OMSTRIDT: Avokado er en omstridt grønnsak etter at det ble avslørt at produksjonen i Chile har vært med på å rasere miljøet og skape vannmangel. Men mange elsker grønnsaken. I New York er det nå åpnet en avokado-bar, der alle retter er basert på den sunne og velsmakende grønnsaken. Foto: NTB Scanpix
OMSTRIDT: Avokado er en omstridt grønnsak etter at det ble avslørt at produksjonen i Chile har vært med på å rasere miljøet og skape vannmangel. Men mange elsker grønnsaken. I New York er det nå åpnet en avokado-bar, der alle retter er basert på den sunne og velsmakende grønnsaken. Foto: NTB ScanpixVis mer

Avokado:

På dette nye spisestedet i New York handler alt om den omstridte grønnsaken

Verdens første «Avocaderia».

Avokado er i skuddet som aldri før. Litt på godt, men kanskje mest på vondt. Grønnsaken (som noen definerer som en frukt) ble nylig bannlyst fra danske grønnsakshandlere da det ble avslørt at produksjonen i Chile (hvor det meste av importen kommer fra, er sterkt miljøskadelig.

Den danske boikotten fikk også norsk støtte.

I New York derimot, er det mer enn nok avokado å få tak i. Spesielt om du tar turen til den hippe bydelen Brooklyn og oppsøker italieneren Francesco Brachettis nyåpnede «Avocaderia», som han hevder er verdens første i sitt slag.

Ifølge New York Times ble Brachetti lidenskapelig forelsket i avokadoens smak og egenskaper under et besøk i Mexico.

- De er sunne og smaker godt. Jeg spiste dem hver eneste dag, sier han.

Nå har han altså, sammen med to kompiser åpnet en egen avokado-bar i New York der alle retter er basert på, eller inneholder, nettopp avokado.

- Avokado gjør at alt smaker bedre, alt fra salater til smoothies, sier Brachetti, som har både avokado-toast og suppe på menyen. Selv de kokte frokost-eggene serveres med an avokado-topping.

- Avokado har så mange gode egenskaper. Den både smaker godt og er sunn, skryter han.

Det eneste negative Dagbladet har funnet med avokado, er at enkelte kan skade seg når de prøver å dele den, noe den kjente bloggeren Sophie-Elise Isachsen blant annet har fått erfare.

Men så er det selvsagt de alvorlige anklagene mot miljøfiendtlig avokado-produksjonen i Chile.

Også amerikanerne har fått med seg den, men Brachetti hevder å ha god samvittighet:

- Vi får våre råvarer fra et konsortium av lokale produsenter i Mexico som behandler både sine ansatte og miljøet med respekt, sier han.