ØYPERLE:  Kjærlighetsøya Proizd utenfor Vela Luka er en av de mange kroatiske perlene i Adriaterhavet. Foto: GEIR BØLSTAD
ØYPERLE: Kjærlighetsøya Proizd utenfor Vela Luka er en av de mange kroatiske perlene i Adriaterhavet. Foto: GEIR BØLSTADVis mer

Øyene i Kroatias gullrekke er så forskjellige at du bør ta en ferie på hver og en av dem

Men du bør unngå august og huske å ta med badesko.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): De tre øyene i Adriaterhavet er så forskjellige som det går an å få blitt, og hver av dem er verdt en ferie i seg sjøl.

Men det er også mulig å få med seg alle tre på samme reise. Hvis du starter fra byen Split går det ferje ut til alle de tre.

 HVAR:  Hvar by har lang tradisjon for kunst og kultur, torget fra 1278 regnes som et av Kroatias fineste. Foto: JOHN T. PEDERSEN
HVAR: Hvar by har lang tradisjon for kunst og kultur, torget fra 1278 regnes som et av Kroatias fineste. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Hvar er den mest besøkte øya i Adriaterhavet. Øya har flest soltimer i hele Kroatia og regnes som en av de vakreste øyene langs Dalmatia-kysten. Overalt dufter det av lavendel.

Så snart sommeren er på det varmeste, blir partysesongen på det hotteste. Hvar har lokket turister siden 1800-tallet, og med sitt party og uteliv kalles den i dag Kroatias svar på St. Tropez.

Hvar har også mye kultur å by på, med kunstskatter og historiske bygninger. Et av de første teatrene som ble bygget i Europa ligger i Hvar by, og her holdes konserter og andre arrangementer hele sommeren.

Det gylne horn Brac er den tredje største øya i Adriaterhavet, og nås med ferje fra Split til den gamle byen Supetar. Her finner du noen fine strender, men det ingen grunn til å stoppe.

HVAR: Klare for et tettpakket solnedgangsparty på Hula Hula Bar på Hvar. Foto: JOHN T. PEDERSEN
HVAR: Klare for et tettpakket solnedgangsparty på Hula Hula Bar på Hvar. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Hovedattraksjonen på Brac er Zlatni Rat, Det gylne horn. Her er det badeliv og vannsport som gjelder på - dykking, snorkling og  vindsurfing.

Fra Brac går det utflukter til den tidligere militære øya Vis, som har vært innom gresk styre, romersk herredømme, bysantinsk- og så venetiansk kontroll. Besøk også øya Solta, hvor mange fra Split har feriebolig.

Festivaløya Den minst kjente av de tre dalmatiske øyene er Korcula. Grekerne kalte øya den svarte Korfu. National Geographic har kåret øya til et av verdens beste reisemål, nummer 22 av 109 på lista.

Årsaken er den varsomme måten turismen er bygget ut på. Vela Luka, en ferieby med hoteller og ferieleiligheter, middelalderbyen Korcula og landsbygda med vingårder, olivenlunder og gamle menn som driver gamle museer.

 HVAR:  Late feriedager i den rolige feriebyen Vroboska, med kanaler som i Venezia. Foto: JOHN T. PEDERSEN
HVAR: Late feriedager i den rolige feriebyen Vroboska, med kanaler som i Venezia. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Mens hver dag er en fest på Hvar, kan Korcula skilte med to store folkemusikkfestivaler, festivalen Kumpanija og sverddansfestivalen Moreska hver torsdag sommeren igjennom, pluss den fem uker lange elektronikafestivalen Korkyralis fra slutten av juli.

Små øyer De tre kroatiske øyene er ikke store.

Det bor knapt 40 000 mennesker på de Hvar, Brac og Korcula til sammen.

Unngå august da italienerne inntar Kroatia, og ta med badesko - det er mye kråkeboller. Og husk at det å kose seg på kroatisk, betyr å sitte på kafé.

Lurer du på hvilken øy du skal velge? Vi gir deg gode tips til hver av dem:

HVAR • Uteliv
Carpe Diem Bar ytterst på havnepromenaden, er det mest kjente utestedet på Hvar for dem som ikke er på backpackerbudsjett.

Start dagen med en taxibåt til Carpe Diem Beach, med  badeklipper og kjente Dj-er. Rekk båten tilbake før klokka 19.00 for å rekke det berømte solnedgangspartyet på Hula-hula Bar, og tilbake til Carpe Diem Beach rundt midnatt.

Nye utesteder kommer og går på Hvar, mange spår at avslutningen skjer på nattklubben Veneranda. Eller på Splash Bar på luksushotellet Amfora.

Øyene i Kroatias gullrekke er så forskjellige at du bør ta en ferie på hver og en av dem

• Badeliv
En 15 minutters båttur til Pakleniøyene hører med på et Hvar-besøk. Her kan du sette av dagen til laguner og sjømatrestauranter.

Båtene går fra havna klokka 10.30, eller lei en båt og dra på tur. Et tips den er idylliske Palmizana-bukta, en hvit steinstrand, med chill out restauranten Tri Grede.

Dubovica-bukta utenfor Hvar by, Mekicevica-stranda og den lille øya Sveti Klement er også fine strender.

 KORCULA:  Proizd kalles kjærlighetesøya og ligger bare en kjapp båttur fra Vela Luka. Foto: GEIR BØLSTAD
KORCULA: Proizd kalles kjærlighetesøya og ligger bare en kjapp båttur fra Vela Luka. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer

• Vroboska
Den lille byen Vroboska på nordsiden av øya har kanaler som i Venezia, en festningskirke, ferieleiligheter og bare 526 innbyggere. Byen er omgitt av furuskog, vingårder og olivenlunder.

Her finner du roen i ferien. Soline-stranda regnes som en av Kroatias ti beste strender for barnefamilier.

Ikke langt unna ligger feriebyen Jelsa, og Stari Grad-landskapet, som står på Unescos verdensarvliste.

BRAC • Zlatni Rat
Kroatias mest berømte strand, Det gylne horn, på sørkysten i nærheten av byen Bol. Stranda forandrer seg med vinden og tidevannet, den ene dagen vender spissen på den store rullesteinsstranda mot nord, en annen dag mot sør.

 KORCULA:  Den ukjente øya er kåret til en av verdens beste reisemål. Foto: GEIR BØLSTAD.
KORCULA: Den ukjente øya er kåret til en av verdens beste reisemål. Foto: GEIR BØLSTAD. Vis mer

Her er det bra vind for brettseiling. Bussen til Bol fra havna i Supetar, men for en dagstur er en rimelig taxi bedre. Mai, juni og juli er beste måneder - unngå august.

• Vidova Gora
Fjelltoppen på 778 meter over havet er det høyeste på øyene i Adriaterhavet. På toppen får du den beste utsikten over Zlatni Rat og det sørlige Adriaterhavet.

Et tips er å kjøre veien fra Supetar en time før solnedgang, gjennom fin furuskog. En liten restaurant er det også her oppe. En vandringssti fra Bol tar to timer, den er best å gå ved soloppgang.

 KORCULA:   Gamlebyen er bygget under venetiansk innflytelse allerede fra 1200-tallet. Foto:GEIR BØLSTAD
KORCULA: Gamlebyen er bygget under venetiansk innflytelse allerede fra 1200-tallet. Foto:GEIR BØLSTAD Vis mer

• Sport
Dykking, snorkling og alle former for vannsport er populært på øya som også har mer enn 30 tennisbaner.

Zoo Station i Bol regnes som det beste stedet for brettseiling. Lei båt og dra ut på sjøen, eller bli med Big Blue Diving eller Diving Centre Dolphin ut i sjøen.

Kiting er også veldig populært på grunn av mistralvinden.

KORCULA • Gamlebyen
Smale gater, små kirker, bymuseum, palass og venetianske bygninger, er gode grunner til å bruke noen timer på egne bein i den gamle bydelen i Korcula by.

BRAC: Zlatni Rat er stranden som forandrer retning med vinden. Foto: GEIR BØLSTAD
BRAC: Zlatni Rat er stranden som forandrer retning med vinden. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer

Legg til en tur opp alle trappene i St. Markus-katedralen, som ble bygget fra 1200-tallet. Byen lever godt på at Marco Polo skal være født her, sjøl om han er født 200 år før huset han skal ha bodd i ble bygget.

Nyt utsikten på Gaudi Cafe Bar Terrasse.
 
• Kjærlighetsøya:
Proizd, som øya egentlig heter, ligger en kort båttur fra byen Vela Luka. På den lille øya som kalles den vakreste i Adriaterhavet finner du krystallklart vann, hvite marmorstrender og ikke så mye annet.

Andre beskriver den som å ha sin egen private øy. Her kan du  bade naken på naturiststrender om du vil. Det er en liten kafé og kiosk ved havna, ellers må du sørge for å ha med nok mat og vann.

 BRAC:  Vannsport er populært på denne kroatiske ferieøya. I bakgrunnen ligger cruiseskipet The World. Foto: GEIR BØLSTAD
BRAC: Vannsport er populært på denne kroatiske ferieøya. I bakgrunnen ligger cruiseskipet The World. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer

• Øyrundtur:
Det fineste er kanskje å reise på oppdagelsestur på egen hånd. Besøk vingårder, bondegårder og lokale museer, som i landsbyen Zrnovo.

Bli med på vinsmaking eller dra på båtturer med lokale guider. Kjører du tvers over øya fra Vela Luka, er Dubrovnik bare noen timer unna med ferje til Peljesac-halvøya på fastlandet.

Tar du turen, stopp i den gamle byen Ston. Her hentes ferske østers rett opp fra havet mens du venter.

 BRAC:  Mikaela Brezovac og Maja Prekodravad i havna i Supetar. Øya har over 30 tennisbaner. Foto: GEIR BØLSTAD.
BRAC: Mikaela Brezovac og Maja Prekodravad i havna i Supetar. Øya har over 30 tennisbaner. Foto: GEIR BØLSTAD. Vis mer