Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

På jakt etter savannens konge

I Serengeti og Ngorogoro kan du møte 1,5 millioner gnuer, 6000 elefanter, og løver både i trærne og på nært hold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Drar du til det enorme naturområdet øst i Afrika, vil du se et dyremangfold du neppe har vært borti før:

Antiloper, gnuer og sebraer i flokker du ikke klarer å beregne mengden av. Små og store elefanter og sjiraffer som du kan betrakte i evigheter mens de spiser, drikker eller bader.

Og om du er heldig, får du se rovdyrene i aksjon.

Variert natur
Serengeti og Ngorogoro-krateret er selvsagt på planen til alle vi møter på safaritur til Tanzania. Serengeti nasjonalpark, en av verdens mest kjente, grenser til det like berømte Masai Mara-reservatet i Kenya. På gresslettene i dette enorme området skjer verdens største forflytning av dyr hvert år.

Rett ved siden av finner du Ngorogoro-krateret, hjemmet til 25 000 større dyr og flere utrydningstruede arter, blant annet det sorte neshornet. Dyrene som holder til nede i krateret, flytter seg  imidlertid ikke ut herfra. Hvorfor forsøke å forsere de høye kraterkantene, når de har alt de trenger nede på sletta?

De to områdene byr derfor på helt forskjellige opplevelser:

- Uansett hvor du er i Ngorogoro, ser du dyr. Tettheten av dyr er fenomenal. Her er landskapet nydelig, men du kjører en stund før du ser noe, beskriver amerikanske Bob Roswell når vi møter ham i Serengeti.

Sammen med kona Barbara Roswell er han på en ukes safari i landet de nettopp har kommet til for å jobbe i to måneder. Hun beskriver dager fullpakket med inntrykk:

- Jeg sovner før jeg får skrevet ned alle opplevelsene, ler hun.

Høyt gress
Turistene som samler seg i området der en flokk flodhester ligger og bader, deler ivrig historier om hva de har sett så langt. I løpet av denne turen er det møtene med løvene som gir størst inntrykk.

På vei inn til Serengeti nasjonalpark møter møter du først flokker av sebra og gnu. Side om side med dem gjeter masaier, det lokale stammefolket, kyrne og geitene sine.

I 2016 har værfenomenet El Niño gjort at det har kommet mer regn enn normalt. Derfor er gresset grønnere og høyere enn vanlig.

KLATREPUS: Ingen vet helt hvorfor løvene i Serengeti begynte å klatre i trær, men det blir vanligere og vanligere. Denne løvinnen slapper av i et av de karakteristiske akasietrærne. Alle foto: Hilde Marie Tvedten
KONGEN: Denne voksne hannen lå rett ved veien og slappet av under et tre.
VANSKELIG Å FINNE: Leoparden er ofte et av de mest utfordrende dyrene å se i Serengeti.
I VEKST: Elefantpopulasjonen i Serengeti er en av få i verden som faktisk er i vekst.
LANDSBY: I deler av området bor nomadiske masaier, som driver med kveg og geiter.
MANGE INNTRYKK: Amerikanske Barbara og Bob Russell er på en ukes safaritur i Serengeti og Ngorogoro. Her ser de på de om lag 150 flodhestene som soler seg i det såkalte "Hippo Pool" i Serengeti.
ÅTSELETER: Hyenen en er av savannens åtseletere, og er også en trussel mot nyfødte gnukalver.
STORE KATTER: Løver er som katter flest, og liker å slappe av på dagtid.
STORE KATTER: Løver er som katter flest, og liker å slappe av på dagtid.
GRASIØSE: Flokker med sjiraffer beveger seg sakte over slettene i Serengeti.
APER: I Serengeti kan du møte flere apearter, som bavianer og "black face vervet monkey".
PUSSIG BEKJENTSKAP: Serengeti har et svært rikt fugleliv. Den sorte og hvite sekretærfuglen har et særegent utseende.
ANTILOPERARTER: Serengeti er rik på ulike antilopearter, blant dem impala (foran) og eland (bak).
ÅTSELETER: Sjakalen er altetende og er kjent som åtseleter, men jakter også selv.
GRØNT: I februar er det grønt og frodig på de sørlige slettene i Serengeti, og det er hit gnuene vandrer for å kalve i tida rundt februar.
SPESIELT FENOMEN: Ngorogoro-krateret er dannet av vulkansk aktivitet, og er verdens største i sitt slag.
VAKKERT: Ngorogoro-krateret har både et vakkert landskap og en svært høy tetthet av dyr.
PÅ UTKIKK: Turistene flokker seg rundt en liten innsjø med flodhester i Ngorogoro-krateret.
OMKRANSET: 600 meter høye fjellsider omkranser Ngorogoro-krateret, som er dannet av vulkansk aktivitet.
NÆRGÅENDE: Løvene i Ngorogoro-krateret lar seg ikke affisere av at bilene stopper opp rundt dem.

- Det er ikke sikkert vi ser så mange dyr på grunn av det høye gresset, forteller guide Julius Nassary på veien inn.

Han legger veien via slettene i sør for å øke sjansen for å se dyr. Veivalget gir uttelling. Under et tre rett ved veien ligger en doven løveflokk på sju.

Klatrer i trær
De store kattene ligner de små i at de liker å bruke store deler av dagen på å slappe av. Men i motsetning til andre kattedyr på savannen, som leoparden, er løvene sosiale dyr som trives i flokk.

Rundt et par svinger venter enda en overraskelse. Ned fra et tre henger en lang, lysebrun hale. Det er en løvinne som har tatt en klatretur.

Før var det naboparken Lake Manyara som var kjent for løvene som klatrer i trær.

- Det er et nylig fenomen, og de siste 8-10 årene har vi sett det mer og mer i Serengeti. Det kan være et kulturelt fenomen, at dyrene lærer det av hverandre. Det er også mindre insekter og plager når løvene er oppi trærne, sier Eivin Røskaft, professor i biologi ved NTNU.

Forflytter seg sammen
På slettene forflytter 1,5 millioner gnuer seg etter regnet, i jakt på stadig nytt og friskt gress. Det er dette som kalles «The great migration» i Serengeti-området.

- Gnuvandringen går lenger tilbake enn vi kan forestille oss, trolig millioner av år, sier Røskaft.

Han leder et EU-finansiert prosjekt, AfricanBioServices, som undersøker hvordan det gamle økosystemet påvirkes av nye trusler, som klimaendringer og befolkningsvekst.

I perioden februar til april kalver gnuene på de sørlige slettene, hvor det er grønt gress og regnfylt. På slettene ser du gjerne sebraer sammen med gnuene. 

- De har felles nytte av å være sammen. Det viktigste er at de har forskjellige beitemønstre, og utnytter forskjellige deler av gresset, så de ikke konkurrerer med hverandre. De har også forskjellige måter å se og oppdage rovdyrene på, sier biologen.

Rovdyrene størst
Ute på slettene utspiller ulike dramaer seg. Hyener vokter aggressivt over byttedyret sitt under et tre, og en flokk gribber og andre åtseletere slåss om restene av en død sebra.

Men det er jakten på rovdyrene som får guidene til å kjøre litt saktere og firehjulstrekkerne til å hope seg opp når man treffer blink.

- Troix lions! Roper en gruppe franskmennene i forbifarta på veien.

Guiden deres peker ut det godt skjulte gjemmestedet til de unge hannløvene — nesten helt umulige å se på avstand.

Enda mer spennende er det når flere biler har stanset med kikkertene oppe for å speide etter noe i et tre et stykke unna. Den sky leoparden er nesten umulig å se med sin gode kamuflasje, men hopper etter hvert grasiøst ned fra treet.

Vernet område
På tre dager i Serengeti er det stor sannsynlighet for at du får med deg de fleste av de «fem store» afrikanske dyrene; løve, leopard, elefant og bøffel. I Ngorogoro kan du møte det femte, neshornet.

Ngorogoro-krateret og de omkringliggende slettene som grenser mot Serengeti er på UNESCOs verdensarvliste. Bakgrunnen for det spesielle vernet er mange: Dyrene i og utenfor krateret har stor betydning for naturmangfoldet på verdensbasis. I området er det også  gjort arkeologiske funn som har vært med på å danne vår forståelse av menneskets opprinnelse, blant annet 3,6 millioner år gamle fotspor.

I tillegg er selve krateret et spesielt fenomen. Det er verdens største i sitt slag, og er dannet av vulkansk aktivitet.

Om det er imponerende på papiret, er det lite sammenlignet med synet av flokkene av dyr og fugler på veien ned de 600 meter høye fjellsidene som ligger som en sirkel rundt den flate sletta.

- Her er det et godt bilde, sier guiden, og stopper opp foran sebraer som står i kryss for å vifte bort fluer for hverandre.

Andre ganger tvinges bilene til å stoppe av de store flokkene med gnuer, som gjerne kan bestemme seg for å krysse veien uten forvarsel

Verdens høyeste tetthet av løver
Det frodige krateret gir nydelig utsikt uansett hvor du ser rundt deg. Men dagens store attraksjon kan like gjerne ligge rett under nesa di.

Løvene i krateret, som har enorme områder å bevege seg på, kan nemlig like gjerne bestemme seg for å ligge og slappe av rett ved bilveien.

En voksen hann med stor manke ligger og gjesper uanfektet i skyggen under et tre et par meter unna veien. Litt lenger borte gjemmer noen unge hannløver seg i høye gresstuster. Bare to-tre løver orker å bevege seg rundt i varmen; de fleste ligger på ryggen og slapper av.

Det hoper seg opp med skuelystne rundt løveflokkene. En ung hann legger seg til rette midt i veien, og en løvinne vandrer mellom bilene og synes det passer best å slå seg ned rett under en bil. Hjertet dunker litt ekstra når man er bare et par meter unna rovdyrene.

Ifølge UNESCO er dette området med verdens høyeste registrerte tetthet av løver. Men guiden forteller at han har hatt flere turer til krateret hvor det ikke har vært en eneste løve å se.

- Dere var veldig heldige i dag. Alle som er i krateret i dag, er heldige.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!