Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

På disse øyperlene virker resten av verden langt borte

Noen timer ekstra reise gir lønn for strevet.

HYDRA: Har vært tumleplass for kjente kulturpersonligheter som Axel Jensen og Leonard Cohen. Øya er bilfri, her er det eslene som regjerer i trafikken. Foto: GEIR BØLSTAD
HYDRA: Har vært tumleplass for kjente kulturpersonligheter som Axel Jensen og Leonard Cohen. Øya er bilfri, her er det eslene som regjerer i trafikken. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Stadig lyst på Hellas, men litt ferdig med chartermålene?

Da kan du prøve noen av disse tilbakelente øyperlene.

SYMI: På 1600-tallet var Symi en av de rikeste øyene i øygruppa Dodekanesene. Man levde av skipsbygging og svampedykking, og 500 skip ble sjøsatt i året. I dag har stadig flere turister fått øynene opp for den fine, men vannløse øya. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
SYMI: På 1600-tallet var Symi en av de rikeste øyene i øygruppa Dodekanesene. Man levde av skipsbygging og svampedykking, og 500 skip ble sjøsatt i året. I dag har stadig flere turister fått øynene opp for den fine, men vannløse øya. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Patmos, Symi, Folegandros, Paxos og Hydra er fem av mange øyer som krever noen timer ekstra reiseinnsats, men som gir mye igjen for strevet.

Fraværet av flyplass gjør turiststrømmen hit litt mindre, først og fremst utenom høysesongen i juli/august, og avhengighet av ferskvannslevering pr. tankbåt har bidradd til å dempe utbyggingen av store hoteller.

Patmos På fredelige Patmos, helt nord i Dodekanesene, er til og med bil- og mopedtrafikken avslappet.

I åssiden over hovedbyen Skala ligger hulen der den bibelske Johannes skal ha fått sine åpenbaringer, noe som har gitt Patmos en spesiell status blant troende (samt en viss Johannes-industri).

SYMI: Badelystne har mange gode strender til rådighet på Symi, som denne i Pedi. Foto: TERJE MOSNES
SYMI: Badelystne har mange gode strender til rådighet på Symi, som denne i Pedi. Foto: TERJE MOSNES Vis mer

Men både troende og tvilende kan glede seg over så vel hulen som det gedigne Johannes-klosteret i den hvite, labyrintiske og utrolig vakre gamlebyen på toppen av åsen.

Øya byr også på mange fine strender og et par svært gode restauranter, i tillegg til et stort utvalg tavernaer.

Symi Lille Symi tilhører også Dodekanesene og er i likhet med Patmos (og Hydra) ikke blant de billigste i det greske arkipelet.

Men øya og hovedbyen Gialos byr på flust av tilbakelent atmosfære.

På toppen av en lang, lang trapp - Kali Strata - troner en sjarmerende gamleby på åskammen over byen.

Området rundt havna byr på spisesteder og butikker i ulike prisklasser.

Det er også utgangspunkt for badebåter som frakter fotturvegrende turister til trivelige strender på morgenen og leverer dem nygrillede tilbake utpå ettermiddagen.

Folegandros Fra lufta kan Folegandros se ut som en lang fjellklippe med litt vegetasjon på midten, men den lille øya vest i Kykladene er mer enn som så.

Er formålet med ferien å bade, spise, sove, gå fotturer, tenke, reflektere og ellers ikke gjøre noe som helst med mindre du reiser sammen med den du er forelsket i, er Folegandros et godt alternativ.

Bo gjerne i den hvite hovedbyen Chora, som klorer seg fast på kanten av et 200 meter høyt stup og har et bra utvalg av små hoteller, tavernaer og rom til leie.

Vel installert er det bare å «folegandre» i vei og la resten av verden - som plutselig er veeeldig langt borte - gå sin skjeve gang.

Paxos Den joniske øya Paxos sør for Korfu er særlig populær blant engelskmenn, noe som klart kommer til syne i seilerhavna i den fredelige hovedbyen Gaios.

PATMOS: Johannes-klosteret i den vakre gamlebyen på toppen av åsen. Foto: TERJE MOSNES
PATMOS: Johannes-klosteret i den vakre gamlebyen på toppen av åsen. Foto: TERJE MOSNES Vis mer

Store olivenlunder og mye barskog gjør Paxos grønn og frodig.

Bukta ved landsbyen Lakka nord på øya, og den lille naboøya og vinprodusenten Antipaxos, som ligger 15 minutters båttur utenfor Gaios, tilbyr fine bademuligheter.

Hydra Hydra har en spesiell klang hos mange nordmenn, dels på grunn av ei fortid som rede for Axel Jensen, Leonard Cohen, Göran Tunström og andre skrivende størrelser, dels fordi øya ligger relativt nær Aten/Pireus.

Statusen som tidvis tumleplass for rockestjerner, filmstjerner og andre stjerner har heller ikke gjort øya mindre attraktiv.

Til tross for dette, et overdimensjonert utvalg gullsmedforretninger og daglige, lett overveldende cruisepassasjerinvasjoner i høysesongen, er det fullt mulig å nyte ferielivets mer fredfulle gleder på strendene og tavernaene litt bortenfor den indre havnas ståk og styr.

At øya er så å si bilfri og eseldrevet, gjør den også spesiell og fascinerende.

Som på Patmos og Symi senker det seg en vidunderlig fred over kafébordene ut på ettermiddagen, når cruisepassasjerene går i lettbåtene og lar seg frakte tilbake til det oppankrede moderskipet et stykke utpå sjøen.

DAGGRY: Soloppgang på Patmos.
DAGGRY: Soloppgang på Patmos. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media