På «chef takeover» kan alt skje

Restauranter slipper til alt fra glade amatører til Michelin-kokker på kjøkkenet.

DELIKAT: Da Even Ramsvik var gjestekokk på Nedre Foss Gård Bryggeri, bød han blant annet på denne lekre retten, med purreløk, løyrom og hasselnøtter. Foto: BEATE STRANDE GUDBRANDSGARD
DELIKAT: Da Even Ramsvik var gjestekokk på Nedre Foss Gård Bryggeri, bød han blant annet på denne lekre retten, med purreløk, løyrom og hasselnøtter. Foto: BEATE STRANDE GUDBRANDSGARDVis mer

(Dagbladet): Chef takeover, kitchen takeover eller restaurant takeover.

For noen er dette noe helt nytt. For andre er det et kjent fenomen.

Konseptet går ut på at en kokk som ikke jobber på restauranten, skal komme inn og få sette en meny eller en «dagens rett».

Det kan foregå over lengre tid, for eksempel hver søndag i en måned, eller bare for én kveld.

Hos den franske restauranten Rôtisserie i Oslo, inviterer de bare matbloggere. På Nedre Foss Gård Bryggeri inviterer de kokker fra andre restauranter, mens hos Smalhans er det både kjente kokker og glade amatører.

- Skylder på kjøkkenet For kjøkkensjef og Dagblad-kokk Karla Siverts og resten av gjengen på Smalhans, har konseptet fungert bra. De har holdt på med chef takeover siden de starta opp for tre år siden, og ifølge Siverts har det som regel fungert veldig bra.

- Det hender det blir noen feilberegninger bare, men da legger jeg skylda på oss på kjøkkenet. Det har skjedd at vi har hatt litt lite mat, og må slenge opp litt ekstra. Det skaper litt hektisk stemning, forteller Siverts.

Hun synes det er gøy å gjøre noe som skiller seg litt ut, og sier det er inspirerende både for Smalhans og kokkene som får lage mat hos dem.

- Vi har jo hatt noen bloggere hos oss, så det kan hende de har blitt litt mer inspirert til å drive videre med matblogging etter det.

Velger ut kokkene selv På Smalhans hender det at de legger ut en melding på Facebook-siden sin, der de anbefaler folk til å søke om å komme og få være kokk for en dag på deres kjøkken. I tillegg inviterer Siverts selv folk som har lyst til å lage mat.

TAKEOVER: Kitchen takeovers annonseres gjerne på restaurantenes Facebook-sider. På søndag er det matblogger Helle Øder Valebrokk som står bak menyen på Rôtisserie i Oslo. Skjermdump: FACEBOOK
TAKEOVER: Kitchen takeovers annonseres gjerne på restaurantenes Facebook-sider. På søndag er det matblogger Helle Øder Valebrokk som står bak menyen på Rôtisserie i Oslo. Skjermdump: FACEBOOK Vis mer

- Jeg spør om de vil komme og lage favorittretten sin på Smalhans. Noen synes det er veldig skummelt, men jeg forteller at vi veileder så godt vi kan, og flere har takket ja, forteller hun.

Selv om Smalhans har drevet med chef takeover i tre år, ser hun nå at det kanskje har blitt en trend.

- Det er jo litt som med pop up-restauranter, det har blussa litt opp igjen.

Inviterer bare bloggere Hos den franske restauranten Rôtisserie, har innehaver Loris Giannitrapani bare invitert matbloggere så langt. Til tross for at de åpna for bare seks måneder siden, har de rukket å bli en kjent restaurant i hovedstaden.

- Vi ville lage et rotisseri, som er vanlig i Frankrike, men ikke i Norge. Så tenkte vi at det hadde vært morsomt å la bloggere lage en meny som var franskinspirert med norske smaker og råvarer, sier Giannitrapani til Dagbladet.

Han tenkte at bloggere som skriver mye om mat, kunne få være med på hele prosessen på kjøkkenet. Foreløpig har Anders Husa fått sine retter på restauranten, mens Helle Øder Valebrokk fra Helles Kitchen er nestemann ut.

- Helle blir siste søndag 29. november, og så rekker vi dessverre ikke mer før jul. Siden vi er stengt til midten av januar kommer vi ikke i gang igjen før i februar, men da vil vi se om det er mulig å få en gjestekokk i måneden.

- Spennende I tillegg til egen erfaring, får bloggerne kokkeerfaring, og må gjøre alt fra start til slutt hos Rotisserie.

- Gjestene er veldig fornøyde også, og det tar oss jo litt ut av vår hverdag og rutine. Det er jo litt derfor vi ikke har gjort det i mer enn tre måneder, sier Giannitrapani og legger til at det jo blir nye muligheter etter jul.

I tillegg til at matbloggerne får prøvd seg på et storkjøkken, er Giannitrapani glad for oppmerksomheten de får via bloggene.

LAMMETACO: En av gangene Smalhans hadde chef takeover, ble det servert delikat lammetaco. Foto: SMALHANS/PRIVAT
LAMMETACO: En av gangene Smalhans hadde chef takeover, ble det servert delikat lammetaco. Foto: SMALHANS/PRIVAT Vis mer

- Det er fint for oss på mange måter å samarbeide med interesserte bloggere. Det er spennende for oss, og det blir en inspirasjon. Liker vi en rett kan vi sette den på menyen, og skriver at den og den retten er inspirert av den og den bloggeren.

Andreas Viestads oppskrift på rotisserie-kylling: Kyllingen smaker bedre når den snurrer rundt sin egen akse.

- Kjempestas Hos Nedre Foss Gård Bryggeri inviterer de en kokk fra en annen restaurant, hver andre mandag.

- De både setter sin egen meny, og serverer sin egen mat. Det er litt bytting og låning av kokker for å gi hverandre litt inspirasjon, forteller daglig leder Beate Strand Gudbrandsgard.

De begynte med chef takeover sent i september, og har møtt på litt utfordringer med å få folk klar over konseptet. Nå på mandag blir siste gang før jul, og så fortsetter de fra januar av igjen.

- Vi synes det har vært kjempestas. Etter jul vil vi henge opp store postere rundt omkring, ikke bare på Facebook.

Kokk fra Michelin-restaurant En av kokkene de har hatt innom, er Even Ramsvik. Han jobber på Ylajali, en av Oslos restauranter med én stjerne i Michelin-guiden.

- Vi har også hatt Ronny Kolvik fra Arakataka, Kristian Afzelius fra Tattoria Popolare og Esma Arikan fra Noahs Ark innom.

Mandag 30. november kommer den siste kokken innom før jul; Atli Mar Yngvasson fra Pjoltergeist.

- Etter jul satser vi for full musikk, og har allerede booket Erlend Brendsen fra Trattoria Popolare 11. januar. Vi har lyst til å fortsette med dette, enten annenhver mandag som nå, eller en fast dag i måneden, forteller Strande Gudbrandsgard.

- Hyggelige greier Ronny Kolvik er kjøkkensjef på Arakataka, og synes det var litt deilig å komme seg ut av sitt eget kjøkken, og inn på noen andres.

HELLES DESSERT: Denne desserten serveres på Rôtisserie, søndag. Beignet fylt med pralinekrem, sjokoladesaus og vaniljeis. Foto: LORIS GIANNITRAPANI
HELLES DESSERT: Denne desserten serveres på Rôtisserie, søndag. Beignet fylt med pralinekrem, sjokoladesaus og vaniljeis. Foto: LORIS GIANNITRAPANI Vis mer

- Man blir godt tatt i mot og får ny oppmerksomhet. Det er hyggelige greier. Man får samarbeide litt med andre folk, og vise fram hva man gjør, sier Kolvik.

På Arakataka har de ikke hatt chef takeover, men bar takeover.

- Det er litt vanskelig med chef takeover, da blir det heller at man har noen på besøk som lager noen retter i tillegg til våre.

Men at Kolvik drar på besøk til andre restauranter er ikke umulig.

- Jeg kommer ikke til å gjøre det bare fordi folk spør. Det må være interessant og hyggelig, forteller han.

- Morsomt Kristian Afzelius fra restauranten Trattoria Popolare, har også vært gjestekokk på Nedre Foss Gård Bryggeri. Der laget han blant annet gatemat fra Stockholm, og pulled pinnekjøtt.

- Det er morsomt å gjøre dette. Man kan få muligheten til å lage andre ting, ikke det man lager til vanlig. Det måtte jo ikke bli italiensk da jeg var der, men kunne hente opp litt andre ting fra «gamle dager», forteller Afzelius.

I likhet med Kolvik, kunne han gjerne gjort det igjen. Og det hadde ikke trengt å være i en restaurant.

- Det hadde vært gøy å gjøre det i en bar, lage litt sånn barsnacks. I en restaurant er det mer stress, men i baren kan man ta ting litt mer på sparket, sier han.

KAMSKJELL OG GRØNNE EINEBÆR: Dette fikk gjestene servert da Ramsvik var gjestekokk. Foto: BEATE STRANDE GUDBRANDSGARD
KAMSKJELL OG GRØNNE EINEBÆR: Dette fikk gjestene servert da Ramsvik var gjestekokk. Foto: BEATE STRANDE GUDBRANDSGARD Vis mer
SMALHANS: Karla Siverts er kjøkkensjef på Smalhans. Foto: METTE MØLLER
SMALHANS: Karla Siverts er kjøkkensjef på Smalhans. Foto: METTE MØLLER Vis mer