30 år siden SAS innførte røykeforbud:

- På innsida av veggene fant teknikerne tjukke lag av gulbrun tjære

Fortsatt kniper SAS ti smugrøykere hvert år.

KAN GJENOPPLEVES: I Los Angeles kan du «gjenoppleve» 70-tallets flyturer på førsteklasse. Et eventselskap har bygget opp en tro kopi av en flykabin fra 70-tallet. Foto: Courtesy of Air Hollywood/Pan Am Experience
KAN GJENOPPLEVES: I Los Angeles kan du «gjenoppleve» 70-tallets flyturer på førsteklasse. Et eventselskap har bygget opp en tro kopi av en flykabin fra 70-tallet. Foto: Courtesy of Air Hollywood/Pan Am Experience Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nylig fikk en passasjer ei bot på 12 500 kroner for å fyrt opp en sigarett på et fly på vei til Alta. Langt dyrere ble det for mannen som var så sugen at han røyket på toalettet på et SAS-fly Stockholm til Málaga, for så å kaste sneipen i søppelbøtta. Flyet måtte gjennom en omfattende sjekk etterpå, returen ble kansellert og SAS krevde den røyksugne mannen for 170 000 kroner.

Slike episoder er så sjeldne at de blir overskrifter i dag. Men det er ikke mer enn 30 år siden det var helt greit å røyke på SAS-flyene. Og ikke lenge før det igjen, på 1950-tallet, kunne du kjøpe egne SAS-sigaretter.

SAS-flyene hadde, som alle andre fly på den tida, en egen røykeseksjon på de bakerste seteradene.

- Dette var på ei tid da det å ta seg en røyk på flyet var forbundet med hygge, og ble sagt å dempe nervene hos den som var redd for å fly. Men vi opplevde at stadig flere passasjerer kjøpte seg seter i den røykfrie seksjonen, men gikk bak i flyet når de skulle røyke. Det var ikke bra av mange årsaker, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen til Dagbladet.

Gradvis forbud

I 1988 ble det innført røykeforbud på alle innenriksflyginger både i Sverige og Norge, og året etter ble forbudet utvidet til å gjelde også i Danmark og på alle flyginger mellom de nordiske landene. Så, i 1996 ble det forbudt å røyke på alle SAS-fly innen Europa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer