Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

På fjelltur er denne testens taper helt ideell

Markedsføres som sunne, men bør ikke spises hver dag.

RASK ENERGI: Denne testens taper er ideell på slitsomme fjellturer når du trenger ekstra krefter raskt, men til hverdags bør du styre unna. Foto: Erik Helgeneset
RASK ENERGI: Denne testens taper er ideell på slitsomme fjellturer når du trenger ekstra krefter raskt, men til hverdags bør du styre unna. Foto: Erik Helgeneset Vis mer

(Bramat.no): Vi har allerede testet sjokoladekjeks og barnekjeks, og nå har turen kommet til kjeks som markedsføres som "sunne".

Selv om flere av disse kjeksene inneholder mindre sukker, mer fiber, og mindre fett enn en del andre kjeks, er de likevel ikke så sunne at de bør spises hver dag.

Tur eller hverdag? På lange turer, for eksempel i fjellet, er det lurt å ha med rask energi, gjerne i form av kjeks med mye sukker. I slike situasjoner er denne testens taper, Bixit turbar, helt ideell.

Den kan også være fin å gi til et småspist barn som trenger litt ekstra krefter, eller til en som er syk og sliter med å få i seg nok næring.

Skal du begrense inntaket av sukker og kalorier, bør du derimot styre unna kjeks som denne fordi innholdet av sukker, fett og kalorier er relativt høyt.

Slik har vi gjort testen For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av disse kjeksene, har vi sett på hvor mye protein, sukker, mettet fett, fiber, fullkorn og natrium de inneholder. Mye sukker, natrium og mettet fett har trukket ned, mens mye protein, fullkorn og fiber har trukket opp.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

I testen er produktene rangert fra terningkast 1 til 5, ettersom ingen av kjeksene er sunne nok til å få høyere terningkast.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 1.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Våre kilder Opplysningene til Bramats tester hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Dette er informasjon som også er tilgjengelig for forbruker, og den mest relevante informasjonen i testsammenheng.

Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen. Dette gjør vi for at vi skal få en god test og at produktene skal bli vurdert på lik linje.

Dersom vi ikke har opplysninger om innholdet av alle næringsstoffer som vurderes i testen på et produkt, så kan vi: 1. ikke gi denne et terningkast eller 2. ikke gi poeng for denne faktoren og la produktet likevel bli med i testen og få terningkast. Dette vurderes i hvert tilfelle og hver test.

Feilkilder Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Dersom vi får den nyeste informasjonen fra produsenten før vi tester, foretrekkes den.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Korni, havsaltet fullkornskjeks Lite sukker og mettet fett og bra med fiber. Høyest andel fullkorn. Karakter: Produsent: Kavli Korni rug fullkornskjeks Greit sukkerinnhold, og minst mettet fett av alle. Bra andel fullkorn. Karakter: Produsent: Kavli All inn one, tørket fiken og sesamfrø Bra med protein, lite mettet fett, mye fiber. Karakter: Produsent: Bisca Kornmo spelt Ikke så altfor mye sukker, helt ok innhold av fiber, fett og salt. Karakter: Produsent: Sætre Kornmo rug Greit innhold av sukker og fiber. Karakter: Produsent: Sætre All in one, rotfrukter Høyt innhold av protein, men kunne hatt mindre sukker og fett, og mer fiber. Karakter: Produsent: Bisca Bixit fullkornsbar blåbær Relativt mye sukker og mettet fett, men har en bra andel fullkorn. Karakter: Produsent: Sætre Kornmo original Lite fiber, nokså mye salt. Karakter: Produsent: Sætre Bixit turbar Testens høyeste innhold av sukker og mettet fett. Lite fiber. Karakter: Produsent: Sætre Les mer på Bramat.no:
Unngå å få et kresent barn
Slik reiser du sunnere
Sover du dårlig?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media