OSTEBORDET:  På Vianvang er det rikholdige ostebordet en viktig del av matopplevelsen, og her står et stort utvalg av spennende norske oster sammen med europeiske klassikere. Foto: METTE MØLLER
OSTEBORDET: På Vianvang er det rikholdige ostebordet en viktig del av matopplevelsen, og her står et stort utvalg av spennende norske oster sammen med europeiske klassikere. Foto: METTE MØLLERVis mer

Ostene smaker ekstra godt når tilbehøret er krydret med julesmaker

Sett en spiss på juleosten.

På Vianvang er et godt og rikholdig ostebord en viktig del av måltidet.

Arne Brimi er glad i ost, og han byr gjestene på et variert utvalg fra norske ysterier sammen med de beste europeiske klassikerne.

Mange av ostene lagrer han selv, og på kjølerommet ligger godbiter på rad og rekke.

Ost blir ofte bare enda bedre når den får ligge litt ekstra.

Se ostene som er så gode at du ikke tror de er norske

Lagre din egen ost

Kokken tar fram en rund og fin Edamer, skjærer den i tykke skiver og byr på en smakebit.

GULROTSYLTETØY:  Perfekt sammen med rødkittost. Foto: METTE MØLLER
GULROTSYLTETØY: Perfekt sammen med rødkittost. Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Denne har vi lagret selv. Den har gått fem år over datoen nå, og kjenn på smaken! En fenomenalt god og fyldig smak, og det er morsomt at den er så gammel, sier Brimi entusiastisk.

Edamer er kanskje juleosten framfor noen, og den egner seg svært godt til lagring.

Du får kjøpt vellagret Edamer i butikken, men den får ekstra mye smak hvis du lagrer den et år eller to selv.

- Jeg vil anbefale folk å kjøpe vellagret, og så la den ligge et ekstra år uåpnet i kjøleskapet. Edamer en svært god når den serveres lun. Skjær noen tykke skiver, og varm osten i ovnen eller i peisen til den renner.

En liten smak av lun ost sammen med en god riesling er fint å by gjester på, sier Brimi.

Hverdagsosten: Her er nordmenns favorittpålegg

Plommer til blåmuggost

Han serverer alltid tynt, godt knekkebrød sammen med ost, og tilbehøret skal være passe søtt og hjemmelaget.

Til en god blåmuggost foretrekker Brimi syltetøy kokt på epler, pærer eller aller helst plommer, hvis han får tak i det.

- Det er så enkelt å koke sitt eget syltetøy. Kok det bare med sukker, eller bruk litt krydder du er glad i. En kanelstang gir alltid god smak på syltetøyet, sier Brimi.

Etter et besøk i den nye mathallen i Trondheim fikk Brimi med seg et spennende gulrotsyltetøy hjem, og det inspirerte til å prøve det fargerike syltetøyet sammen med ost.

- Det passer perfekt til rødkittost. Den lille produsenten Himmelspannet i Hemsedal lager veldig god rødkittost.

Han synes det etter hvert er blitt mange gode osteprodusenter i Norge, og det er interessant å følge med på utviklingen.

- Gulrotsyltetøyet får fin smak av jul når du koker det med kanel, kardemomme og appelsin, sier Arne Brimi.