BEST PÅ MILJØ: Oslo Lufthavn er best i Europa når det kommer til miljø. Dette ifølge en fersk utmerkelse fra European Region of Airports Council International (ACI Europe). Foto: OSL
BEST PÅ MILJØ: Oslo Lufthavn er best i Europa når det kommer til miljø. Dette ifølge en fersk utmerkelse fra European Region of Airports Council International (ACI Europe). Foto: OSLVis mer

Oslo Lufthavn er best i Europa på miljø

Slår alle i ny kåring.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

Dinside: Oslo Lufthavn er best i Europa når det kommer til miljø. Dette ifølge en utmerkelse fra European Region of Airports Council International (ACI Europe).

- Årets Eco-Innovation Award tildeles Oslo Lufthavn som anerkjennelse av deres integrerte og systematiske miljøledelse. Flyplassen er allerede karbonnøytral, og fortsetter å arbeide utrettelig for å forberede energieffektiviteten i sin virksomhet, for å minimere avfall og å engasjere seg i miljørelasjoner med sine partnere, lokalsamfunnet og andre interessenter, skriver ACI i en pressemelding.

Det er tiende gang at prisen blir delt ut, og det er første gang at Oslo Lufthavn vinner.

- Vi får prisen med begrunnelsen at vi jobber systematisk og helhetlig med miljø, og det er selvsagt gledelig, sier administrerende direktør Nic. Nilsen.

Kloakk og snø som energikilde Miljøaspektet har helt fra begynnelsen vært viktig ved byggingen av hovedflyplassen.

BEST: - Ingen flyplasser gjenvinner varme fra avløpsvann i så stort omfang som Oslo Lufthavn, og det termiske snølageret er det eneste i verden, skriver Oslo Lufthavn i en pressemelding. Illustrasjon: KENT ENSTRØM GRAFIKK & ILLUSTRASJON
BEST: - Ingen flyplasser gjenvinner varme fra avløpsvann i så stort omfang som Oslo Lufthavn, og det termiske snølageret er det eneste i verden, skriver Oslo Lufthavn i en pressemelding. Illustrasjon: KENT ENSTRØM GRAFIKK & ILLUSTRASJON Vis mer

- Det er veldig tilfredsstillende at satsingen vår på miljø peker seg ut, da dette har vært en viktig del av vår strategi siden vi åpnet i 1998, sier Nilsen.

Lufthavnen tar miljøarbeidet videre i den pågående utvidelsen av flyplassen som nå er godt over halvveis.

Den nye piren som nå er under bygging, samt utvidelsen av terminalbygget, bygges som som passivhus. I tillegg satser de på kloakk og snø som energikilde.

Kloakk fra nordre deler av Ullensaker, Nannestad og Oslo Lufthavn gjenvinnes og brukes til oppvarming av terminalen, mens snøen fra sist vinter brukes til å kjøle ned pir nord. Dette skjer ved at den rene snøen fra flyplassen samles i et basseng hvor de tar vare på kulden, som kan brukes til å kjøle ned pir nord på varme dager.

Best på størrelse Miljøprisen er en del av en større prisutdeling for europeiske flyplasser innenfor flere kategorier.

Blant annet er London City Airport kåret til vinneren innenfor klassen små flyplasser med 1 til 5 millioner passasjerer, og Barcelona El Prat er kåret til best blant de store med over 25 millioner passasjerer.

Det er det uavhengige Advisory Board of Airport Carbon Accreditation som står bak miljøutmerkelsen, men hele kåringen er altså i regi av ACI Europe - som er den europeiske avdelingen til Airports Council International (ACI).

Pristildelingen for klimaprisen vurderes ut fra en rekke kriterier, blant annet miljøbevissthet, klimagassutslipp, involvering av interessenter, utslipp og støy.

ACI er en interesseorganisasjon for flyplassoperatører. Den europeiske avdelingen representerer 450 flyplasser i 44 europeiske land.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside. Les her.

Les også:
Skal du reise fra OSL i sommer? Sjekk avstanden til gate 19!
Slik kan du kutte tida på flyplassen

Singapore Changi er verdens beste flyplass