TENERIFE: Ferjene til El Hierro og La Gomera går ut fra havna i Los Cristianos på Tenerife.  Alle foto: John Terje Pedersen
TENERIFE: Ferjene til El Hierro og La Gomera går ut fra havna i Los Cristianos på Tenerife. Alle foto: John Terje PedersenVis mer

Øyloffing på Kanariøyene

Øyloffing mellom Kanariøyene kan være like spennende som i Hellas.

|||

TENERIFE (Dagbladet): De sju store Kanariøyene ute i Atlanterhavet er helt ulike, selv om alle er av vulkansk opprinnelse.
Frodige og grønne, med høye fjell og dype daler, eller mer golde og øde med uendelige sanddyner.

Forskjellene er ikke like lett å få med seg om man ligger på stranda i Playa del Inglés eller Playa de las Américas.

Øyloffing
På Fred Olsen Expressen fra El Hierro til Tenerife møter vi paret Susanne Lindholz og Axel Klauschke som driver jazzklubben Domicik i Stuttgart. Paret fikk fraktet egne sykler med flyet til Tenerife, og videre med ferja. I tre uker har det spreke paret syklet rundt i de bratte bakkene på El Hierro, med hovedbase i den trendy lille fiskerlandsbyen la Restinga.

El Hierro 20100120 Fred Olsen Express båten som går fra Tenerife til El Hierro og La Gomera. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
El Hierro 20100120 Fred Olsen Express båten som går fra Tenerife til El Hierro og La Gomera. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Vennlige og hyggelige
Folk er hyggelige og gjestfrie her, sier Susanne. I begynnelsen ble de alltid stoppet av lokale som ville gi dem skyss. Men nå vet de av vi vil sykle, sier de.
Om det er tungt?
—Klart, men dette gjør vi hvert eneste år, sier Axel Klauschke.

Tenerife er den enkleste øya som utgangspunkt for øyloffing. Fra havna i Los Cristianos går Fred. Olsen Lines expressferger til naboøya La Gomera på 35 minutter.

La GomeraDen lille øya fikk først strøm i 1968. Siden det nesten ikke er badestrender på La Gomera, vil øya aldri kunne bli et reisemål for masseturistene på jakt etter sol og varme. To tredjedeler av den 372 km² store øya er dekket av skog, resten er fjell og daler. Derfor er La Gomera blitt en favorittøy for fotturister.

PÅ SYKKELTUR: Susanne Lindholz fra Stuttgart har syklet rundt på El Hierro i tre uker.
PÅ SYKKELTUR: Susanne Lindholz fra Stuttgart har syklet rundt på El Hierro i tre uker. Vis mer

El HierroLitt lengre tid tar det å reise til naboøya El Hierro. Fra Los Cristianos går de to store ferjeselskapene Fred. Olsen Lines og Naviera Armas til El Hierro. Fred. Olsen Express er kjappest. Har de mest moderne ferjene. Naviera Armas bruker nesten dobbelt så lang tid, men koster til gjengjeld halvparten så mye.

LettvintOgså mellom Lanzarote og Fuerteventura er det gode ferjeforbindelser. Fra Playa Blanca går det direkteferje til Corralejo og til Puerto de Rosario. De to øyene byr på totalt forskjellige opplevelser. Fuerteventura er kjent for sine flotte og milelange sandstrender. Mens Lanzarote er en øy med vulkanlandskap.

Tungvint Andre ferjeforbindelser er mer tungvinte. Mellom Santa Cruz på Tenerife og Agaete på Gran Canaria går har Fred Olsen rute med ferjebuss mellom Agaete og Las Palmas. Ferjereisen mellom Tenerife og den mer ukjente øya La Palma er også en langtekkelig affære, her velger de fleste fly.

LA GOMERA: Fred Olsen Express i San Sebastian på La Gomera.
LA GOMERA: Fred Olsen Express i San Sebastian på La Gomera. Vis mer

Sjekk detteSom på greske øyer, hender det at ferjer er innstilt både på grunn av værforhold, tekniske forhold eller andre uforklarlige årsaker.
Sjekk både på nett og i billettluka før avreise.
Sammenlikn også pris og reisetid hos ferjeselskapene.
Et siste alternativ er fly. Det spanske flyselskapet Binter flyr mellom alle øyene, og nå er det flyplass på alle de sju store Kanariøyene. Flybillettene må bestilles lang tid i forveien.