SKJULT SKATT: Ærø er en av Danmarks fineste øyer, med lange strender og fargerike badehus. Den ligger bare et par timer med bil fra København eller Billund. Foto: GJERMUND GLESNES
SKJULT SKATT: Ærø er en av Danmarks fineste øyer, med lange strender og fargerike badehus. Den ligger bare et par timer med bil fra København eller Billund. Foto: GJERMUND GLESNESVis mer

På Ærø i Danmark er ikke romanen «Vi, de druknede» bare en litterær sensasjon

Faktum er at romanen for en stor del nesten er sann.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

ÆRØ (Magasinet Reiselyst): På Ærø i Danmark er ikke romanen «Vi, de druknede» bare en litterær sensasjon. Den er også historien om øya.

- Når Laurids Madsen i romanen blir født i kjøkkenet idet en kanonkule braser inn gjennom taket, er ikke det sant. Men det var en kanonkule som traff et kjøkken i Marstal, og folk fødte hjemme. Det ble bare ikke født noen der den dagen, sier Karsten Hermansen.

Historikeren ved Marstal søfartsmuseum var den som foret Carsten Jensen med anekdoter og fakta før forfatteren skrev «Vi, de druknede».

KARDEMOMMEBY: Den lille byen Ærøskøbing er en nærmest perfekt bevart 1700-tallsby, med brustein og teglsteinstak over skakke murvegger. Foto: GJERMUND GLESNES
KARDEMOMMEBY: Den lille byen Ærøskøbing er en nærmest perfekt bevart 1700-tallsby, med brustein og teglsteinstak over skakke murvegger. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Sjøfartsromanen har vunnet priser og solgt i mengder, 50 000 i Norge og 120 000 i Danmark. Og for mange av leserne har veien blitt kort fra lenestolen til Ærø og Marstal.

Sjøfartshistorie Faktum er at romanen for en stor del er nesten sann.

- I boka forsvinner Laurids og blir funnet på Samoa av sønnen. Dette hendte faktisk i virkeligheten. Han het Fabricius og dro til Samoa hvor han fikk nye barn med de samme navnene som barna han hadde her på Ærø, forteller Hermansen.

Han innser at hjembyens sjøfartshistorie er spesiell. Her ble alle mannfolka sjømenn, eneste unntak var de som trengte briller. Selv er han den første i slekta siden 1750 - i hvert fall - som ikke har reist til sjøs.

Suksessbesøk Suksessen til «Vi, de druknede» har også dryppet på museet og øya.

Dokumentarboka «Vi sejlede bare» som Hermansen skrev sammen med Jensen, har finansiert en ny fløy på museet. Og romanen har gitt flere besøkende.

FARGERIKE BADEHUS: Romantiske Ærø er også Danmarks bryllupsøy nummer én. Foto: STEEN AGGER / NTB SCANPIX
FARGERIKE BADEHUS: Romantiske Ærø er også Danmarks bryllupsøy nummer én. Foto: STEEN AGGER / NTB SCANPIX Vis mer

- De første norske «Vi, de druknede»-turistene kom samme måned som den ble gitt ut på dansk. Og besøket er fortsatt noen tusen i året høyere nå enn før boka, forteller han.

Romantisk Du bør imidlertid få med deg mye mer enn sjøfartshistorie på den lille øya mellom Fyn og Tyskland.

Ærøskøbing, den lille byen hvor ferja fra Fyn klapper til kai, er en nærmest perfekt bevart 1700-tallsby med brustein og teglsteinstak over skakke murvegger.

Utenfor venter sandstrender med fargerike badehus, sanddyner og vandrestier - i tillegg til en rekke idylliske småsteder.

Går du med friertanker? Romantiske Ærø er også Danmarks bryllupsøy nummer én.