Overtrøtte barn våkner tidlig i helgen

Søvn avler søvn. Barn som legger seg sent i helgene, kan våkne tidligere enn vanlig.

MORGENFUGL: Søvn avler søvn. Legges barna for sent, kan du risikere at de våkner tidligere enn ventet. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
MORGENFUGL: Søvn avler søvn. Legges barna for sent, kan du risikere at de våkner tidligere enn ventet. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.comVis mer

- Søvn avler søvn. Barn som legger seg sent i helgene, kan våkne tidligere enn vanlig. Overtrøtte barn sover gjerne både dårligere og kortere, sier helsesøster Nina Misvær som har lang erfaring med små barn og søvn.

Nyttårsaften er et typisk eksempel: mange barn legger seg sent, sover urolig og våkner tidlig.

Samme leggetid hver dag Men du kan forsøke å påvirke barnets søvnmønster, ved å legge søvnforholdene bedre til rette. Et tips er å unngå at barn som våkner tidlig opplever at de får "belønning" for dette, for eksempel det å komme opp i senga til mamma og pappa. Det lønner seg å ha den samme leggetiden hver dag - både hverdager og helg. Er dere to foreldre, kan dere kanskje bytte på å stå opp tidlig med barnet? Og er barnet over 3-4 år, kan det kanskje leke litt alene på rommet.

- Mørke, lystette rullegardiner er et godt tips for å få barna til å sove lenger om morgenen, sier helsesøsteren til Foreldre & Barn.

Lær barnet å finne søvnen selv. Å kose seg i helgen innebærer ikke nødvendigvis å være lenge oppe om kvelden, man kan jo ta opp et favorittprogram og se det når det passer. Og har dere barn med noen års aldersforskjell, kan dere gjerne markere dette ved at den eldste får være oppe en liten stund lenger, for eksempel. Barna trenger ikke behandles som tvillinger.

Morgenstund har gull i munn Nina Misvær oppfordrer oss også til å gjøre noe hyggelig sammen med barnet, selv om klokka er 06.30 om morgenen.

- Det er noe med å benytte den tiden dere har mulighet til å være sammen. Kvelden blir jo ofte veldig kort om foreldrene jobber fulltid og kanskje har lang reisevei, sier hun til Foreldre & Barn.

Søvnterapeut og sykepleier Maria Otter-Naphaug bekrefter at dette er vanlig i mange familier, og at det henger sammen med at barna legger seg senere på fredag og lørdag enn ellers i uka. Hun mener dette virker mot sin hensikt.

- Resultatet er at barnet tipper over, blir overtrøtte og sover urolig. Søvnkvaliteten blir dårlig og barnet våkner tidligere, sier Maria Otter-Naphaug.

Våkner tidlig for å se barne-tv Hun tror også mange barn våkner tidligere i helgene fordi de vet at de får lov til å se på barne-tv, og at dette kan virke som en gulrot eller belønning for å våkne.

Etter en slik helg må barnet ta seg igjen, og må derfor vekkes mandag morgen. Søvnterapeuten anbefaler å være konsekvent når det gjelder leggetid, uansett hvilken dag det er.

- Men skolebarn kan kanskje tåle en halvtime ekstra i helgen, sier hun til Foreldre & Barn.

I noen tilfeller tror Maria Otter-Naphaug at tidlig oppvåkning i helgene er tilfeldig.

- Du er mer oppmerksom på når barnet våkner på lørdag og søndag, for da ønsker jo du selv også å sove lenger.

Det bare føles tidlig Bjørn Bjorvatn, professor og søvnspesialist ved Bergen SøvnSenter, stiller seg tvilende til at barn kan programmeres til å våkne tidlig - fordi det er helg.

- Nei, jeg tror ikke det. Men barna vil nok våkne like tidlig som på hverdager, for eksempel 06.30, og de voksne vil kanskje oppleve at dette er føles tidligere enn på hverdager. Det er barnas døgnrytme som bestemmer dette.

BARNE-TV: Har barne-tv skylda i at de minste våkner grytidlig i helgene? Mange småbarnsforeldre rapporterer om barn som våkner tidligere i helgen enn på hverdager. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
BARNE-TV: Har barne-tv skylda i at de minste våkner grytidlig i helgene? Mange småbarnsforeldre rapporterer om barn som våkner tidligere i helgen enn på hverdager. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer

Søvneksperten tror heller ikke overtrøtte barn våkner tidligere om morgenen.

- Det er ikke noe logikk i det, sier Bjørn Bjorvatn til Foreldre & Barn.

Les mer:

Sjekk om barnet ditt sover nok

Gode søvnvaner hos barn

Søvnmangel gjør barn aggressive

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

LEGGETID: Barn bør ha den samme leggetiden hver dag. Søvnekspert Nina Misvær mener overtrøtte barn kan nemlig sove både dårligere og kortere om de legges for sent. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
LEGGETID: Barn bør ha den samme leggetiden hver dag. Søvnekspert Nina Misvær mener overtrøtte barn kan nemlig sove både dårligere og kortere om de legges for sent. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer