På Ærø i Danmark er ikke romanen «Vi, de druknede» bare en litterær sensasjon

Faktum er at romanen for en stor del nesten er sann.

SKJULT SKATT: Ærø er en av Danmarks fineste øyer, med lange strender og fargerike badehus. Den ligger bare et par timer med bil fra København eller Billund. Foto: GJERMUND GLESNES
SKJULT SKATT: Ærø er en av Danmarks fineste øyer, med lange strender og fargerike badehus. Den ligger bare et par timer med bil fra København eller Billund. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

ÆRØ (Magasinet Reiselyst): På Ærø i Danmark er ikke romanen «Vi, de druknede» bare en litterær sensasjon. Den er også historien om øya.

- Når Laurids Madsen i romanen blir født i kjøkkenet idet en kanonkule braser inn gjennom taket, er ikke det sant. Men det var en kanonkule som traff et kjøkken i Marstal, og folk fødte hjemme. Det ble bare ikke født noen der den dagen, sier Karsten Hermansen.

Historikeren ved Marstal søfartsmuseum var den som foret Carsten Jensen med anekdoter og fakta før forfatteren skrev «Vi, de druknede».

Sjøfartsromanen har vunnet priser og solgt i mengder, 50 000 i Norge og 120 000 i Danmark. Og for mange av leserne har veien blitt kort fra lenestolen til Ærø og Marstal.

Sjøfartshistorie Faktum er at romanen for en stor del er nesten sann.

- I boka forsvinner Laurids og blir funnet på Samoa av sønnen. Dette hendte faktisk i virkeligheten. Han het Fabricius og dro til Samoa hvor han fikk nye barn med de samme navnene som barna han hadde her på Ærø, forteller Hermansen.

Han innser at hjembyens sjøfartshistorie er spesiell. Her ble alle mannfolka sjømenn, eneste unntak var de som trengte briller. Selv er han den første i slekta siden 1750 - i hvert fall - som ikke har reist til sjøs.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.