JULEKOS: Det er kulda og vinteren, ikke julematen og late dager som gjør at dødeligheten øker i venterhalvåret. Foto: NTB Scanpix
JULEKOS: Det er kulda og vinteren, ikke julematen og late dager som gjør at dødeligheten øker i venterhalvåret. Foto: NTB ScanpixVis mer

Hjerteinfarkt

Overlege: - Det er viktig ikke å moralisere over at folk spiser godt i jula

Redd for å spise deg syk i jula?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Jula er én uke. Du får ikke hjerteinfarkt av litt feit julemat. Det viktige er hva du spiser de 51 andre ukene i året, sier Kaare Harald Bønaa, overlege ved klinikk for hjertemedisin på St. Olavs Hospital og professor i hjerte- og karepidemiologi ved NTNU.

I en studie av data fra Tromsø-undersøkelsen har de forsøkt å finne ut om det er sesongvariasjoner i antall hjerteinfarkt i Norge.

- Det er en svak økning om vinteren, men det er andre forhold enn klima og forbigående endringer i matvaner (jula) som i mye sterkere grad påvirker risiko for hjerteinfarkt. Det er lite årstidsvariasjoner i antall hjerteinfarkt, sier Bønaa, som også er faglig leder for Norsk hjerteinfarktregister.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn