HVALER:  I Skjærhalden blir det liv og røre på brygga  før startskuddet går for hummerfiske tidlig på morgenen 1. oktober. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
HVALER: I Skjærhalden blir det liv og røre på brygga før startskuddet går for hummerfiske tidlig på morgenen 1. oktober. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZIVis mer

På Hvaler finner du 833 øyer, holmer og skjær, og Norges største nasjonalpark under vann

Her er Norges skjærgårdsparadis.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

HVALER (Dagbladet): Hvaler består av 833 små og store øyer, holmer og skjær, og er et av Sør-Norges fineste og mest populære friluftsområder. I tillegg kan du også se Norges største nasjonalpark under vann.

 KIRKØY:  I nasjonalparken er det fartsbegrensning på 5 knop i enkelte områder, som her ved Ørekroken og Storesand. Foto: JOHN T. PEDERSEN
KIRKØY: I nasjonalparken er det fartsbegrensning på 5 knop i enkelte områder, som her ved Ørekroken og Storesand. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Akkurat nå er skjærgården på det vakreste, men det er ikke like fullt og hektisk som i sommersesongen.

At 2015 er Friluftslivets år er også en grunn til å overnatte i telt i skjærgården.

Enkle regler Reglene er enkle: Du kan telte inntil to dager på samme sted, og minst 150 meter fra nærmeste hus eller hytte.

Bo på et fyr Frister ikke telttur er det mange overnattingsmuligheter på Hvalerøyene også utenom sommersesongen. Både hotell, hytter, pensjonat, gjestgiveri og privat utleie.

På Hvaler finner du 833 øyer, holmer og skjær, og Norges største nasjonalpark under vann

Et spennende alternativ er å bo i de gamle fyrvokterboligene; Homlungen noen få meter fra Kirkøy og Struten fyr nordvest for Vesterøy er åpne for bestilling utover høsten.

Mulighetene er mange. Dra på øyloffing mellom de forskjellige Hvalerøyene. Se øyene fra båt eller med egne bein. Sykle, vandre eller padle.

 NASJONALPARKSENTERET:  Her kan du se grensen under vann mellom Ytre Hvaler og Kosterhavets nasjonalpark. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
NASJONALPARKSENTERET: Her kan du se grensen under vann mellom Ytre Hvaler og Kosterhavets nasjonalpark. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

Det går merket Kyststi på Asmaløy, Vesterøy, Søndre Sandøy og Kirkøy, over svaberg, gjennom lynglandskap og kystskoger.

Nasjonalpark i havet Det er heller ikke nødvendig å dra til skogs eller til fjells for å besøke en nasjonalpark. Ytre Hvaler nasjonalpark og Kosterhavets nasjonalpark ble åpnet i 2009, og de første nasjonalparkene i Norge og Sverige som verner naturen under havoverflaten.

Til sammen utgjør de et stort hav- og skjærgårdsområde på 800 kvadrakilometer.

Ytre Hvaler nasjonalpark er åpen hele året. Her kan du dykke, fiske, bade, overnatte og hygge deg. Men unngå å tenne bål på bart fjell eller svaberg, for det vil merke fjellet for evig. I en nasjonalpark er du gjest på naturens vilkår.

Båt til Strømstad I Ytre Hvaler nasjonalpark er det spesielt tilrettelagt for telting på Storesand og deler av Akerøya.

Havet har ingen grenseskilt. Grensa mellom de to nasjonalparkene kan du se på Nasjonalparksenteret i Skjærhalden, der den er tegnet inn på et stort kart på gulvet.

Se mer Vil du se mer nasjonalpark er den timelange båtturen fra Skjærhalden til Strømstad en god plan. Da opplever du både Ytre Hvaler og Kosterhavets nasjonalparker på samme dag.

Til Færder Nå kan du også oppleve en nasjonalpark under vann på den andre siden av Oslofjorden. Midt i Oslofjorden går grensen mellom Ytre Hvaler nasjonalpark og Færder nasjonalpark som også har områder under vann.