Eventyrlig Seychellene

På denne øya kan kokosnøttene bli en halv meter over baken

Øya Praslin på Seychellene har ikke bare noen av verdens vakreste strender – den er mest kjent for sine helt spesielle kokosnøtter, og frøstengelen som befrukter dem.

VERDENS VAKRESTE: Den prisbelønte stranda Anse Lazio regnes som en av Seychellenes aller vakreste, med silkemyk sand, duvende palmetrær og de klassiske granittsteinene. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst
VERDENS VAKRESTE: Den prisbelønte stranda Anse Lazio regnes som en av Seychellenes aller vakreste, med silkemyk sand, duvende palmetrær og de klassiske granittsteinene. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Thi hi, fnis!

Du hører gruppen med turister lenge før man ser dem, inne i den tette urskogen i Valleé de Mai på Praslin. Her har nemlig naturen skapt verdens største kokosnøtt, formet som en kvinnerumpe, og laget frøstengelen svært så maskulin. Sånt blir det moro av.

De sjeldne trærne vokser kun her på Praslin og naboøya Curieuse, og området er derfor UNESCO-vernet. Coco de mer-trærne strekker seg over 30 meter i været, bladene brer seg som vifter over stien, bakken er dekket av bregner og luften er fuktig inne i den trolske skogen.

På bakken ligger store, rumpeformede nøtter, og de største av dem er brede over baken – hele 50 centimeter kan en Coco de mer-nøtt bli.

Myter og tabuer

Nøttene er blitt brukt både som byttevarer og i medisin, og for de lokale er dalen og trærne forbundet med mange tabuer. For eksempel er det ikke lov til å gå inn i området om høsten, da «mannen», altså frøstengelen, har sin hyrdestund med kokosnøtten.

- Da vil det gå deg ille, forteller Ash Behari, manager ved hotellet Coco de Mer på Praslin.

- Det er heller ikke lov til å plukke nøtten mens den fortsatt har tråden som binder den til modertreet – den regnes som treets navlestreng og må få lov til å råtne av seg selv, forteller han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer