FINE STRENDER: Nord-Kypros er pakket med fine strender, de fleste av dem i små bukter. Den lengste og mest kjente er Golden Beach i Karpaz nasjonalpark. Foto: NTB Scanpix
FINE STRENDER: Nord-Kypros er pakket med fine strender, de fleste av dem i små bukter. Den lengste og mest kjente er Golden Beach i Karpaz nasjonalpark. Foto: NTB ScanpixVis mer

Sydenferie:

På Kypros vrimler det av turister, men i nord kan du nesten ha strendene helt for deg selv

Mens turistene flokker til den sørlige delen av øya Kypros, kan du ha strender, fjell og landsbyer i nord nesten for deg selv.

- Forskjellen mellom syd og nord er egentlig ikke så store. Landskapet er litt flatere i sør, men klimaet er omtrent det samme, med over 300 soldager i året, forteller nordmannen Tom Sudland (69).

BASSENGKOS: Jennifer Purdy (36) koser seg med sønnen Jasper James (4) ved bassenget på det nyåpnede Karpaz Gate Marina. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst
BASSENGKOS: Jennifer Purdy (36) koser seg med sønnen Jasper James (4) ved bassenget på det nyåpnede Karpaz Gate Marina. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst Vis mer

Han og kona Inger (69) har de siste åtte årene hatt Nord-Kypros som sitt feriehjem, og har nå tatt oss med på en rundtur for å vise frem sitt Kypros. Snakk om vakkert ferieland!

Variert og vakkert

Denne første dagen går turen til øyas kanskje mest kjente park – den grønne halvøya Karpaz helt i nord, hvor ville esler er eneste beboere.

På veien dit kjører vi langs en kyststripe med bratte klipper og små, bortgjemte bukter; forbi vakre kirker og klostre, gjennom små, koselige landsbyer og ett og annet utbyggingsprosjekt – som den storslagne Karpaz Gate Marina.

Og hele tiden er vi rammet inn av det asurblå Middelhavet på den ene siden, og de grønne Kyreniafjellene på den andre.

- Den største forskjellen mellom nord og sør er turmulighetene, for her i nord er fjellene rett utenfor døra og vi kan ta oss en tur når vi vil, sier Tom.

Det skal vi også, men først må vi hilse på de ville eslene.

Godt for alt

Flere hundre esler vandrer fritt rundt i parken, og spiser villig både tørt brød, epler, gulrøtter og annet snacks som turistene tar med. Vel forbi eslene ligger det berømte Apostolos Andreas-klosteret, som er hellig for både gresk-kypriotere og tyrkisk-kypriotere, og som trekker busslaster med turister fra Syd-Kypros hver eneste dag.

KJØPE ELLER LEIE? Hus og leiligheter er langt billigere på Nord-Kypros enn for eksempel Spania. Dette er fra Pine Village like ved Kyrenia, hvor man også kan leie leiligheter for ferie. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst
KJØPE ELLER LEIE? Hus og leiligheter er langt billigere på Nord-Kypros enn for eksempel Spania. Dette er fra Pine Village like ved Kyrenia, hvor man også kan leie leiligheter for ferie. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst Vis mer

Bak disken ved en av salgsbodene står Mohammed Baglas (50) og de to sønnene Abdullah (15) og Ufuk (16) og frister med lokale produkter som honning, oliven og ikke minst – den berømte carob-sirupen fra belgene på johannesbrødtreet.

- Godt for magen, hjelper mot hoste. Ta en stor skje hver morgen på tom mage, og du holder deg alltid frisk, lover Mohammed.

Vi kjøper med en stor flaske og lover å gjøre som han sier.

Det gode liv

KJØPTE HUS: Tom Arne og Inger Sudland har hatt feriehus på Nord-Kypros i åtte år, og er så fornøyd at de har startet Nord-Kypros Eiendomsutvikling for å hjelpe andre som vil kjøpe feriehus på øya. Foto: Ronny Frimann / Magasinet Reiselyst
KJØPTE HUS: Tom Arne og Inger Sudland har hatt feriehus på Nord-Kypros i åtte år, og er så fornøyd at de har startet Nord-Kypros Eiendomsutvikling for å hjelpe andre som vil kjøpe feriehus på øya. Foto: Ronny Frimann / Magasinet Reiselyst Vis mer

Om kvelden får vi en smak av «det ekte» Kypros.

- Kypros handler om det gode liv, sier Eser Sonat (32) og svelger nok en kalamari fra et overfylt bord på sin favorittrestaurant Hürdeniz, hvor det bare er lokale – og oss.

- Lange kvelder med familie og venner, god mat, musikk, det er det vi lever for.

Den tidligere restauranteieren i London ga for to år siden opp det hektiske storbylivet, og flyttet hjem til en roligere tilværelse som eiendomsmegler for selskapet Carrington på Nord-Kypros. Og det er vanskelig å være uenig med Eser. Her slenger restauranteieren innom bordet for å ta en raki, nabogjestene skåler velvillig, og tyrkiske trubadurer spiller opp til livlig moro.

Her er det lett å trives.

Et hus med utsikt

Neste dag heller vi nedpå sirupen til Mohammed, før vi er klare for fottur i fjellene bak Tom og Ingers hus. Da de først kom hit for åtte år siden var valget litt tilfeldig, men egentlig ganske enkelt:

NATUR: Nord-Kypros er godt egnet for fotturer. Naturen er nydelig. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst
NATUR: Nord-Kypros er godt egnet for fotturer. Naturen er nydelig. Foto: Torild Moland / Magasinet Reiselyst Vis mer

- Vi ville ha noe rolig, i fine omgivelser. Portugal er litt kaldt, og Spania for fullt. Og for dyrt. Huset vi har kjøpt her på Nord-Kypros ville kostet over dobbelt så mye i Spania, forteller Tom fornøyd.

Utenfor stuedørene gror det vill asparges, og om kvelden kan de sitte på terrassen med noe godt i glasset og se solen synke i Middelhavet. Så fornøyd er ekteparet, at de har startet Nord-Kypros Eiendomsutvikling for å hjelpe andre som vil kjøpe feriehus på øya.

Og bare 10 minutter fra huset venter Kyreniafjellene, med mange fine og godt merkede fotturstier. Vi velger en god dagstur fra den lille landsbyen Esentepe, opp til et nedlagt kloster i fjellene. Stiene går vekselvis på grusvei og skogsstier, gjennom velduftende pinjeskoger og blomstrende enger. Herfra har vi god utsikt over det lille, men akk så kompliserte, området.

Håp for framtida

For det er en grunn til at Nord-Kypros er en godt bevart hemmelighet. Dette er nemlig landet som offisielt ikke eksisterer, og som bare anerkjennes av Tyrkia.

Den siste pågående fredsmeklingen ledes av norske Espen Barth Eide, som uttrykker optimisme for øyas fremtid.

Men enn så lenge er Nord-Kypros Europas paria-stat. Som et resultat, er det få turister her – bare 1,5 millioner i 2016. Og vi som kommer, får veldig mye for pengene.

Men Tom og Inger, de er optimistiske.

- Det har skjedd store endringer bare siden vi kom hit i 2009. Infrastrukturen er blitt mye bedre, og bilparken, den har virkelig tatt seg opp.

- Vi ser også at det som bygges gjerne er finere nå enn før, for eksempel har det nye universitet i Girne virkelig kul arkitektur, forteller Tom.

Og om det går som folk håper, på en fredelig løsning, vil utviklingen fortsette med flere turister og bedre økonomi. Altså er det på tide å gjenoppdage Middelhavets glemte perle. Før alle andre gjør det.

FORT OG FOTTURER: Bare en kort kjøretur fra stranda ligger de majestetiske Kyreniafjellene, med masse fotturstier og en rekke storslagne gamle fort og slott. St. Hilarion er det mest kjente. Foto: NTB Scanpix
FORT OG FOTTURER: Bare en kort kjøretur fra stranda ligger de majestetiske Kyreniafjellene, med masse fotturstier og en rekke storslagne gamle fort og slott. St. Hilarion er det mest kjente. Foto: NTB Scanpix Vis mer
VAKKER HAVNEBY: Kyrenia, Girne på tyrkisk, er en av de flotteste byene på Nord-Kypros med en stor havn der man kan sitte til langt på kveld og nyte mat, drikke og utsikt. Foto: NTB Scanpix
VAKKER HAVNEBY: Kyrenia, Girne på tyrkisk, er en av de flotteste byene på Nord-Kypros med en stor havn der man kan sitte til langt på kveld og nyte mat, drikke og utsikt. Foto: NTB Scanpix Vis mer