Øresus kan være jernmangel

Hver tiende norske kvinne lider av jernmangel. Et av symptomene er øresus.

PLAGSOMT: Øresus oppleves som svært plagsomt. En av årsakene til øresus er jernmangel, noe mange norske kvinner lider av. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
PLAGSOMT: Øresus oppleves som svært plagsomt. En av årsakene til øresus er jernmangel, noe mange norske kvinner lider av. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Omlag hver tiende norske kvinne i alderen 16 til 55 år lider av jernmangel. På listen over symptomer for alvorlig jernmangel finnes blant annet øresus.

10 til 15 prosent av den norske befolkningen sjeneres også av plagsom øresus.

De to tingene kan ha en sammenheng.

Øresus beskrives ofte som susing, brumming, motorlyd eller pipetoner og er en subjektiv lydopplevelse uten ytre lydkilde.

Du kan høre etterligninger av lydene her.

Slappe, svimle damer Menn lider sjelden av jernmangel. Det er fordi de ikke har noen naturlig tapsutgang av blod. Men det har kvinner.

- Jern finner vi inne i hemoglobinet, de røde blodcellene. Når vi har jernmangel får vi derfor færre og mindre røde blodceller, forklarer ernæringsfysiolog Lise von Krogh.

Kvinner har oftere jernmangel enn menn fordi de menstruerer.

von Krogh sier det er en relativt vanlig mangelsykdom hos norske kvinner, og tror det finnes mange som ikke er klar over de har en mangel når symptomene dukker opp (se liste over symptomer til høyre).

- Når kroppen har for få røde blodceller, gjør ikke blodet jobben sin godt nok med å transportere oksygen rundt i kroppen. Det gjør at man kan føle seg slapp og svimmel, sier von Krogh.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer