På en nattlig utflukt i denne tas du tilbake til krigsdagene

Bo og kjør i 1940-talls stil langs kysten av Normandie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Etter at de allierte gikk i land 1944, snudde 2.verdenskrig og Frankrike ble fritt. Det feires til gangs i Normandie denne sommeren.

Programmet er fullspekket både på dag-og kveldstid. Mye av det passer for deg som vil kombinere historie med badeferie.

KOM MED FRIGJØRINGEN: James Hamel ble født høsten 1944. Foreldrene ville hylle de allierte og ga ham det utenlandske navnet James, som de hadde hørt blant de amerikanske soldatene. I denne stua jobbet krigskorrespondentene fra juni til august etter de alliertes invasjon. Ernest Hemingway var en av dem. Fotografen Robert Capa en annen. Foto: LARS EIVIND BONES
KOM MED FRIGJØRINGEN: James Hamel ble født høsten 1944. Foreldrene ville hylle de allierte og ga ham det utenlandske navnet James, som de hadde hørt blant de amerikanske soldatene. I denne stua jobbet krigskorrespondentene fra juni til august etter de alliertes invasjon. Ernest Hemingway var en av dem. Fotografen Robert Capa en annen. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Overnatte kan du gjøre der korrespondentene skrev hjem fra krigen og på B&B innredet i 1940-talls stil.

Hemingway -Her inne satt Hemingway og skrev, forteller James Hamel.

Han står i spisestua på slottet sitt, «Chateau Vouilly», noen kilometer fra D-dagsstrendene. I stua hans satt de, hele pressekorpset sommeren for 70 år siden.

Rundt Ernest Hermingway satt legendariske John Morris og fotografen Robert Capa fra Life Magazine, John H. Thompson fra Chicago Herald Tribune, A.J. Liebling fra New Yorker Magazine - og mange flere.

FEIRER FRIGJØRINGEN: I sommer er det 70 år siden de allierte soldatene gikk i land i Normandie. Patricia Kiefer og Laurent Gaudin har laget Bed & Breakfast med krigen som tema. Her er de på gårdsplassen foran "Spirit of 1944", hvor du kan dypdykke i historien. Bilen skal de kjøre til frigjøringsfest, han i uniform, hun i 1940-talls kjole. Denne sommeren er det mange fester i landsbyene. Også turister er velkomne. Foto: LARS EIVIND BONES
FEIRER FRIGJØRINGEN: I sommer er det 70 år siden de allierte soldatene gikk i land i Normandie. Patricia Kiefer og Laurent Gaudin har laget Bed & Breakfast med krigen som tema. Her er de på gårdsplassen foran "Spirit of 1944", hvor du kan dypdykke i historien. Bilen skal de kjøre til frigjøringsfest, han i uniform, hun i 1940-talls kjole. Denne sommeren er det mange fester i landsbyene. Også turister er velkomne. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Slottet ligger bare noen kilometer fra strendene hvor de allierte gikk i land tidlig om morgenen 6.juni 1944. To dager etter invasjonen var landsbyen til Hamel befridd og slottet inntatt av pressen.

Stua var stappfull. I to måneder var de her.

- Reporterne bodde i telt der borte, sier Hamel og peker ut av 1400-tallsslottet sitt, forbi vollgraven og parkanlegget og over mot jordene.

SOV MED HISTORIEN:  Hos Patricia Kiefer og Laurent Gaudin er soverommene fulle av bilder og effekter fra frigjøringen av Normandie. Vil du se film eller lese en bok om temaet, er det bare å låne. Foto LARS EVIND BONES:
SOV MED HISTORIEN: Hos Patricia Kiefer og Laurent Gaudin er soverommene fulle av bilder og effekter fra frigjøringen av Normandie. Vil du se film eller lese en bok om temaet, er det bare å låne. Foto LARS EVIND BONES: Vis mer

Hver morgen holdt en oberst pressekonferanse i huset. Alt som ble skrevet ble nøye gransket . Ved siden av stua satt sensuren. Korrespondentene fikk ikke skrive hvor de var, fotografene fikk ikke ta bilder rundt huset. Alle artikler startet med «Et sted i Frankrike».

Velg og vrak Det går fint an å feriere i Normandie uten å oppsøke krigskirkegårdene, museene og strendene hvor soldatene gikk i land.

Du kan bo på det gamle slottet til Hamel, nyte blomstene i hagen, bade i havet, spise østers og skylle ned med Normandies berømte eplesider. Og la det være med det. 

Du kan også benytte anledningen til å ta et bad i historien. Bo der det skjedde og feire frigjøringssommeren 1944 med de lokale.

KORRESPONDENTBREVET : På slottet Chateau de Vouilly rapporterte berømtheter som Ernest Hemingway fra krigen. Du kan overnatte på slottet, eller bare stoppe for å se presserommet. Eieren viser deg gjerne hvor korrespondentene satt. Foto: LARS EIVIND BONES
KORRESPONDENTBREVET : På slottet Chateau de Vouilly rapporterte berømtheter som Ernest Hemingway fra krigen. Du kan overnatte på slottet, eller bare stoppe for å se presserommet. Eieren viser deg gjerne hvor korrespondentene satt. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Hamel får i år besøk av flere gjester enn noen gang. De kommer helt fra Alaska og Grønland. Stamgjestene, flere av dem norske, har også meldt sin ankomst.

De dukker gjerne opp til samme tid hvert år, ønsker det samme rommet og vil høre de samme historiene. Om James som fikk det utenlandske navnet James fordi han «kom med frigjøringen» og foreldrene ville hylle de allierte.

Om alle berømthetene som gikk i gangene her til Paris ble befridd, krigen tok en ny vending og korrespondentene dro videre.

Retro-turisme Hamel er en del av den sterkt voksende tematurismen i Normandie. Noen kaller det også retro-turisme.

D-dagen og de alliertes invasjon holdes levende gjennom genuin lokal interesse, men er også blitt levebrød for en del av befolkningen. Vil du reise tilbake i tida, kan du bo i datidas stil og oppleve stedene i et kjøretøy fra den gang. Mange har gamle biler og tar deg gjerne med på tur.

FEIRER FRIGJØRINGEN

I år er det 70 år siden de allierte gikk i land i Normandie. D-dagen er over, men en rekke markeringer vil skje utover sommeren.Her er noe av det som skjer:

«The Lights of Freedom», gratis lysshow om kvelden foran katedralen i Bayeux. Tirsdager, torsdager og lørdager fra 8.juli til 23 august.

 Rekonstruksjon av A11 Airfield, filmvisning (søndag)og 40-tallsdans (lørdag). Neuilly —la- Forêt (nær Carentan) 19. og 20. juli. Gratis.

Mer info her.

Jean Noel Ferrolliet (50) er en av mange som tilbyr guidede turer med en jeep fra 2. verdenskrig. Ferrolliet bor like ved Utah Beach, en av strendene hvor amerikanerne gikk i land.

På hans Bed & Breakfast «Batterie du Holdy» kan du studere kulehullene i veggen fra invasjonen og høre om fallskjermhoppere som landet i bakhagen.

Har du ungdommer med deg på ferie, vil de antagelig like hans nattlige jeeputflukt der innleide skuespillere og krigseffekter setter gjestene tilbake til 1944.

FULLT AV HISTORIE: Slottet Vouilly har sett det meste, inklusive Ernest Hemingway mens han skrev sine saker fra krigen. Foto: LARS EIVIND BONES
FULLT AV HISTORIE: Slottet Vouilly har sett det meste, inklusive Ernest Hemingway mens han skrev sine saker fra krigen. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Med bilder og ord beskriver Ferolliet krigen (mest på fransk) slik den utspant seg. Turen kan trygt kalles action. Bare geitene på jordene ser uanfektet ut når jeepen hans kommer susende mellom jordene.

Han velger bevisst kjerreveiene for å vise hvor overgrodd og uoversiktlig landskapet var. Å beseire tyskerne var en krevende oppgave.

Veier fantes nesten ikke.

Jazz og tannbørster Noen kilometer unna, hos Patricia Kiefer og Laurent Gaudin, blir du møtt av 1940-tallsjazz, Robert Capas berømte krigsbilder og gamle uniformer. Sammen driver de B&B «Spirit Of 1944».

På gårdsplassen står en bil fra 1940-tallet, på et bord ligger amerikanske soldaters gjenglemte kullsåpe, tannbørster og Colgate tannpasta.
Huset er fullt av effekter samlet gjennom mange år. I skapet har Patricia finkjole fra 1940-tallet.

MED STIL: Langt fra noen 1940-tallsmodell, derimot fra 1995, men mange ønsker å oppleve Normandie fra baksetet i den gamle London-taxien, malt lilla i forbindelse med en BBC-produksjon. Du finner den hos Gite Caractere Normandie, hvor du også kan bo. Foto: HOTELLET
MED STIL: Langt fra noen 1940-tallsmodell, derimot fra 1995, men mange ønsker å oppleve Normandie fra baksetet i den gamle London-taxien, malt lilla i forbindelse med en BBC-produksjon. Du finner den hos Gite Caractere Normandie, hvor du også kan bo. Foto: HOTELLET Vis mer

-På frigjøringsfestene i sommer skal Laurent stille i uniform og jeg i kjolen. Vi skal kjøre dit i den gamle bilen, forteller hun.

På hvert rom finner du dvd-spiller og filmer som «Redd Menig Ryan», men de er like opptatt av frigjøringen.

-Vi vil gjerne formidle krigen, men ønsker også å gjenskape stemningen fra sommeren da landsbyene igjen kunne puste fritt, sier Laurent, som fikk sin «oppvåkning» da han så D-dagsfilmen «Den lengste dagen».

Filmen gjorde så sterkt inntrykk at han begynte å samle på effekter, lese krigshistorie og se krigsfilmer. Så traff han Patricia. Sammen bestemte de seg for å flytte til Normandie og satse på 1944. Hun er opprinnelig fra Øst-Frankrike, han fra Paris.

De synes ikke de er nerder og opplever ikke at de bor i et museum. —Nei, vi tar vare på historien, men først og fremst skal gjestene ha det godt. Soverommene skal være innbydende og frokosten god, sier Patricia, som har gitt rommene navn som «Eisenhower» og «St.Exupery».

Med retro-turistene følger også penger. Snart får Winston Churchill eget rom og gjestene får hot tub i hagen.

FULL FART: Jean Noel Ferrolliet kjører så vannspruten står rundt den gamle jeepen på vei ned til Utah Beach. Er det action du vil ha, får du det hos ham. Foto: LARS EIVIND BONES
FULL FART: Jean Noel Ferrolliet kjører så vannspruten står rundt den gamle jeepen på vei ned til Utah Beach. Er det action du vil ha, får du det hos ham. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

SPISE VED D-DAGSSTRENDENE

L'Estaminet, 44 Place de la Eglise, Sainte-Marie-du-Mont

Le Roosevelt, på Utah Beach, innredet I 1940-talls stil Chez Roger, Sainte-Marie-du-Mont

Auberge le John Steele, Sainte-Mere-Eglise

Flere spisesteder her

HER BOR DU

Vil du bo med begivenhetene som forandret verdenshistorien, er dette noen forslag.

«Spirit of 1944», La Cambe, B&B i gjennomført 1944-stil og ånd. Komfortabelt, moderne, innredet i 1940-talls stil. Låner ut musikk, bilder, filmer og bøker som gir gjestene mulighet til å sette seg inn i hva som skjedde sommeren 1944.

 «Chateau Vouilly», Isigny sur Mer, slott med røtter tilbake til 1400-tallet. Enkel standard, flott hage, pressesenter for amerikanske korrespondenter under krigen.

«Ivy House»
, Sainte Marie du Mont, familievennlig, tyske soldater holdt til her, har rom og leiligheter med kokemuligheter.

«Batterie du Holdy», Sainte Marie du Mont, enkelt gjestgiveri nær den første landsbyen som ble frigjort, guidede tur med jeep på dag-og kveldstid.

Flere overnattingssteder finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer