KLASSISK FÅRIKÅL: Servert med poteter eller flatbrød.  Foto: MATPRAT.NO
KLASSISK FÅRIKÅL: Servert med poteter eller flatbrød. Foto: MATPRAT.NOVis mer

Overrask med lakris i fårikålen

Enten du elsker fårikål - eller ikke - med små grep har du et gourmetmåltid.

Dinside Det norske kjøkkenet er kanskje ikke raffinert som det franske eller like raust som det italienske, men tradisjonsmaten er ærlig i all sin enkelhet.

Kjøtt eller fisk, poteter, og en grønnsak. Kanskje litt saus om vi er heldig.

Kanskje ikke så rart at fårikålen har fått en egen plass i våre hjerter?

Siden 1970-tallet har fårikålen hatt tittelen Norges nasjonalrett, og rett før årtusenskiftet fikk den tradisjonsrike retten en egen dag.

FÅRIKÅL MED NYE ØYNE: Peruanske Andrea Talavera Essenwanger har gitt den norske tradisjonsretten sin egen vri. Foto: HELENA KREKLING
FÅRIKÅL MED NYE ØYNE: Peruanske Andrea Talavera Essenwanger har gitt den norske tradisjonsretten sin egen vri. Foto: HELENA KREKLING Vis mer

I dag, den fjerde torsdagen i september feires fårikålens dag.

Lam med ny vri: Tre andre alternativ til tradisjonell fårikål

Fårikålens dag Du kan mene hva du vil om at ulike matretter får egne dager, men én ting er klart: Det er nå det norske lammet er i sesong, så skal du lage fårikål, er det nå det blir best.

Fjordland har en ferdigvariant av fårikål, som kan være praktisk om du bare skal lage til én, og sliter med å få spist opp et helt kålhode. Den er ikke vond, men da Dinside testet den mot hjemmelaget et par år tilbake var konklusjonen klar: samtlige av smakstesterne foretrakk hjemmelaget fårikål.

Heldigvis er det ingen heksekunst å lage, det er faktisk noe av det aller enkleste å få til på kjøkkenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NORGES NASJONALRETT: Fårikål er noe av det enkleste du kan lage, og perfekt å invitere gjester på. Foto: MATPRAT.NO
NORGES NASJONALRETT: Fårikål er noe av det enkleste du kan lage, og perfekt å invitere gjester på. Foto: MATPRAT.NO Vis mer

Det finnes flere lokale variasjoner over retten fårikål, men følger du den enkleste fremgangsmåten, trenger du bare fårikålkjøtt, kål, salt, hele pepperkorn og vann.

TIPS: Er fårikålkjøttet litt for fett og tungt for deg? Litt fett er viktig for smaken på sausen - men du kan fint bytte ut noen av stykkene med renere kjøttstykker, som lammebog, men helt fettfri bør de ikke være. Spør gjerne slakter eller butikkansatte om du er i tvil om hvilket stykke du bør kjøpe.

Synes du huset lukter ille når du lager fårikål? Slik får du mest ut av kjøkkenvifta din

Fårikål med lakris Andrea Talavera Essenwanger, matblogger på Twofoodieseating, ble i sommer utfordret til å tenke nytt rundt nasjonalretten for TV2-programmet #KulTour på TV2 i sommer.

Resultatet? Dekonstruert fårikål med lakris.

DECONSTRUCTED FÅRIKÅL: Med lakris og etterstekt kjøtt, kålpuré og potetmos. Foto: TWOFOODIESEATING.COM
DECONSTRUCTED FÅRIKÅL: Med lakris og etterstekt kjøtt, kålpuré og potetmos. Foto: TWOFOODIESEATING.COM Vis mer

Hvorfor lakris?

- Jeg leste meg opp på ulike varianter av fårikål, og fant ut at i noen områder ble det brukt et øl med smak av lakris. Jeg ønsket å lage uten øl, så da prøvde jeg meg fram med lakrispulver, sier Talavera til Dagbladet.

I tillegg til å tilsette litt ekstra smak, ble fårikålmiddagen et gourmetmåltid med små grep i presentasjonen.

Se Talavera lage den dekonstruerte fårikålen på TV2.no

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.