Ostemaker Trond Wahlstrøm pakker 35 tonn ost for hånd hvert år

Har laget landets eneste opplevelsesysteri på Beitostølen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

BEITOSTØLEN (Magasinet Reiselyst): Du har kanskje smakt dem uten å vite det, ostemaker Trond Wahlstrøms lokalproduserte varer.

Mange kaffebarer har nemlig ost fra Beito ysteri i sine frokostbagetter, og over 100 butikker rundt om i landet selger ostene.

Men det beste stedet å spise beitoost, er jo på Beitostølen der den lages.

Midt i sentrum Siden 2011 har eier, ostemaker og primus motor Trond Wahlstrøm laget ost av ku- og geitemelk fra lokale gårder i Beito og omegn, men det var ikke før sommeren 2013 han flyttet produksjonen til midt i Beitostølen sentrum.
 
Nå rommer opplevelsessenteret både produksjonslokaler, butikk og kafé. Her kan du følge hele ysteprosessen fra melk til ferdig lagret ost gjennom store glassvinduer, og prøvesmake oster og andre lokale produkter.

Hva med ost med bukkehornkløver, ferdig krydra pizzaost eller ost med smak av brennesle?

Beito ysteri produserer bare ni forskjellige oster, men har klart å få fram noen overraskende varianter.

<strong>PRIMUS MOTOR:</strong> I fjor produserte Beito ysteri 35 tonn ost. Det kan høres mye ut, men hyllene er stort sett tomme. Ostemaker Trond Wahlstrøm gjør selv mye av jobben, inkludert håndpakking av hver eneste ost. Foto: TORILD MOLAND
PRIMUS MOTOR: I fjor produserte Beito ysteri 35 tonn ost. Det kan høres mye ut, men hyllene er stort sett tomme. Ostemaker Trond Wahlstrøm gjør selv mye av jobben, inkludert håndpakking av hver eneste ost. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

I fjor produserte ysteriet 35 tonn ost. Det kan høres mye ut, men hyllene er stort sett tomme. Ostemaker Trond Wahlstrøm gjør selv mye av jobben, inkludert håndpakking av hver eneste ost.

Brennesle og bukkehornkløver - Det er moro å komme opp med noe nytt, så vi bruker mye tid på å smake oss fram. Det var sånn vi kom på å bruke brennesle, forteller Trond Wahlstrøm, over et fat med varierte oster skåret i terninger.
 
Bukkehornkløver er hans egen favoritt, den gir osten en litt søtlig smak av valnøtt. Alle besøkende får smake - det står inviterende fat allerede i inngangspartiet. Alle finner sin favoritt.

Journalisten faller for brennesleost, mens fotografen liker vellagra stølsost best. Den er laget av melk fra kyr på sommerbeite på Vinsteren 1100 meter over havet, og Wahlstrøm mener stølsmelken har en helt egen kvalitet.

- Høyden og kvaliteten på beitet gir helt spesielt gode råvarer. Det er mer antioksidanter og næring i foret oppe på stølen, og det dyrene spiser merkes på smaken, mener han.

Kortreiste råvarer Her overlates ingenting til tilfeldighetene, og hver ost er laget med hjertet.

- Molekylene i melk ødelegges under transport, men her kommer melken rett fra gården om morgenen. Da har melken bare reist én gang. Ingen melk har bedre kvalitet enn den som er kortreist, mener han.

- Vi kunne hatt en pasteurier for å få fortgang i varmeprosessen i tanken, men vi foretrekker sakte oppvarming og nedkjøling av melken. Det gir også bedre kvalitet, hevder Wahlstrøm.

Når ostene er ferdig lagret, får de merkelapper påmalt før de håndpakkes én og én.

CHEVRESALAT À LA BEITO

OSTESALAT: Chevresalat à la Beito. Lun chevre legges på toppen av salaten. Dryss over med nøtter og server gjerne med godt brød eller foccacia. Foto: TORILD MOLAND

Til fire personer

Ingredienser:
Diverse salat som rucola, ekebladsalat, hjertesalat, frisésalat
200 g chèvre
100 g brennesleost
2 håndfuller valnøtter eller pistasienøtter
2 avokado
1 granateple
200 g sprøstekt spekeskinke

Vinaigrette:
2 ss god olivenolje
1 ss sherryeddik / chilieddik
1/2 ts dijonsennep
1 ts akasiehonning
salt og svart pepper

Slik gjør du:
• Begynn med vinaigretten. Bland sammen alle ingrediensene utenom olivenoljen som røres inn i en tynn stråle til slutt.

• Sett ovnen på 180 grader. Om du vil kan du riste nøttene i ei panne, gjerne med litt sukker eller honning.

• Del skinka i strimler og fres i panna så bitene blir sprø.

• Vask salatbladene og tørk i en salatslynge.

• Bland vinaigretten i salatbladene. Ha deretter i frø fra granateple og avokado.

• Del brennesleosten i små terninger og ha i salaten. Til slutt skjærer du chèvren i én centimeter tykke skiver. Legg dem på et ildfast fat og varmer et par minutter i ovnen.

• Lun chèvre legges på toppen av salaten. Dryss over med nøtter og server gjerne med godt brød eller focaccia.

Utenfor produksjonslokalene står gjester og titter inn av vinduet. Det er jo halve poenget - hit kan folk komme og se og lære om osteproduksjon.

OSTEFAT MED SPEKESKINKE:

OST OG HONNING: Beito ysteri produserer ni forskjellige oster, og på et ostefat får du smake seks av dem - i rikelige mangder. Serveres med honning og spekeskinkefat om du ønsker. Foto: TORILD MOLAND

Ingredienser:
Et utvalg varierte oster som chèvre, brennesleost, ramsløk, vellagra og vanlig hvitost.
Valnøtter i honning
Fiken eller aprikos
Kvedemarmelade eller fikensyltetøy
Diverse spekeskinker
Grovt flatbrød

Slik gjør du:
• Kutt osten i passe store spisebiter og legg på et fat.

• Legg skinkene på et annet fat sammen med tilbehøret.

• Serveres gjerne med lokalt, grovt flatbrød og en god eplemost. Verdens enkleste og beste fredagskos.

REISEFAKTA BEITOSTØLEN

Slik kommer du hit:
• Beitostølen ligger en halv time fra Fagernes, eller omtrent tre timers kjøring fra Oslo.

• Buss: Valdresekspressen tar 4,5 time fra Oslo og koster 370 kroner for voksne.
Les mer: www.valdresekspressen.no

Beito opplevelsesysteri:
• Produserer ost i et lokale midt i Beitostølen sentrum, hvor besøkende kan komme og se på produksjonen, kjøpe oster og andre varer, eller spise i kafeen.

• Lager ni forskjellige oster: Tre hvitoster, én chevre og fem krydderoster.

• Ostene kan kjøpes over hele landet på for eksempel Ultra, Spar og Jacobs.

Les mer: www.beitoysteri.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer