Overlevde Bobby møtet med Dagbladets testbil?

Nye Volvo S60 bremser av seg seg selv hvis den møter en fotgjenger og sjåføren er uoppmerksom.

|||Volvo kaller systemet Pedestrian detection - som er en videreutvikling av det eksisterende systemet City safety.

Det fungerer slik:
I hastigheter under 30 km/t bremser bilen seg selv hvis den kommer uforholdmessig fort mot en hindring. Altså hvis sjåføren er uoppmerksom og ikke reduserer hastigheten i tide.

Hittil har hindringene vært biler. På nye S60 kan systemet også tilpasses fotgjengere.

Varsler- Dette er et kamera- og radarbasert system som oppdager fotgjengere, varsler sjåføren, og griper inn om nødvendig, sier informasjonssjef i Volvo, Tore Løvig, til Dagbladet.

I Europa er 14 prosent av alle som omkommer i trafikken, fotgjengere. I USA er tallet 11, og i Kina - Volvo er jo nå kjøpt av kinesere - er tallet skremmende høye 26 prosent.

- Vi ser på dette som banebrytende. Og tenk når det kan utvikles til også å gjelde dyr, for eksempel elg, sier Løvig.

RADAR: Fotgjengervarsleren sier fra ved hjelp av radar og kamera. Her viser informasjonssjef i Volvo Tore Løvik frem en av sensorene foran på den nye Volvoen. Foto: Øistein Norum Monsen.
RADAR: Fotgjengervarsleren sier fra ved hjelp av radar og kamera. Her viser informasjonssjef i Volvo Tore Løvik frem en av sensorene foran på den nye Volvoen. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer

UlykkerFotgjengervarsleren blir ekstrautstyr i nye S60. Det eksisterende systemet - City safety - blir standard i nykommeren, slik det er i den eksisterende SUV'en XC60.

Statistisk sett skjer 75 prosent av alle politianmeldte ulykker i hastigheter under 30 km/t, altså i typisk bytrafikk. I halvparten av tilfellene har ikke sjåføren rukket å reagere før smellet er et faktum.

Det betyr at City safety og fotgjengervarsleren kan forhindre eller redusere denne type ulykker.

PrisVolvo S60 ble vist på bilutstillingen i Geneve i mars, og lanseres offisielt i midten av mai. De første bilene når ut til kundene i august. Prisene i Norge er ikke klare, men regn med fra rundt 380.000 for de første bilene med 2,0 liters diesel.

Senere kommer bilen også med en 1,6 liter diesel (som vi kjenner fra dagens Volvo driveE-versjoner), da kryper prisene godt ned mot 300.

VARLSER: Den andre delen fortgjengervarleren sitter i frontruta. Foto: Øistein Norum Monsen
VARLSER: Den andre delen fortgjengervarleren sitter i frontruta. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer