Du leser nå Dagbladet Pluss

Ryggsmerter:

Overlege: Øvelsene som virker best mot vond korsrygg

Ifølge overlege Siri Bjorland kan du ha arvet en sårbarhet for vedvarende korsryggsmerter. Heldigvis finnes det gode øvelser mot smertene.

SMERTER I KORSRYGGEN: Årsaken til hvorfor du har vondt i ryggen kan ofte være vanskelig å finne ut av. Et godt råd er å holde seg i bevegelse, og ikke ligge i ro, mener ekspertene. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
SMERTER I KORSRYGGEN: Årsaken til hvorfor du har vondt i ryggen kan ofte være vanskelig å finne ut av. Et godt råd er å holde seg i bevegelse, og ikke ligge i ro, mener ekspertene. Foto: Shutterstock / NTB scanpixVis mer

De fleste opplever å ha vondt i ryggen nå og da, men det er sjelden alvorlig og går vanligvis over av seg selv i løpet av et par uker.

- De fleste blir raskt kvitt problemene sine, men 10-20 prosent har vedvarende plager og funksjonssvikt, sier Siri Bjorland, overlege ved Nakke- og ryggpoliklinikken på Ullevål sykehus.

Studier anslår at arveligheten når det gjelder ryggsmerter ligger på 30-40 prosent, men det er ennå lite kunnskap om hvilke gener som spiller en rolle.

Vedvarende smerter

I Bjorlands doktorgradsarbeid, publisert i tidsskriftet PAIN, har hun studert sammenhengen mellom utvalgte gener og vedvarende korsryggsmerter. Det ble påvist to genvarianter som kan forklare deler av den arvelige komponenten.