Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

På denne musikkstien er Edvard Grieg stoppe­sted nummer tre

Vår største komponist er fortsatt et stort trekkplaster i Leipzig.

GRIEGS SCENE: I dette rommet i Talstrasse 10 i Leipzig tilbragte Edvard Grieg mye tid. Og det var her (men ikke på dette klaveret) han framførte sine komposisjoner for sine tyske forleggere. Nå er leiligheten et Grieg-museum, og den unge norsktalende guiden Christoph Siems kan fortelle deg alt som er verdt å vite - og mer til - om Griegs virke i Leipzig, som på mange måter var hans andre hjem. Foto: Tormod Brenna
GRIEGS SCENE: I dette rommet i Talstrasse 10 i Leipzig tilbragte Edvard Grieg mye tid. Og det var her (men ikke på dette klaveret) han framførte sine komposisjoner for sine tyske forleggere. Nå er leiligheten et Grieg-museum, og den unge norsktalende guiden Christoph Siems kan fortelle deg alt som er verdt å vite - og mer til - om Griegs virke i Leipzig, som på mange måter var hans andre hjem. Foto: Tormod Brenna Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
BARE BARNET: Edvard Grieg var ikke mer enn et barn da han 15 år gammel reiste alene til Leipzig for  å studere. Hva det endte opp med, vet vi. 
BARE BARNET: Edvard Grieg var ikke mer enn et barn da han 15 år gammel reiste alene til Leipzig for  å studere. Hva det endte opp med, vet vi.  Vis mer

LEIPZIG (Dagbladet): 15 år gammel - og bare 152 cm høy - tok Edvard Grieg (1843-1907) helt på egenhånd båten til Hamburg. Han var på vei til musikkstudier ved musikkonservatoriet i Leipzig.

Der hadde både Felix Mendelssohn og Robert Schumann tidligere vært betydelige musikalske personligheter i byen og Grieg så spesielt mye opp til Schumanns arbeid.

I Leipzig ble Grieg formet til den han ble - den første norske verdensstjerne av en komponist.

Fortsatt - 110 år etter sin død - setter Edvard Grieg sitt preg på kulturbyen Leipzig.

Egen holdeplass

Fortsatt spilles Griegs musikk, spesielt da klaverkonserten i a-moll, op. 16.

VELKOMMEN INN: Du kan fortsatt ringe på - og bli sluppet inn i - Edvard Griegs tilholdssted i Talstrasse i Leipzig. Foto: Tormod Brenna
VELKOMMEN INN: Du kan fortsatt ringe på - og bli sluppet inn i - Edvard Griegs tilholdssted i Talstrasse i Leipzig. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- Han skrev jo ikke så mye for orkester, sier Christoph Siems, guiden i det relativt nyoppussede Grieg-lokalene i Talstrasse 10 midt i Leipzig.

Her bodde Griegs forlegger gjennom alle år, Max Abraham og senere Henri Hinrichsen, og her bodde også Grieg selv da han etter at studiene fortsatt å frekventere Leipzig, særlig på vinterstid.

Nå er lokalene der forlaget C.F. Peters holdt til pusset opp i samme stil som man antok de hadde under Griegs storhetstid.

UTSTILLING: I leiligheten Grieg benyttet i Leipzig, finner du flere montre med informasjon. Foto: Tormod Brenna
UTSTILLING: I leiligheten Grieg benyttet i Leipzig, finner du flere montre med informasjon. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Griegs egen leilighet, der han og kona Nina bodde, ligger to etasjer lenger opp i huset, men er ikke restaurert.

- Alt forfalt her under DDR-regimet. Griegs to rom var det ikke mulig å redde, sier Siems på nesten feilfritt norsk, mens han sitter bak det ærverdige klaveret i leilighetens storstue.

- Det kommer mange nordmenn hit, og de blir positivt overrasket over at jeg snakker norsk, sier den unge Grieg-entusiasten.

- Det var ikke eksakt dette klaveret Grieg spilte på. Men det er fra samme tidsperiode, og det var i akkurat dette rommet han presenterte sine komposisjoner for forleggerne, sier han.

Leiligheten er nå gjort om til et levende museum der det opptil flere ganger i uka framføres kammerkonserter med Griegs musikk.

Senest denne uka var det en stor konsert i forbindelse med Griegs fødselsdag 15. juni.

Fasinerende by

Leipzig har huset mange store musikere, komponister og ikke minst personligheter opp gjennom årene.

Denne byen som yrer av liv takket være universitetets plassering midt i sentrum, er høyst fascinerende å rusle rundt i - ikke minst om du er interessert i historie om musikk og religion.

Her virket Marthin Luther, og byen står på hodet i disse dager i forbindelse med 500 års-jubileet for reformasjonen.

ORIGINALMUSIKK: Flere verk signert Edvard Grieg er utstilt i musset i Leipzig. Foto: Tormod Brenna
ORIGINALMUSIKK: Flere verk signert Edvard Grieg er utstilt i musset i Leipzig. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Men der du vandrer rundt i en salig blanding av ny og gammel arkitektur (byen ble heftig bombet under andre verdenskrig), støter du stadig på historiske skatter og ikke minst minnesmerker over Leipzigs enestående musikalske historie.

Musikkstien

Og - om du ser ned på fortauet ser du stadig nedfelte sølvfargede piler.

MUSIKK-STIEN: Sølvfargede piler nedfelt i fortauet tar deg rundt på den musikalske stien i Leipzig. Foto: Tormod Brenna
MUSIKK-STIEN: Sølvfargede piler nedfelt i fortauet tar deg rundt på den musikalske stien i Leipzig. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Følger du dem - blir du tatt med på en enestående musikk-sti. Byens kulturmyndigheter har sammen med turistbyrået samlet de historiske stedene og bundet dem sammen i form an denne musikk-stien.

Huset i Talstrasse, hvor Edvard Grieg blant annet etter sigende skrev sin Peer Gynt-suite etter ønske fra forleggeren, er holdeplass nummer tre på ruta som tar deg gjennom 23 musikalske høydepunkt.

Går du hele ruta - og den er ikke så lang - får du se Felix Mendehlsons hus, du kommer inn i den gjenskapte leiligheten til Robert og Clara Schumann, du får hilse på Richard Wagner, som ble født i Leipzig - og ikke minst er det en rekke stopp som omhandler den kanskje største av dem alle - Johannes Sebastian Bach.

Musikkstien tar deg også innom flere museer, kirkegårder og minnesmerker.

Selv om det er lenge siden de store musikerne virket i byen, er Leipzig fortsatt full av dem.

Ikke minst av Edvard Grieg.

GRIEGS HUS: I dette huset i Talstrasse i Leipzig tilbragte Edvard Grieg mye tid, også etter at han fullførte studiene. Han var her så sent som i 1907, det samme året han døde. Nå er deler av bygården omgjort til et Grieg-museum. Foto: Tormod Brenna
GRIEGS HUS: I dette huset i Talstrasse i Leipzig tilbragte Edvard Grieg mye tid, også etter at han fullførte studiene. Han var her så sent som i 1907, det samme året han døde. Nå er deler av bygården omgjort til et Grieg-museum. Foto: Tormod Brenna Vis mer
MINNESMERKE: Edvard Grieg er fortsatt stor i Liepzig, og har sitt eget lille museum i byen. Foto: Tormod Brenna
MINNESMERKE: Edvard Grieg er fortsatt stor i Liepzig, og har sitt eget lille museum i byen. Foto: Tormod Brenna Vis mer
Hele Norges coronakart