Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Overlege: - Det viktigste som har skjedd i moderne medisin i Norge

Fredag presenteres funn som betegnes som sensasjonelle: Aldri før har så få dødd av hjerte- og karsykdom i Norge. Hjertespesialisten har troen på nye norske retningslinjer.

- ENORM SUKSESS: Steinar Madsen, hjertespeialist og fagsjef i Legemiddelverket, forteller om en enorm suksess og utvikling. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- ENORM SUKSESS: Steinar Madsen, hjertespeialist og fagsjef i Legemiddelverket, forteller om en enorm suksess og utvikling. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

For første gang i historien har antallet dødsfall knyttet til kreft gått forbi hjerte- og karsykdommer i Norge. Det viser tall fra Dødsårsaksregisteret, som presenteres under den Nasjonale konferansen om hjertet og hjernen i Oslo fredag.

- Det er det viktigste som har skjedd innenfor norsk hjertemedisin og en sensasjonell nyhet for folkehelsen, sier hjertespesialist Steinar Madsen, som også er medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, til Dagbladet.

Spådd

10 936 nordmenn døde av hjerte-­ og karsykdommer i 2016, mot 13 048 i 2012. Det samme året døde 11 126 mennesker av kreft, mot 11 070 i 2012.

Hjerte- og karsykdommer har i mange år vært den sykdomsgruppa som har ført til flest dødsfall, sett med alle aldersgrupper samlet. At dødsfallene ville synke, har lenge ligget i lufta. Men først i 2016 slo altså tallene ut.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?