Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Oslofolk frykter rottene minst

Det kan fort vise seg å bli dyrt.

REDD FOR ROTTER: Rotter er det skadedyret vi frykter mest, men noen er mer redd for det enn andre. Her avbildet rotteskade i hus. Foto: IF SKADEFORSIKRING
REDD FOR ROTTER: Rotter er det skadedyret vi frykter mest, men noen er mer redd for det enn andre. Her avbildet rotteskade i hus. Foto: IF SKADEFORSIKRING Vis mer

Dinside.no: En fersk undersøkelse Respons analyse har gjort på oppdrag fra SpareBank 1 Forsikring viser at det er rotter de fleste av oss frykter mest når det kommer til skadedyr i hjemmet.

• 45 prosent frykter mest å få rotter i hjemmet
• 44 prosent frykter å få veggedyr på besøk
• 35 prosent frykter mus i hjemmet
• 32 prosent frykter kakkerlakker

Les også: Slik holder du smågnagerne ute

Med god grunn? - Jeg forstår godt at rotta er upopulær. Rotter kan gjøre utrolig stor skade. Vi har opplevd at de har gjort huset ubeboelig og at det lukter pyton fra døde dyr over alt. Vi vet også om branner som skyldes kortslutning fordi rottene har gnagd i stykker isolasjonen på elektriske ledninger, sier skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

Han forteller at det er rotter og mus som står for de største skadene i norske hjem.

- Gjennomsnittskadene er på rundt 60 000 kroner, men vi har opplevd at hus må totalrenoveres for millioner, sier han.

Det folk synes er aller verst med å få skadedyr på besøk i huset, er nettopp også ødeleggelsene som de gjør på hus eller eiendeler, samt arbeidet det er å bli kvitt dem.

Les også: Sjekk om husforsikringen din dekker skadedyrangrep

Forskjell på oslofolk og rogalendinger Det er også forskjell på hva vi frykter minst og mest, ut fra hvor i landet vi bor.

Mens rogalendinger og agderværinger er de som frykter rottene mest av hele befolkningen, er det oslofolk som frykter rottene minst.

Og motsatt når det kommer til veggedyr: Det er folk i Oslo og Akershus som frykter veggedyr aller mest, mens folk fra Rogaland og Agder-fylkene frykter disse minst - sammen med folk fra Hedmark og Oppland.

Men det er ikke alltid frykten gjenspeiler virkeligheten:

Bør ikke føle seg for trygge ... Én ting er hva vi frykter, men en annen ting er hva vi faktisk blir rammet av. Og selv om oslofolk er de som frykter rottene minst, bør de ikke føle seg for trygge.

- Rotter er over alt, nå i høst hadde en rotte klatret opp langs utvendig avløpsledning av overvann og satt på verandakanten i femte etasje i en blokk i Oslo, forteller Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonssjef i If Skadeforsikring, til Dinside.

Ifølge Ifs Boligundersøkelse, gjennomført av TNS Norsk Gallup, er det gnagere som rammer flest.

Totalt har åtte prosent opplevd gnagere i løpet av de fem siste årene.

1 AV 10 HAR HATT SKADEDYR PÅ BESØK: Men bransjen tror tallet er enda høyere, og at mange bare ikke har oppdaget skaden. Foto: IF SKADEFORSIKRING
1 AV 10 HAR HATT SKADEDYR PÅ BESØK: Men bransjen tror tallet er enda høyere, og at mange bare ikke har oppdaget skaden. Foto: IF SKADEFORSIKRING Vis mer

Gnagerne, altså mus og rotter, er minst utbredt i Nord-Norge - og mest i Hedmark, etterfulgt av Vestfold og Rogaland.

- Ifølge vår samarbeidspartner på skadedyrsanering, Anticimex, vil fylkene fra Agder til Østfold og Hedmark/Oppland være mest utsatt for mus, mens det er mest rotter langs kysten fra Oslo til Trondheim, forteller Vennesland.

Ekstra mye i vinter Og i vinter bør du se ekstra opp for rotter, for ekspertene har meldt at de aldri har sett så mye rotter som i år. Når det blir vinter og kaldt, trekker de gjerne innendørs.

- Alt de trenger er en åpning på knappe to centimeter. Og musene trenger enda mindre plass, seks millimeter er nok, sier Nilsen. Ta deg derfor en runde rundt huset og tett igjen sprekker som rottene kan komme inn gjennom, råder han.

Les også: Vi har testet musefella Victor multikill

Pass spesielt på i gamle hus Gnagerne er mest utbredt i gamle hus: Hvert fjerde hus (22 prosent) som er 100 år eller eldre, har opplevd gnagere.

- At eldre hus er mer utbredt, har nok sammenheng med at gamle hus i større grad er utette, blant annet i overgangen mellom bunnsvill og grunnmur. I tillegg kan det være netting i ventiler som er rustet i stykker. Det kan også være skader på kloakkrør eller manglende tetting generelt, sier Vennesland.

Vi har tidligere skrevet om hvor store ødeleggelser gnagere som mus og rotter kan gjøre på boliger. Se blant annet:

Mus og rotter gnager på vannrør og Maur elsker isopor og råte

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her

VEGGEDYR: Veggedyr er det vi frykter mest, etter rotter.
VEGGEDYR: Veggedyr er det vi frykter mest, etter rotter. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media