Østers fra Grebbestad går for å være blant verdens beste: - Det er som å få et kyss av havet

Kokkekongen Paul Bocuse skal ikke ha smakt noen bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Per Karlsson kjenner havbunnen ved brygga utenfor Everts sjøbod som sin egen lomme. Dette er hans private, maritime hageflekk.

Karlsson senker en overdimensjonert håv ned i vannet og fisker opp et dusin av Bohusläns kulinariske stolthet.

- Østers i toppklassen. Paul Bocuse sa det var de beste han hadde smakt, sier Karlsson og legger fangsten på en seng av tang.

Best som den er Bocuse er ingen hvem som helst innenfor gastronomien. VM i matlaging - Bocuse d'Or - er oppkalt etter franskmannen, så skryt fra den kanten er ikke tomprat.

Per Karlsson trekker på seg en beskyttende hanske før han setter kniven inn mellom de sylskarpe delene av skjellet. Østersåpning er en kunst, og verdensrekorden er 38 på 60 sekunder.

Karlsson har bedre tid enn som så, men plutselig ligger et halvt dusin klare til å spises.

- Det er mange måter å nyte den på. Den kan gratineres med ost og spinat. Østers er også fint som smaksforsterker i sauser. Men jeg spiser den helst som den er. Naturell, forteller østersentusiasten fra Grebbestad.
 
Havets delikatesser Sjøen utenfor Everts sjøbod er full av havets delikatesser. Sjøkreps, krabbe, hummer og blåskjell er godbiter servert omtrent rett fra vannet.

FAVORITT: Den franske stjernekokken Paul Bocuse ga østers fra Grebbestad toppkarakter etter å ha spist dem naturell. Foto: RUNAR LARSEN
FAVORITT: Den franske stjernekokken Paul Bocuse ga østers fra Grebbestad toppkarakter etter å ha spist dem naturell. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Grebbestad i Bohuslän er Sveriges østershovedstad, og den ettertraktede varen går altså for å være helt i toppklassen.

- Østersen vokser saktere i det kjølige vannet. Derfor har de mer smak, forklarer han.

For en som ikke er spesielt vant med å spise østers, virker det mest logisk å helle i seg alt i en jafs.

OVERNATTING: Everts sjøbod åpnet i fjor seks rom for overnatting. Gjestene får frokost servert på brygga. Foto: RUNAR LARSEN
OVERNATTING: Everts sjøbod åpnet i fjor seks rom for overnatting. Gjestene får frokost servert på brygga. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Per humrer.

- Da kan du like godt la være. Det er viktig å tygge i kjøttet for å få ut de gode smakene, instruerer han.

Sjøessens Det er søtt og salt, og til slutt har vi en eim av mineraler i munnen. Smaken er kompleks, men essensen er av sjø.

- Hver eneste østers er ulik, så jeg går aldri lei. Det er som å få et kyss av havet, sier Karlsson på brygga.

Sånt er som søt musikk i gastronomers ører. Etter at han åpnet sjøboden for overnattingsmuligheter i fjor sommer, har stadig flere besøkende fått opp både øyer og munn for kulinariske langhelger i den svenske skjærgården, som uavhengig av turisme setter sitt preg på hele Sverige.

90 prosent av landets østers kommer nettopp herfra.

Østershøst I starten av september gikk startskuddet for årets østerssesong med den årlige «Ostronets dag» i Grebbestad.

Sjømat spiller en viktig rolle for regionen året rundt, men også de som ikke er like begeistret for akkurat østers har godbiter i vente både på land og vann hos Söta bror - spesielt om høsten.

REISEFAKTA GREBBESTAD

Reise hit:
Everts sjøbod ligger to kilometer utenfor Grebbestad i Bohuslän, omtrent midt mellom Oslo og Göteborg.

Kjør E6 sør forbi Strömstad og ta av på vei 163 mot Grebbestad.

Følg deretter skilter mot Tanumstrand hvor sjøboden ligger helt nede i vannkanten.

Everts sjøbod:
Østerskurs, smaksprøver og overnatting i Everts sjøbod inkludert frokost koster fra 1400 kroner pr. person.

Stedet åpnet seks rom for overnatting i 2014.

Det er også mulig å bestille bare østerssmaking, båtturer eller andre sjømatopplevelser med for eksempel fisk og hummer.

Les mer: www.evertssjobod.se

Grebbestad ligger bare en halvtimes kjøretur fra Strömstad. Eller fra motsatt retning: Noen nautiske mil nord for Fjällbacka, kjent for bestialske mord og en usedvanlig skarp politibetjent i Camilla Läckbergs krimverden.

Etter eksepsjonelt kortreist snacks fra havet, mønstrer vi på trebåten Per Karlsson har restaurert for å bli med på bedagelig cruise i skjærgården.

Så länge skutan kan gå Det er virkelig skjærgårdsidyll denne kvelden. Sola gir fortsatt varme i den kjølige høstsola, mens den taktfaste duren fra totaktsmotoren gir fornemmelser av gode, gamle dager - langt unna storbyens kjas og mas.

Det syntes også Evert Taube da han bosatte seg på Otteröen like utenfor Grebbestad på 50-tallet.

PADLING: Stille kveldstur i kajakk. Skjærgården i Bohuslän er ypperlig for padleturer. Foto: RUNAR LARSEN
PADLING: Stille kveldstur i kajakk. Skjærgården i Bohuslän er ypperlig for padleturer. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

- Der borte skrev han «Så länge skutan kan gå» og «En solig morgen», forteller vår mann i styrhuset og peker i retning et spartansk hus hvor den folkekjære visesangeren bodde.

Per Karlsson er selv er født og oppvokst i området, og har ingen planer om å bosette seg noen andre steder.

- Maten, naturen, stemningen ... Det er virkelig idyllisk her, smiler han.

Everts sjøbod Et gammelt ektepar i en liten trejolle pilker etter makrell i det rolige vannet mellom de små øyene. En koloni seler plasker dovent på grunna utenfor en holme.

KORTREIST MAT: Restauranten i den gamle sjøboden er som skapt for skalldyraftener. Foto: RUNAR LARSEN
KORTREIST MAT: Restauranten i den gamle sjøboden er som skapt for skalldyraftener. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Tilbake på Everts sjøbod venter stedets sagnomsuste skalldyrtallerken, servert i maritime, rustikke og koselige omgivelser. Omtrent med det samme sola går ned har den vedfyrte badestampen nådd riktig temperatur.

Spa med sjøluft er godt for kropp og sjel. Men det er østers som er den store stjernen i farvannet utenfor vestkysten av Sverige. Det er dette som er smaken av sjø.

KVELSBAD: Om ikke badetemperaturen frister, er det alltid godt og varmt i badestampen helt ute på brygga. Foto: RUNAR LARSEN
KVELSBAD: Om ikke badetemperaturen frister, er det alltid godt og varmt i badestampen helt ute på brygga. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

SLIK ÅPNER DU ØSTERS

SVENSK ÅPNING: Per Karlsson demonstrerer åpning av østers, som ikke er gjort i en håndvending for amatører. Foto: RUNAR LARSEN

• Legg den buede siden av østersen i den hånda du har beskyttet av en hanske.

• Delen som kobler undersiden med toppen av skjellet skal peke ut mot fingertuppene.

• Press fingrene mot bladet mens spissen trykkes inn mellom «hengslene».

• La knivbladet følge taket av østersen, og avslutte med å kutte selve festet.

• Løsne forsiktig fra skallet - og havets mest eksklusive delikatesse er klar for å nytes.

ØSTERS PÅ TRE ULIKE MÅTER:

KLASSIKER: Østers går veldig fint sammen med Champagne. Foto: RUNAR LARSEN

• ØSTERS MED KAVIAR OG RØDLØK

Ingredienser:
6 østers
15 gram kaviar eller svensk löjrom.
Rødløk

Slik gjør du:
Åpne østersene, legg kaviar eller löjrom på hver enkelt østers og ha på litt finhakket rødløk. Serveres med en gang.

ØSTERS NATURELL MED VODKA

Ingredienser:
6 østers
Vodka

Slik gjør du:
Åpne østersene og ha noen dråper vodka i. Serveres med en gang.

GRATINERTE ØSTERS

Ingredienser:
6 østers
½ sjalottløk
Litt fersk krondill
Vellagret ost
Sitron
Creme fraiche
Salt og pepper

Slik gjør du:
Åpne østersene, hell av mesteparten av vannet, og legg dem på et brett.

Sett ovnen på full varme.

Grill østersen under grillelementet i ovn på full varme i omtrent et minutt.

Bland ingrediensene i en bolle og fordel over med en skje.

Ha så over revet vellagret ost.

Pynt gjerne med fersk krondill.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer