POSJERT: : Grønnkåsalaten får et løft med posjert egg. Å posjere er ikke en teknikk forbeholdt kokkene. - Prøv noen ganger, så blir du mester oppfordrer Dagbladets kokk, Karla Siverts. Foto: METTE MØLLER
POSJERT: : Grønnkåsalaten får et løft med posjert egg. Å posjere er ikke en teknikk forbeholdt kokkene. - Prøv noen ganger, så blir du mester oppfordrer Dagbladets kokk, Karla Siverts. Foto: METTE MØLLERVis mer

Overrask med ny vri på eggene til søndagsfrokosten

Lekre eggeretter på 1-2-3

• Flere matsaker på db.no/mat
Egg er perfekt januarmat. I tillegg til å smake godt, er et egg proppfullt av proteiner, mineraler og vitaminer.

Egg inneholder dessuten lite kalorier, så det er derfor en fin råvare for dem som vil redusere det daglige kaloriinntaket.

- Jeg er veldig glad i egg, og spiser det ofte. En favoritt er rett og slett kokt egg, lagt på en brødskive og dryppet med tabasko. Aller helst et ferskt, økologisk egg kokt i 7 minutter, sier Karla Siverts.

Kjapt Stekt egg er raskt og enkelt, og med et dryss av Karla Siverts? spicy krydderblanding, er speilegget klart for servering.

Men Siverts vil også gjerne ha med en smak av deilig, brunet smør med bacon, løk og chili.

- Sammen med en frisk salat kan du servere dette som en lett middag.

Siverts? favoritt er posjert egg.

- Det er mange som tror det er vanskelig å få til, men bare prøv noen ganger - så blir du mester, smiler hun.

Posjert i salat Hun bruker ofte posjert egg i salater, og vinterens spesialitet er lun grønnkålsalat med posjert egg.

- Pass på at eggene er ferske! Da holder de formen bedre og det er lettere å få et fint resultat når du posjerer. Jeg synes de økologiske eggene smaker aller best. Og husk å ha litt eddik i kokevannet, råder Karla Siverts.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SPEILEGG SPESIAL
Her bruker Siverts masse små panner til speileggene, men du kan selvfølgelig ha alle eggene i ei stor panne.

Du trenger:

Egg (så mange egg du ønsker per person)
Litt olje
Korianderfrø
Sichuanpepper
Svart pepper
Paprikapulver
Chiliflak
Maldonsalt

Til smøret:
200 g finstrimlet bacon (eller mer)
100 g smør
2 sjalottløk, finhakket
1/2 rød chili, i tynne skiver
1/2 grønn chili, i tynne skiver
1/2 sitron, saften
Salt og pepper
Gressløk, finhakket

Slik gjør du:

1. Rist korianderfrø, sichuanpepper, svart pepper og chiliflak i ei panne. Ha krydderet over i en morter, og knus det sammen med paprikapulver og maldonsalt.

KRYDDER:  Litt krydder og et par ekstra ingredienser. Mer skal ikke til.  Foto: METTE MØLLER
KRYDDER: Litt krydder og et par ekstra ingredienser. Mer skal ikke til. Foto: METTE MØLLER Vis mer

2. Stek eggene i litt olje på middels varme til all eggehviten har satt seg. Stekes i en middels varm panne med litt olje til all eggehviten har satt seg. Strø over krydderet.

3. Stek baconet sprøtt i ei panne, og ha på smøret. La det putre til det begynner å bli lysebrunt og lukte nøttete. Hell baconsmøret over i en liten kjele.

4. Ha i chili og sjalottløk rett før servering og smak til med sitronsaft, salt og pepper. Fordel den varme smørblandingen over hvert speilegg. Dryss over gressløk. Nydelig!

POSJERT EGG MED GRØNNKÅLSALAT
Å posjere egg er lettere enn man skulle tro. Aller viktigst for et godt resultat er å bruke ferske egg.

Du trenger:
Ferske egg, 2 stk. per person
1/2 dl eddik
1 ½-2 l vann

Slik gjør du:
1. Fyll en kjele halvfull med vann, det bør minst være 1 ½ liter vann. Og jo flere egg, jo mere vann og større kjele.

2. Ha eddiken i vannet, og kok opp.

3. Klekk eggene i en bolle. Rør rundt i sirkel i det kokende vannet. Hell eggene bestemt ned i vannet, ett og ett. Ikke posjer mer enn 4 egg om gangen.

4. Når du har hatt i alle, trekker du kjelen bort fra varmen. La eggene ligge i vannet i 2 -3 minutter. Ta de så opp med en hullsleiv. La vannet renne godt av og strø over litt salt og nykvernet pepper. Serveres nylaget.

Til grønnkålsalaten:
1/2 pk grønnkål, revet i små biter
1 stort hvitløkfedd
God olivenolje
Salt og pepper
1/2 sitron, saften

Slik gjør du:

1. Varm opp ei panne til medium varm. Ha i godt med olivenolje.

2. Fest hvitløkfeddet på en gaffel og gni den godt inn i oljen i stekepanna.

HARMONI: Hollandaise og posjert egg, en nydelig kombinasjon. Foto: METTE MØLLER
HARMONI: Hollandaise og posjert egg, en nydelig kombinasjon. Foto: METTE MØLLER Vis mer

3. Ha så i grønnkålen. Stek den kjapt, slik at den beholder formen og grønnfargen. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

4. Legg posjerte egg pent ned i grønnkålen, og server straks!

HOLLANDAISESAUS
Dette er en nydelig saus som passert perfekt sammen med for eksempel posjert egg, asparges eller hvit fisk.

Du trenger:
4 ss kaldt vann
1 ss hvitvinseddik
1 liten sjalottløk, finhakket
4 pepperkorn
1 laurbærblad
4 eggeplommer
1 ts salt
250 g klaret smør
Sitronsaft

Slik gjør du:

1. Kok sammen vann, hvitvin, sjalottløk, pepper og laurbærblad til det nesten ikke er noe væske igjen, og sil.

2. Bland reduksjonen i inn 4 eggeplommer. Pisk godt sammen i en stålbolle over vannbad til det tykner godt.

3. Ta bollen av varmen. Pisk så inn varmt klaret smør. Det er viktig at eggene og smøret har omtrent samme temperatur når du begynner å spe.

4. Smak til med salt og sitronsaft. Ha i litt lunkent vann om du vil ha sausen tynnere. Pass på at sausen ikke blir for kald eller varm, da sprekker den!

FARGER: Chili, gressløk og bacon løfter eggesmaken.  Foto: METTE MØLLER
FARGER: Chili, gressløk og bacon løfter eggesmaken. Foto: METTE MØLLER Vis mer