+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Ryggsmerter:

Overlege: Øvelsene som virker best mot vond korsrygg

Ifølge overlege Siri Bjorland kan du ha arvet en sårbarhet for vedvarende korsryggsmerter. Heldigvis finnes det gode øvelser mot smertene.

SMERTER I KORSRYGGEN: Årsaken til hvorfor du har vondt i ryggen kan ofte være vanskelig å finne ut av. Et godt råd er å holde seg i bevegelse, og ikke ligge i ro, mener ekspertene. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
SMERTER I KORSRYGGEN: Årsaken til hvorfor du har vondt i ryggen kan ofte være vanskelig å finne ut av. Et godt råd er å holde seg i bevegelse, og ikke ligge i ro, mener ekspertene. Foto: Shutterstock / NTB scanpixVis mer

De fleste opplever å ha vondt i ryggen nå og da, men det er sjelden alvorlig og går vanligvis over av seg selv i løpet av et par uker.

- De fleste blir raskt kvitt problemene sine, men 10-20 prosent har vedvarende plager og funksjonssvikt, sier Siri Bjorland, overlege ved Nakke- og ryggpoliklinikken på Ullevål sykehus.

Studier anslår at arveligheten når det gjelder ryggsmerter ligger på 30-40 prosent, men det er ennå lite kunnskap om hvilke gener som spiller en rolle.

Vedvarende smerter

I Bjorlands doktorgradsarbeid, publisert i tidsskriftet PAIN, har hun studert sammenhengen mellom utvalgte gener og vedvarende korsryggsmerter. Det ble påvist to genvarianter som kan forklare deler av den arvelige komponenten.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.