Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Over 500 hytter står klare og venter på deg i påskefjellet

Her er de beste hyttene for barnefamiliene - og sprekingene.

MÅLET NÅDD: Etter en frisk skitur i flott natur, er det deilig å komme fram til hytta. 
MÅLET NÅDD: Etter en frisk skitur i flott natur, er det deilig å komme fram til hytta.  Vis mer

(Dagbladet): «Har ski og turglede, søker snø og hytteopplevelser». Dersom du kunne stått bak en slik kontaktannonse så bør du lese videre.

For hytteopplevelsene er nærmere enn du tror. Selv om snøen har smeltet i byer og ved sjøen, er det fortsatt gode vinterforhold mange steder i fjellet.

Godt over 500 hytter og hele 4300 kilometer merkede vinterruter står klare for å ta imot årets påsketurister.

Og nå er Den Norske Turistforening i innspurten for å gjøre hyttene klare for det store påskeinnrykket. Med sein påske og utsikter til lange, lyse og forhåpentligvis solvarme dager i fjellet, regner Turistforeningen med storinnrykk mange steder.

- Noen av hyttene har nytt vertskap som tar over etter bestyrere som har vært i DNT-systemet i over 50 år. Dette gjelder blant annet Sota Sæter og Geiterygghytta, sier Ingvild Lundberg Bakke, kommunikasjonsrådgiver i Den Norske Turisforening.

- Vi vet at det kan være utfordrende å skaffe seg oversikt over hvilke betjente hytter som er åpne i påsken. Vi har derfor laget en oversikt, sier hun videre.

De beste hyttetipsene

- Og de merkede vinterrutene er lagt av erfarne fjellfolk som vet hvor det er trygt og best å gå.

- Hvordan bestiller man plass på en av hyttene?

- Du trenger ikke bestille plass før du kommer til en hytte. Sjekk bare at hytta er åpen.

Åpningstidene finner du på UT.no. Skal du imidlertid overnatte på en betjent hytte i to eller flere dager, er det lurt å bestille plass. Det gjør du ved å ringe eller sende e-post til hytta

Men hvilke hytter bør du velge? Her er fem håndplukkede favoritter for barnefamilier, og fem favoritter for de som er litt sprekere og kan ta litt tøffere turer.

Trolltunga trenger 1 mill til møkkaplan. Den forrige gikk i dass.

GLEDE I HYTTEVEGGEN: Gjendesheim er en av de tradisjonsrike DNT-hyttene hvor det er tilrettelagt tilbud for barn og barnefamilier i påska. Foto: Anne Kathrin Taag/Turistforeningen
GLEDE I HYTTEVEGGEN: Gjendesheim er en av de tradisjonsrike DNT-hyttene hvor det er tilrettelagt tilbud for barn og barnefamilier i påska. Foto: Anne Kathrin Taag/Turistforeningen Vis mer

Fem hyttetips for barnefamiliene

1. Iungsdalshytta: Nord for Hallingskarvet, der Iungsdalen og Fødalen møtes, ligger denne trivelige hytta. Her er du midt mellom Jotunheimen og Hardangervidda. Hytta er en hyggelig base for hele familien, og byr på isfiske, lek med hundene, turer tilpasset barn og barneaktiviteter rundt hytta.

2. Svukuriset: En vakker, ombygget fjellgård som ligger midt i Femundsmarka. Hytta er et fantastisk utgangspunkt for turer i villmarksriket Femundsmarka nasjonalpark, både for deg som skal gå fra hytte til hytte, men ikke minst for deg som skal bo fast noen dager. Hytta kan friste med lettgått terreng for barnefamilier og hundekjøringsturer.

3. Bjørnhollia: Sør i Rondane, med sine lune dalfører og flotte natur, ligger Bjørnhollia og venter på fjellturistene. De tjukke, tjærebrente tømmerveggene på den gamle setra skaper en helt spesiell atmosfære. Bjørnhollia egner seg godt for barn og barnefamilier. Hytta har aktivitetsledere fra torsdag 13.april til 16. april som arrangerer mange morsomme aktiviteter rundt hytta.

4. Gjendesheim blir av mange sett på som et flaggskip blant DNT-hyttene og ligger vakkert plassert ved en av de viktigste innfallsportene til Jotunheimen. Det er bilvei helt frem og mange aktivitetsmuligheter for barna på dagtid. På Sjodalsvatnet en kort skitur fra Gjendesheim feirer reinsdyret Iver og noen av hans firbeinte venner sin påske. Ta turen, hils på reinsdyrene og dere kan også bli med på sledetur med Iver. Dere fyrer bål og koser dere på reinskinn i påskesola (dersom den dukker opp).

5.Liomseter: Vakkert plassert på setervollen, er denne flotte hytta midtpunktet i Langsua nasjonalpark i Gausdal Vestfjell. Liomseter er et ypperlig utgangspunkt for dagsturer og lengre turer, og er et populært sted for hele familien. Hytta byr på fine turmuligheter for barnefamilier, og lek og familieaktiviteter på langfredag og påskeaften.

Nordlyset drar hotellprisene i været.

Fem hyttetips for sprekingene

1. Trollfjordhytta i Vesterålen er kanskje ett av Norges mest spektakulære vinterturmål for de som oppsøker bratt lende vinterstid. Knapt noe sted nær en turlagshytte finnes så mange uprøvde snørenner og nedkjøringer. Turen opp til den ubetjente hytta er en stor opplevelse i seg selv. Her har du Vesterålen på sitt aller vakreste.

2. Litlos ligger fantastisk til på Hardangervidda, på kanten av flott vestlandsnatur og med turmuligheter på alle kanter. Erfarne fjellturister kommer gjerne hit både i vinter- og sommersesongen. Hårteigen, viddas store landemerke, ligger i dagsturavstand fra den betjente hytta. Litlos er den turisthytta som ligger lengst fra vei i Nord-Europa. Her inne møtes spreke og trivelige fjellfolk i alle aldre.

3. Skogadalsbøen er stedet for deg som vil oppleve det gode, gamle fjellmiljøet midt i Jotunheimen.
Hytta ligger vakkert til i Utladalen ved foten av Gjertvasstind og Fannaråken. Allerede rundt 1870 kom de første turistene og tindebestigerne til Skogadalsbøen, og kjente fjellvandrerne som britiske Cecil Slingsby og hans følge av tindebestigere bodde på hytta. Det samme gjorde Edvard Grieg. På Bøen er det som om tiden står stille og det er lett å senke skuldrene og slippe jaget fra hverdagen.

4. Fonnabu bresenter ligger ved brekanten og er ett av de beste bre- og brekurssentrene i landet. Det består av to hytter og uthus. Den selvbetjente hytta er et ettertraktet sted for lokale og for tilreisende med breopplevelser på turprogrammet, for brekurs, for skiglade som ønsker å gå Folgefonna på langs eller tvers, og for alle som vil svette litt for en sjelden tur- og friluftsopplevelse.

GOD PÅSKE:  Etter turen er det godt å komme frem til hytta. Foto: Kari Merete Horne/Turistforeningen
GOD PÅSKE:  Etter turen er det godt å komme frem til hytta. Foto: Kari Merete Horne/Turistforeningen Vis mer

5. Nørdstedalseter ligger øverst i Fortunsdalen i Breheimen. Den betjente hytta har en intim og hyggelig atmosfære og er et knutepunkt i ruta mellom Jotunheimen og Breheimen. Nørdstedalseter er hytte nummer to på den populære langturen "Massiv", og hytta får besøk av mange sprekinger som går en eller flere etapper av den 350 kilometer lange fjellturen gjennom Breheimen, Jotunheimen, Skarvheimen og Hardangervidda.

ERFARNE FJELLFOLK:  Kan du fjellvettreglene? Her er en kortversjon av slik de ble presentert i 1965. Video: Røde Kors Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media