- På hytta var det endelig noen som så meg

Adéle Marie Moe (42) vokste opp med omsorgssvikt, men ble reddet av hyttenaboene.

BLE REDDET: Adele Marie Moe (42) tror ikke hun ville overlevd oppveksten dersom hyttenaboer ikke hadde tatt vare på henne. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BLE REDDET: Adele Marie Moe (42) tror ikke hun ville overlevd oppveksten dersom hyttenaboer ikke hadde tatt vare på henne. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg ble utsatt for vold og seksuelle overgrep hele oppveksten. Ingen steder føltes trygt, men på hytta var det endelig noen som så meg, forteller 42-åringen.

Hver sommer tilbrakte hun to måneder på hytta ved sjøen, og traff de samme naboene år etter år. Det ble redningen.

- Jeg hadde noen yngre venner, og familiene deres behandlet meg som om jeg var et familiemedlem. De inkluderte meg i aktiviteter, dekket på en ekstra asjett uten å lage noe styr ut av det, og ga meg klemmer, ros og oppmuntring. Det var som om jeg hørte til hos dem, sier Moe.

• I samarbeid med Unicef setter Dagbladet i sommer fokus på barn som føler seg utenfor og trenger ekstra hjelp og støtte om sommeren. Send inn ditt bidrag til Feriesentralen!

Les også historien om Ida (12) som bare har vært på ferie én gang i sitt liv.

Godt skjult I ettertid har flere naboer sagt at de burde skjønt at noe var galt. Men det var umulig når alt var så pakket inn og skjult, mener kvinnen.

- Jeg fortalte dem om overgrepene i voksen alder, og i ettertid er det sikkert lett å tenke at det var noen signaler man burde reagert på. Men jeg sa jo aldri noe den gangen, sier Moe.

Hadde det ikke vært for hyttenaboene, ville hun ikke overlevd, mener hun selv.

Feriesentralen

• I samarbeid med Unicef Norge skal Dagbladet i sommer sette søkelys på barn som ikke har råd til å reise på ferie, barn som er ensomme eller føler seg utenfor om sommeren.

• Med utgangspunkt i Unicefs digitale kampanje feriesentralen.no kommer vil til å fortelle om ulike lokale initiativ og arrangementer for barn fra hele landet.

• Vi oppfordrer leserne til å bruke skjemaet under til å sende inn sine tips om enkle og inkluderende sommeraktiviteter som har ingen eller lav kostnad.

• På feriesentralen.no kan du hente inspirasjon til å skape gode minner sammen med andre og få ideer til aktiviteter.

• Bruk også #feriesentralen på Twitter og Instagram.

- De ga meg håp til å overleve resten av året. Jeg visste jo at jeg skulle tilbake til hytta og de snille menneskene som brydde seg om meg.

Overlevelsesinstinkt Da Moe var 13 år ble hytta solgt - og kontakten med naboene brutt.

- Jeg datt helt sammen. Når jeg ser på bilder fra den tida, ser jeg helt død ut i ansiktet, forteller hun.

Et sterkt overlevelsesinstinkt gjorde at hun kom seg gjennom de neste åra. Og for 20 år siden traff hun mannen i sitt liv. Sammen har de en datter på 18 år.

Moe er utdannet førskolelærer, men er blitt uføretrygdet på grunn av alt som skjedde i oppveksten. Hun driver med frivillig arbeid for IKS, Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser - og har stiftet et kor for å gi unge et trygt fritidstilbud. Hun er en ivrig blogger om problematikken rundt barn og overgrep.

Blir mer synlig Mange gruer seg til sommerferien fordi følelsen av ensomhet og utenforskap blir enda mer synlig når «alle» skal være ute og gjøre hyggelige ting med sine.

Det fastslår Kristin Oudmayer, fagansvarlig i Unicef.

- Mange barn og unge gruer seg også fordi ferietid betyr at foreldrenes alkoholbruk øker og tilværelsen blir mindre forutsigbar. For noen betyr også ferietid mer krangling og uro, sier hun.

Det er ikke alltid vi vet hvem de barna som trenger å bli inkludert i noens feriehverdag er, påpeker Oudmayer.

- Er vi våkne og vare for omgivelsene våre - og sørger for å være initiativtaker til aktiviteter som det er lett å inkludere andre i - vil vi kunne treffe på noen dette vil ha ekstra stor betydning for, uten at vi er klar over det.

-Livsviktig Denne uka holdt Adéle Marie Moe appell under arrangementet «Løvetannmarsjen», som markerer behovet for et enda bedre rettsvern av overgrepsutsatte barn.

Det kan være livsviktig at noen bryr seg om barn som sliter, fastslår Adéle Marie Moe.

- Ser du at barn i nabolaget er mye alene, snakk med dem, åpne opp hjemmet ditt og vis at du bryr deg. Det trenger ikke koste deg all verden, men kan bety alt for det barnet du hjelper.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer