener beboerne.

Elvis på langveggen På langveggen henger et bilde beboerne selv har laget. De fant Elvis-motivet på nettet og printet det i ut i stort format. Så satte de printen mellom to store glassplater. De hviler støtt på et kraftig vinkeljern som er skrudd fast til veggen.

Forskalingsplater Et annet røft innslag i rommet er det grunne høyskapet på venstre side av inngangsdøren, like ved kjøkkenbenken. Det går fra gulv til tak og er laget av robuste plater, av den typen som brukes til forskaling ved grove betongarbeider.

Den svartbrune fargen kommer for øvrig av at platene har en beskyttende såkalt fenolfilm på begge sider.

Gyllent bakteppe Overskapene over kjøkkenbenken er også i de tøffe platene og de går helt opp til taket. Der danner de et stilig bakteppe til den varme, gylne corian-innredningen.

Klar sammenheng - Vi ville lage noe nytt og annerledes. Og selv om vi brukte ulike, utrykksfulle virkemidler var det viktig for oss at interøret skulle "holdes sammen".

Les også: Englands kuleste hus?
Her har tiden stått stille 75 år
Dette er et hus
Hyttearkitektur i verdensklasse

RENLINJET ORIGINALITET: Det gylne kjøkkenet står i stram kontrast mot  overskapene laget av brune forskalingsplater.  FOTO: Espen Grønli
RENLINJET ORIGINALITET: Det gylne kjøkkenet står i stram kontrast mot overskapene laget av brune forskalingsplater. FOTO: Espen Grønli Vis mer

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

SUPERGLATT: Superglatt corian står fint mot japansk design.  FOTO: Espen Grønli
SUPERGLATT: Superglatt corian står fint mot japansk design. FOTO: Espen Grønli Vis mer
EN HØYDARE: Det grunne, tøffe skapet går helt til topps.  FOTO: Espen Grønli
EN HØYDARE: Det grunne, tøffe skapet går helt til topps. FOTO: Espen Grønli Vis mer
ORIGINALT: Taket er kledd med en burgundrød tapet fra Tannum Tekstil. Her ser vi gjennom døren litt mer av den kreative leiligheten.  FOTO: Espen Grønli
ORIGINALT: Taket er kledd med en burgundrød tapet fra Tannum Tekstil. Her ser vi gjennom døren litt mer av den kreative leiligheten. FOTO: Espen Grønli Vis mer