Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Østbanehallen åpner: Satser på en million spisegjester i år

Enda en hall full av mat. Her er Oslo-stedene for foodies.

STOLT FORTID: Der togene sto skal det nå stå mat på bordet. Nye Østbanehallen får åtte spisesteder. Mens du spiser får du god anledning til å tenke på hva som har vært her før. Foto: MONICA TOFTEN
STOLT FORTID: Der togene sto skal det nå stå mat på bordet. Nye Østbanehallen får åtte spisesteder. Mens du spiser får du god anledning til å tenke på hva som har vært her før. Foto: MONICA TOFTEN Vis mer

• Flere matsaker på db.no/mat
På Jernbanetorget kikker folk nysgjerrig opp mot bildene fra den nye Østbanehallen. Ennå er alt stengt. 5.februar åpnes dørene.

I halvannet år har hallen fra 1887 vært lukket for oppussing. Hvordan den skulle bli har vært en hemmelighet.

Nå står den gamle jernbanehallen ferdig, med lyse vegger og svart tak, avbrutt av glassflater som slipper dagslyset ned. 

300 millioner Prosjektdirektør Trond Rusten i Rom Eiendom løper mellom de åtte spisestedene før åpningen av hallen, som nå skal gå under navnet «Ø».

Innredningen er en blanding av gammelt og nytt. Historiske deler er restaurert og satt tilbake til opprinnelig stand, moderne elementer er lagt til som kontrast.

MAT: Hyllene fylles opp før åpning 5. februar. Forventningene er store. Østbanehallen er strategisk plassert i forhold til hoteller, Operaen, Oslo S og mange tusen nye beboere i Bjørvika og Sørenga. Foto: MONICA TOFTEN
MAT: Hyllene fylles opp før åpning 5. februar. Forventningene er store. Østbanehallen er strategisk plassert i forhold til hoteller, Operaen, Oslo S og mange tusen nye beboere i Bjørvika og Sørenga. Foto: MONICA TOFTEN Vis mer

- Oppussingen har kostet over 300 millioner kroner, forteller Rusten. Pengene regner man med å få tilbake på å traktere Oslofolk, turister og 60 000 pendlere som daglig passerer på vei til og fra toget.

-Målet er en million spisegjester før året er omme, sier Rusten.

KJAPP GOURMET: Matmarkedet får egen kafe, delikatesser og mat for folk på farten. Foto: MONICA TOFTEN
KJAPP GOURMET: Matmarkedet får egen kafe, delikatesser og mat for folk på farten. Foto: MONICA TOFTEN Vis mer

Forventningene er basert på den sterkt voksende befolkningen i området, tettheten av hoteller, nærheten til Operaen og det beskjedne antall spisesteder i gatene rundt.

På sporet I tillegg til de åtte spisestedene har fire butikker, en isbar og et halvt mål stort matutsalg fått plass under det hvelvede taket der togpassasjerene hastet forbi med kofferter, ski og barnevogner til utpå 1980-tallet.

-Ved søylen der borte stoppet sporet. Så langt inn gikk Østfold-toget, forteller Rusten og peker på et punkt bare noen meter fra hovedinngangen. 

VULKAN: Vil du kjøpe ingrediensene selv er Mathallen på Vulkan eller Maschmanns på Skøyen mer spennende. I sentrum har de nye mattemplene størst fokus på servering. Foto: LARS EIVIND BONES
VULKAN: Vil du kjøpe ingrediensene selv er Mathallen på Vulkan eller Maschmanns på Skøyen mer spennende. I sentrum har de nye mattemplene størst fokus på servering. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Like ved søylen er det plassert et ni meter høyt tre. Ytterligere to trær av samme høyde står lenger inn. I den enorme hallen ser trærne små ut.

Restaurantene er laget som avlange bokser, som en honnør til togvognene som sto her.

Langs en av dem finner du Norges lengste sushidisk, ialt 80 meter.

Foruten sushibaren, som også får andre retter, kommer et fransk-italiensk brasserie og en gastropub i hallen.

UTVALG:  Ostedisken på Flavours matmarked. Foto: MONICA TOFTEN
UTVALG: Ostedisken på Flavours matmarked. Foto: MONICA TOFTEN Vis mer

Det er hektisk aktivitet.

Noen stabler varer, andre får foredrag om delikatessene de skal selge. Ved bordene sitter bygningsarbeidere og prøvesmaker maten.

Ikke fastfood Profilen er dreid fra fastfood til steder med egenart.  Der du før sto i kø for en Big Mac finner du nå en restaurant med norsk profil, innredet i klassisk stil.

EKSKLUSIVT: Naturstein, kobber og heltre går igjen i hallen fra 1854. Faceliften har kostet 300 millioner kroner. Foto: ROM EIENDOM
EKSKLUSIVT: Naturstein, kobber og heltre går igjen i hallen fra 1854. Faceliften har kostet 300 millioner kroner. Foto: ROM EIENDOM Vis mer

Matmarkedet «Flavours» er en blanding av kafe, delikatesse og vanlig matbutikk. Butikken har egen kokk.

-Men du finner også noen av de samme varene som på Rema 1000, til omtrent samme pris. I tillegg selger vi kortreiste oster, pølser og spekemat, sier butikksjef Martina Kaldahl, som hopper til hallen etter åtte år i Deli de Luca.

MATMEKKA: På vestkanten i Oslo ligger Maschmanns Matmarked. Her finner du produkter du ikke finner andre steder. FOTO:THOMAS RASMUS SKAUG
MATMEKKA: På vestkanten i Oslo ligger Maschmanns Matmarked. Her finner du produkter du ikke finner andre steder. FOTO:THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Butikkene er trukket inn langs kanten, mens restaurantene har fått plass på en messanin og ute på gulvet.

Er det burger og steak du er på jakt etter, er det andre etasje. Derfra er det dessuten god utsikt.

Helårs torg Målet er å bli et «helårs torg». 

FRISTELSER: Hyller i Østbanehallens nye matmarked  Flavour. Foto: MONICA TOFTEN
FRISTELSER: Hyller i Østbanehallens nye matmarked Flavour. Foto: MONICA TOFTEN Vis mer

Her skal du få ro til å hygge deg med maten, men også kjøpe delikatesser i farta.

-Jeg håper folk blir inspirert til å kjøpe med seg noe spennende hjem, sier Martina Kaldahl.
 
Butikken lanserer et nytt konsept.

BLANDING: På vulkan finner du en blanding av spisesteder og butikker. Foto: LARS EIVIND BONES
BLANDING: På vulkan finner du en blanding av spisesteder og butikker. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

-Vi kommer til å lage menyer som du kan hente ingredienser til her. Vi samler matvarene for deg og gir deg råd før du setter i gang, sier hun.

Mat, mat Oslo kan ennå ikke konkurrere med byer som Stockholm, der bydelene har mathaller med stolte tradisjoner.

Men få byer utvikler seg mer innen mat enn Oslo.

Først kom Mathallen på Vulkan. Siden åpningen i 2012 er profilen justert til mer folkelig, men hallen er fremdeles storebror med 30 spesialbutikker, kafeer og spisesteder.

Maschsmanns på Skøyen åpnet samme år. Matmarkedet har slitt økonomisk, men satser fortsatt friskt på stort ferskvaremarked, bakeri, pizzeria og brasserie.

Internasjonalt Er du en riktig «foodie», bør du også stikke innom restuarantene i eksklusive Paleet og Steen og Strøms «Food Court».

Det gamle stormagasinet åpnet i november 2014 en hel etasje full av mat.

Konseptet er en blanding av servering og butikker, med danske spydspisser som Johan Bülows Lakrids og Summerbird, pluss britiske Marks and Spencer Food. 

Serveringen spenner fra grøt og pizza til sushi, yoghurt og burritos. Fokus ligger på frokost og lunsj. Her er det stengt om kvelden.

Østbanehallens konsept kan likne litt, men når Steen og Strøm stenger for kvelden, vil det være liv lenge i Østbanehallen. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling