Oslo får «rullende mathall» hver uke

Privat krafttak for gourmetmat på gata.

KUMA: Oslo har ikke noe Soho, derimot Kuma, området rundt utestedet Blå i Brenneriveien. Her blir det foodtrucksamling hver helg fra midten av mai. Foto:REBEKKA DE LEON
KUMA: Oslo har ikke noe Soho, derimot Kuma, området rundt utestedet Blå i Brenneriveien. Her blir det foodtrucksamling hver helg fra midten av mai. Foto:REBEKKA DE LEON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Var du blant dem som jublet da Oslo fikk sine første foodtrucker i fjor - og kanskje håpet på en rullende matrevolusjon i bygatene i år?

Da får du herved en dårlig og en god nyhet.

Den dårlige er: Bare fire trucker er så langt godkjent av Bymiljøetaten for å stå kommunal grunn.

Den gode nyheten er: Oslos foodtruckeierne går sammen om et felles gatematstunt med alt fra tacos og burgere til småmat, bakst og suppe på ett og samme sted.

Liker du tanken på duften av mat fra mange verdenshjørner og friheten ved å gå fra bil til bil før du bestemmer deg, ja, da ser våren lys ut likevel.

Det beste er kanskje at du ikke må spise stående. Foodtruckeierne sørger for felles bord og stoler ute på gata.

Foodtruckfestival - nytt sideprogram på fjorårets Matstreif
.

Pop up matmarked - Det blir moro, sier Bendik Romstad i matbilen «Anne på landet».

Han er også reklamemann og gjør gjerne en innsats for matbilmiljøet. Idet Dagbladet ringer, har han nettop laget logo til fellesarrangementet.

- Vi kaller det «Foodtruck Bonanza», sier han.

KOMMER TIL BYEN:  «Anne på landet» alias Anne Gravingen og Bendik Romstad, drar jevnlig fra Svartskog til Oslo med sandwicher, kaker og kanelboller, saft og supper på råvarer de selv har sanket.  Fra midten av mai finner du dem hver lørdag i godt selskap med andre mattrucker rundt Blå ved Akerselva. Det er også planer for at bilene kan samles på Youngstorget hver torsdag utover sommeren. Foto:BYAKSEL
KOMMER TIL BYEN: «Anne på landet» alias Anne Gravingen og Bendik Romstad, drar jevnlig fra Svartskog til Oslo med sandwicher, kaker og kanelboller, saft og supper på råvarer de selv har sanket. Fra midten av mai finner du dem hver lørdag i godt selskap med andre mattrucker rundt Blå ved Akerselva. Det er også planer for at bilene kan samles på Youngstorget hver torsdag utover sommeren. Foto:BYAKSEL Vis mer

«Anne på landet»-bilen har du kanskje sett på en av kommunens godkjente parkeringsplasser for matbiler. Bilen er også flittig benyttet til festivaler og ulike arrangementer.

Foreløpig blir det ukentlig «Foodtruck Bonanza» ved KuMa, området rundt Brenneriveien og Blå, noen meter fra Akerselva.

Det blir kanskje også bonanza på Youngstorget, der du foreløpig finner matbilen «4 Gringos» og «Ragnalokk», tilhørende spisestedet Lokk. Ragnalokk er Oslos nyeste matbil, lansert under X Games i februar i år. 

Tacosuksess -Jeg håper vi får til en ukentlig samling på Youngstorget. Konkurranse er bra. Da kommer det flere folk og alle finner mat de kan like, sier daglig leder av 4 Gringos, australske Ian Samways.

4 Gringos, ofte bare kalt «tacogutta», har to biler i Oslo sentrum. De samarbeider dessuten med bedriften Foodora, som bringer mat hjem med sykkelbud.

Etter at 4 Gringos vant tittelen «Norges beste taco» i NM i taco i fjor høst, går forretningen svært bra, ifølge Samways.

- Men, sier han, dette er ikke en business for alle. Det er lange dager og mange timer stående rett opp og ned. Det morsomme er å se at kundene liker oss og synes matbilene beriker byen.

Starter i mai Lørdag 14.mai om morgenen vil de første matbilene rulle ned bakken mot Akerselva. Liker du biler som Lunico og Go'Grilla kan du bare puste ut. De kommer, de også. I området vil du både finne de offentlig godkjente bilene og de som står på private tomter og dermed ikke er underlagt kommunens regelverk.

Seks-åtte biler, kanskje flere, vil til sammen utgjøre det mobile matmarkedet ved Akerselva, et par steinkast fra Mathallen.

MAT FOR MANGE: Foreløpig står matbilen 4 Gringos alene, eller sammen med foodtrucken Ragnalokk på Youngstorget i Oslo. Nå får bilen selskap og torget langt større mattilbud. Fra slutten av mai planlegges Food Truck Bonanza hver torsdag og lørdag. Torsdag skal bilene møtes på Youngtorget, lørdag skal de forflytte seg til KuMa, området rundt Brenneriveien og Blå ved Akerselva. Foto: 4 GRINGOS
MAT FOR MANGE: Foreløpig står matbilen 4 Gringos alene, eller sammen med foodtrucken Ragnalokk på Youngstorget i Oslo. Nå får bilen selskap og torget langt større mattilbud. Fra slutten av mai planlegges Food Truck Bonanza hver torsdag og lørdag. Torsdag skal bilene møtes på Youngtorget, lørdag skal de forflytte seg til KuMa, området rundt Brenneriveien og Blå ved Akerselva. Foto: 4 GRINGOS Vis mer

- Blir tiltaket en suksess, utvider vi tilbudet til hele helgen, sier Rebekka de Leon, prosjektleder for Kuma-området ved Akerselva. Området omfatter Brenneriveien og området rundt musikkstedet «Blå»..

Markedet vil slutte for sesongen når det blir for kaldt til å sitte ute og spise.

L'Unico var også på Øyafestivalen i fjor da Dagbladet mat testet festivalmaten.

- Oslo trenger dette - Dette er noe Oslo trenger, sier Rebekka de Leon i Kuma-Oslo, et tiltak som vil foredle, ikke forfine, området rundt Brenneriveien.

Foredlingen skal skje ved hjelp av gatemarkeder, gatekunst, gategalleri, danseforestillinger, små og store konserter, utfordringer og festivaler.
 
De Leon har savnet et sted for avslappet bespisning ute, slik du finner i andre europeiske byer.

Når bilene nå samles, vil Oslo få ett tilbud ikke ulikt det danskene har på Papirøen i København, der et 20-talls biler står sammen i en hall og markedsfører seg under paraplyen Copenhagen Street Food.

Food truck-konseptet stammer imidlertid fra USA, og mer eller mindre permanente foodtruck-samlinger er vanlig, i de store byene, som for eksempel Abbott Kinney i Los Angeles, California, og i Austin, Texas - som har mer enn 250 food trucks.

- Vi ønsker å åpne gaterommet. Da kan folk flyte med strømmen av mennesker, bevege seg i en opplevelse. Å gå inn på en restaurant krever mye mer enn å kjøpe et måltid i en matbil, sier de Leon til Dagbladet.

Området har lenge hatt marked for kunsthåndverk, klær og design.

- Matbilene vil underbygge tilbudet og gi området en mer helhetlig identitet, sier de Leon. 

Sosialt Dan Alexander Nypan, leder for restaurant Lokk og matbilen «Ragnalokk», gleder seg over tiltaket. Det blir fint å se de dekorerte bilene sammen.

BONANZA-KLARE: Dan Alexander Nypan (tv), leder for restaurant Lokk og matbilen «Ragnalokk», vil sammen med resten av Oslos matbiler hver lørdag stå i området utenfor musikkstedet «Blå »ved Akerselva. I midten Martin Guin Troset, driftsjef for Ragnalokk, til høyre  kjøkkensjef Markus Storm Dalseg.  Foto: LOKK
BONANZA-KLARE: Dan Alexander Nypan (tv), leder for restaurant Lokk og matbilen «Ragnalokk», vil sammen med resten av Oslos matbiler hver lørdag stå i området utenfor musikkstedet «Blå »ved Akerselva. I midten Martin Guin Troset, driftsjef for Ragnalokk, til høyre kjøkkensjef Markus Storm Dalseg. Foto: LOKK Vis mer

 -  Vi skal dytte inn så mange biler og folk vi kan. Å stå sammen utvider og beriker miljøet, sier han.

En annen fordel er at folk kan velge den maten de liker.

- Felles bord og stoler gjør at folk kan spise ulik mat og og likevel spise sammen, sier han.

Bendik Rostad i matbilen «Anne på Landet» ser for seg at bilene etterhvert kan dra mange steder, i samlet flokk.

- Vi ser at det blir mest suksess når vi står sammen med andre trucker, sier han.

FØLG STRØMMEN:  Ved Brenneriveien kan du handle mat, klær, kunst, design eller bare nyte livet. Foto: REBEKKE DE LEON
FØLG STRØMMEN: Ved Brenneriveien kan du handle mat, klær, kunst, design eller bare nyte livet. Foto: REBEKKE DE LEON Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer