LETT Å LÆRE: I ekte ekspedisjonsstil kan du på det forblåste Finsevann lære deg å skiseile. Det kan minne om kiting, men er mye lettere. Foto: MARI BAREKSTEN
LETT Å LÆRE: I ekte ekspedisjonsstil kan du på det forblåste Finsevann lære deg å skiseile. Det kan minne om kiting, men er mye lettere. Foto: MARI BAREKSTENVis mer

På Finse suser du av gårde slik de gamle polarheltene gjorde

Skiseilet ble til som et framkomstmiddel på ekspedisjoner.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet reiselyst): - Skiseiling er en skikkelig «Finse-ting», sier instruktør Marius Skogeng (22) på skiseilingskursets første dag.
 
Med sine lange vintrer, subarktiske klima, gode vindforhold og store flater, er Finsevann ved foten av Hardangerjøkulen det perfekte stedet for din aller første skiseilingsekspedisjon.

Det er nettopp slik skiseilet ble til, som et framkomstmiddel på ekspedisjoner.

Historisk terreng Da Fridtjof Nansen krysset Grønland på ski i 1888 satte han et slags seil på sledene sine, og skiseilpioneren Karl Roll reiste over Hardangervidda med ski og seil på begynnelsen av 1900-tallet.

Skiseilet har selvfølgelig utviklet seg mye siden da, men brukes fortsatt på ekspedisjoner.

Og hvor er det vel bedre å tilegne seg ekspedisjonskunnskaper enn på Finse - der både Fridtjof Nansen og Sir Ernest Henry Shackleton forberedte seg til sine eventyr?

Bratt læringskurve Det du trenger å vite av teori lærer instruktør Marius Skogeng bort mens han finner fram utstyret. Seilet skal festes i selen. Det er tre ulike liner i tre ulike farger. De gule linene skal alltid holdes øverst.

HISTORISK HOTELL: Finse 1222 har ligget ved perrongen helt siden Bergensbanen åpnet i 1909. Foto: MARI BAREKSTEN
HISTORISK HOTELL: Finse 1222 har ligget ved perrongen helt siden Bergensbanen åpnet i 1909. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Første gang Skogeng prøvde den luftige aktiviteten var her på Finse da han var ti år gammel.

Det at skiseiling er enkelt å lære gjør aktiviteten til en utmerket familieaktivitet, og Skogeng har hatt folk i alle aldrer på kurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den yngste har vært seks år, og den eldste 68, sier ham.

Allerede før lunsj har alle kursdeltakerne fått ski på beina og seil i hånda.
   
Kite eller skiseil Selv om det er lettere å trikse og hoppe med en kite, er det også mulig med skiseil. Kiten er bygd opp på en annen måte og kan «generere» vind, det kan ikke et skiseil som er helt avhengig av værforholdene for å få fart.

Det er på den andre siden nesten umulig å kite hvis det er for mye vind, mens det da går helt fint å bruke seil.

Etter kursets slutt er alle kvalifiserte til å seile på egen hånd i framtida.

- Det hadde vært gøy å dra på langtur en gang - i ekte ekspedisjonsstil, fabler kursdeltakerne når seilene pakkes sammen.   

Det får bli neste gang. Foreløpig er alle godt fornøyd med å ha skiseilet på Finse, akkurat som de store polarheltene.