STRØKEN TERRASSE: Den store terrassen med svømmebassenget på 12x4 m er det perfekte sted å være på fløyelsmyke sommerkvelder. Hele Càn Bovet-anlegget er tegnet av Jarmund&Vigsnæs Arkitekter. Herfra er det bare to kilometer til den historiske landsbyen Sineu, øyas gamle hovedstad hvor Mallorcas konger bodde på 1300- og 1400-tallet.  Foto: Nils Petter Dale
STRØKEN TERRASSE: Den store terrassen med svømmebassenget på 12x4 m er det perfekte sted å være på fløyelsmyke sommerkvelder. Hele Càn Bovet-anlegget er tegnet av Jarmund&Vigsnæs Arkitekter. Herfra er det bare to kilometer til den historiske landsbyen Sineu, øyas gamle hovedstad hvor Mallorcas konger bodde på 1300- og 1400-tallet. Foto: Nils Petter DaleVis mer

Oslo-arkitektenes drømmehytte på Mallorca

Lagde lekker sommerhytte av oksefjøset.

Tanken om å ta et gammelt bygg og restaurere det frem til et moderne stiluttrykk kan gi seg mange utslag.

Det kjente arkitektkontoret Jarmund&Vigsnæs AS fikk i oppdrag å omgjøre et gammelt oksefjøs på Mallorca til et langstrakt og stilrent landsted.

- Siden det opprinnelig var et oksefjøs fikk det navnet Càn Bovet, "Den lille oksens hus". Og går du inn i de luftige rommene inne i den nye, langsmale hovedbygningen, har du fortsatt kontakt med naturen og horisonten rett utenfor, forteller arkitekt Håkon Vigsnæs til bonytt.no.

Jarmund&VIgsnæs er kjent for en rekke spektakulære prosjekter. Blant annet et designhotell midt i Jotunheimen, en ny mjøsvilla av gjenbruksmaterialer, og en kritthvit Bærums-bolig som trendmagasinet Wallpaper har hyllet.

Sterke stiltradisjoner Landstedet på Mallorca ble utført på oppdrag av en designengasjert nordmann. Ideen var blant annet å skape et uforstyrret sted der man fra en skjermet utsiktsplass kan skue utover landskapet, som i all hovedsak er et landbruksområde beliggende i en slak dal midt på øya.

Her dyrkes det mandel og oliven på velpleide jorder kranset av pinjer, og det virker nesten som tiden har stått fullstendig stille i mange hundre år i dette dalføret.

ET STED FOR DRØMMER: Svømmebassenget er kledd med vårgrønne fliser som matsjer fargene i åsene omkring. Det har elekrolyseanlegg for salt i stedet for klor i vannet. I midten, bak søylene ligger det gamle fjøset som ble stue.  Foto: Nils-Petter Dale
ET STED FOR DRØMMER: Svømmebassenget er kledd med vårgrønne fliser som matsjer fargene i åsene omkring. Det har elekrolyseanlegg for salt i stedet for klor i vannet. I midten, bak søylene ligger det gamle fjøset som ble stue. Foto: Nils-Petter Dale Vis mer

- Føringene fra myndighetene på Mallorca i forhold til byggeskikk og kvalitet var minst like sterke her som hjemme i Norge, sier Vigsnæs.

Først restaurerte arkitektene det lille fjøset, så kom det til to nye hus og bassenget.

Stil som stemmer Arkitektene passet blant annet på å gjennomføre alle hus i anlegget med de samme takvinkler og proporsjoner som de fant på det gamle oksefjøset.

Den tidligere så spartansk bebygde tomten er blitt nesten til en liten landsby med trange smug og små plasser.

- Noe av det viktige i prosjektet var å skape den store, skjermete oppholdsterrassen med utsikt, først over bassenget og så lenger bak i horisonten i dalføret med alle pinjene, forteller arkitektene.

Utfordring med varme og skygge Det er skandinaver som først og fremst bor her, og da er det ifølge arkitektene viktig at de får tilstrekkelig med skygge utendørs.

- De gjør ikke som de fastboende på øya som oppholder seg mye innendørs.

RUSTIKT MIDT I MODERNE ANLEGG: Det gamle fjøset ble stue, og det er innredet med myke møbler fra området.  Foto: Nils-Petter Dale
RUSTIKT MIDT I MODERNE ANLEGG: Det gamle fjøset ble stue, og det er innredet med myke møbler fra området. Foto: Nils-Petter Dale Vis mer

Denne skyggeutfordringen løste arkitekten ved å lage et pergola-utstikk, en brem av bambus rett fra taket på hovedhuset. Den sørger for å skyggelegge hele 150 kvadratmeter av arealet foran bassengkanten.

- Varmen som av og til blir temmelig i høy i dette tørre strøket, inspirerte oss til å lage ekstra høye, luftige rom, sier Vigsnæs.

Dette gir god gjennomtrekk, og i tillegg kommer vindusåpningene som kan tildekkes fullstendig med bambusspiler. Disse to tingene gir tilsammen godt med friskluft hele natten gjennom.

Og i forhold til øyas byggetradisjoner, ville man ikke ha aircondition og for mange high-tech installasjoner.

Rommene åpnes i full bredde Med foldedører og bambussjalusier åpnes og lukkes rommene på en lettvint måte mot utsikten i hele veggbredden.

Alle de tre husene har utgang til pergolaområdet. Men det finnes ikke intern gjennomgang mellom dem.

Skreddersøm og tradisjon Arkitektene la ikke opp til så mange spesielle detaljer. De prioriterte heller rene flater og butt i butt avslutninger mellom bygningselementene. Det aller meste som er gjort av konstruksjoner er spesialsøm, det meste utført av en dyktig, lokal snekker.

ÅPEN SONE: Kjøkkenet åpner seg også totalt mot utsikten, og rommet har en solid og effektiv øy-innredning. Veggene er malt i en lys, tobakksaktig valør.  Foto: Nils-Petter Dale
ÅPEN SONE: Kjøkkenet åpner seg også totalt mot utsikten, og rommet har en solid og effektiv øy-innredning. Veggene er malt i en lys, tobakksaktig valør. Foto: Nils-Petter Dale Vis mer

- Han er en representant for Mallorcas høye håndverkerstandard. Det er faktisk ikke så lett å finne fagfolk med tilsvarende kompetanse i Norge, bemerker Vigsnæs.

Arkitektene spesialtegnet både garderober og senger. Alle rom ble møblert med bord og stoler med tilhørighet til det historiske Sineu-området like i nærheten, samt Mallorca for øvrig. Her satset man ikke først og fremst på importert design. Det var viktigere å ta vare på den lokale koloritt.

Gammelt og nytt Den gamle, opprinnelige fjøsbygningen i stein ble omskapt til en trivelig stue med peis og myke møbler.

Dette er det perfekte sted for sene kvelder.

Kjøkkket har en stor kjøkkenøy, spisegruppe og et bakrom med kjøleskap, skjult av skyvedører. De fire store soverommene er fordelt på de to nybyggene.

Les også: Slik ble tomannsboligen en strøken villa

Over 1000 inspirende interiørbilder

HARMONI: Også badet preges av den enkle og rene designstilen. Det gir miljøer som stimulerer til ro og ettertanke.  Foto: Nils-Petter Dale
HARMONI: Også badet preges av den enkle og rene designstilen. Det gir miljøer som stimulerer til ro og ettertanke. Foto: Nils-Petter Dale Vis mer

Slike småbygg har du aldri sett maken til

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

KREATIVT TEAM: Arkitektene Einar Jarmund, Alessandra Kosberg og Håkon Vigsnæs.  Foto: Nils-Petter Dale
KREATIVT TEAM: Arkitektene Einar Jarmund, Alessandra Kosberg og Håkon Vigsnæs. Foto: Nils-Petter Dale Vis mer
DISKRÉ I SOLEN: Med bambussjalusier blir det svalt inne i de høye rommene, selv på hete dager.  Foto: Nils-Petter Dale
DISKRÉ I SOLEN: Med bambussjalusier blir det svalt inne i de høye rommene, selv på hete dager. Foto: Nils-Petter Dale Vis mer