På luksusfotturen i Rondane kjøres sekken din fra hytte til hytte

Du pakker bare en liten dagstursekk før du labber av sted.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

RONDANE (Magasinet Reiselyst): - Sekkene kan dere legge her.

Dagen er på god vei opp, og husvert Hans Svastuen (68) gjør klart til dagens transport.

På tunet foran Putten seter ligger ti velfylte sekker - det er jo ikke så nøye hva du putter oppi sekken når det uansett ikke skal bæres - en enhjuling og et par bager, klare for transport til neste stopp.

- Jeg synes dette bare er koselig, jeg. Vi får sett naboene og drukket litt kaffe, sier Svastuen fornøyd, og freser ut av gårdsplassen så støvføyka står.

Treretters og oppredd seng Du kjenner deg sikkert igjen: Fjelltur er vel og bra, men den der sekken er vond å få med seg. Ikke har den plass til alt heller - for hvor skal du putte vinflaska og kveldens treretters?

Da er det fint at noen har tenkt på akkurat det, og at de tilfeldigvis er gode naboer i Rondane som eier hvert sitt koselige krypinn - Smuksjøseter fjellstue, Putten seter og Øigardseter fjellstue.

UT PÅ TUR: Familiene Jensen og Hansen Ødegårdstuen i godt driv på vei opp Formokampen, som er starten på en herlig tredagers fottur i Rondane. Foto: RONNY FRIMANN
UT PÅ TUR: Familiene Jensen og Hansen Ødegårdstuen i godt driv på vei opp Formokampen, som er starten på en herlig tredagers fottur i Rondane. Foto: RONNY FRIMANN
STIFINNER: Med finvær og godt merka løyper er det lett å finne fram på egenhånd i Rondane. Foto: TORILD MOLAND
LETT BØR: Siden den tunge sekken fraktes med bil mellom overnattingsstedene, er dette alt dagsekken inneholder ? matpakke, kaffe og noe godt. Foto: TORILD MOLAND
SENDES MED BIL: Tunge sekker og to enhjulinger klare til å fraktes til neste stopp. Det er ikke så farlig hva du pakker når det likevel ikke skal bæres. Foto: TORILD MOLAND
PÅ JAKT ETTER MIDDAG: Einar Jensen (12) fikk ingen fisk i Smuksjøen denne kvelden, men det gjør ingenting, for middagen var uansett ferskfiska. Foto: RONNY FRIMANN
TYPISK NORSK: Smuksjøseter ligger der innbydende i vakker natur ved siden av Smuksjøvannet. Foto: TORILD MOLAND
GJENGANGERE: Stua på Smuksjøseter er stort sett fylt opp av folk som har vært der før. Foto: TORILD MOLAND
START OG MÅL: Hans og May Britt Svastuen ønsker velkommen til Putten Seter ved Høvringen, utgangspunktet for en tredagers fottur i vestre Rondane. Foto: RONNY FRIMANN
FEMSTJERNERS: Vel framme på Smuksjøseter venter treretters middag basert på lokale råvarer og egenfiska ørret. Det kan ikke bli bedre etter en dag i fjellet. Foto: TORILD MOLAND
TOPP MED UTSIKT: Den er bare 1428 meter høy, men fra Formokampen er det likefullt utsikt over Rondane, Jotunheimen, Snøhetta og Dovrefjell. Foto: TORILD MOLAND
ALENETUR: En av hovedgrunnene til å gå i denne delen av Rondane, er at det er nesten tomt for folk - og fin natur. Foto: RONNY FRIMANN

Av det har de laget en familievennlig tredagerstur, hvor sekkene transporteres i forveien, og vel framme venter både oppredde senger, dusj og ja - treretters middag tilberedt med kjærlighet og lokale råvarer. 

«Jubileumsturen» ble funnet opp i jubileumsåret 2012, da Rondane nasjonalpark fylte 50 år.

Og den er et jubileum verdig.

Savnet unger i fjellet - Du må spise godt, for vi skal gå langt i dag, mamma, formaner en liten pjokk på nabobordet under frokosten på Putten seter.

Hans Svastuen og kona May Britt Svastuen har som vanlig vært tidlig oppe og bakt brød og rundstykker så gjestene skal ha riktig fôr i magen før turen.

De fleste forsyner seg rikelig av både hjemmebakst og annet godt - du blir jo så sulten av denne fjellufta.

- Det er bare 15 kilometer da, beroliger moren.

UT PÅ TUR: Familiene Jensen og Hansen Ødegårdstuen i godt driv på vei opp Formokampen, som er starten på en herlig tredagers fottur i Rondane. Foto: RONNY FRIMANN
UT PÅ TUR: Familiene Jensen og Hansen Ødegårdstuen i godt driv på vei opp Formokampen, som er starten på en herlig tredagers fottur i Rondane. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

- Nettopp, sier pjokken, som nok synes at 15 kilometer høres langt ut.

Men han trenger ikke bekymre seg. 15 kilometer er nok lettere for gutten enn for mange voksne. Dessuten er terrenget snilt og utsikten vakker.

Den vestlige delen av Rondane er mye mildere turterreng enn rundt Rondetoppene. Her er ingen dramatiske fjellsider eller taggetet topper - bare rullende åser og myke myrer.

- Vi syntes det begynte å bli litt lite unger i området, det var derfor vi kom på denne jubileumsturen. Tanken var å få flere unge ut i fjellet. Du får sett en ypperlig del av Rondane som egner seg for hele familien, mener Hans Svastuen.

Familievennlig Denne helga er det flere familier som har hengt seg på trenden - og både familien Jensen og Ødegårdstuen sine ni-, ti- og tolvåringer skal vise seg å tåle turen vel så godt som de voksne.
 
- Vi prøver å unngå de store folkemengdene, og dette er både barnevennlig, stille og ikke så stort, forteller familiene som gikk Galdhøpiggen i fjor og Gaustatoppen i forfjor.

- På Gaustatoppen gikk vi i kø, det var bare en maursti bak oss nedover. Så det ville vi prøve å unngå i år, legger de til.

Kamilla (10) og Einar (12) spretter foran med pappa Geir og mamma Lise Marie Jensen på slep, tett fulgt av vennefamilien Vera (11), Eskil (9), Liv Ingrid og Kjell Hansen Ødegårdstuen.

START OG MÅL: Hans og May Britt Svastuen ønsker velkommen til Putten Seter ved Høvringen, utgangspunktet for en tredagers fottur i vestre Rondane. Foto: RONNY FRIMANN
START OG MÅL: Hans og May Britt Svastuen ønsker velkommen til Putten Seter ved Høvringen, utgangspunktet for en tredagers fottur i vestre Rondane. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Vi ser ikke snurten av dem før et lite gjensyn på Formokampen og siden Vel framme ved Smuksjøseter. 

Lettpakket Etter frokost er det vår tur, da. På ryggen har vi bare en bitte liten sekk med termos, matpakke, kamera og et ekstra skift. Resten har jo Hans Svastuen tatt seg av.

Sola stråler fra skyfri himmel, og fjellet har kledd seg i det ferskeste grønt. Stien er godt merket, med koselige skilt i gammelt treverk og påmalt håndskrift.

Formokampen er første mål - en 1428 meter høy topp med utsikt over Rondane, Jotunheimen, Snøhetta og Dovrefjell.

Nå skal det innrømmes at Putten seter ligger på 960 meter, så stigningen er overkommelig.

Norges første Etter et par timers vandring er Formokampen akkurat passe for en lunsjrast. Hans og May Britt Svastuens hjemmebakst går ned på høykant.

Rondane var Norges første nasjonalpark da den ble opprettet i 1952. Siden er det kommet 36 til på fastlandet og sju på Svalbard.

Frodig i ordets rette forstand er det ikke -  fjellgrunnen er karrig med en fattig vegetasjon av lav og lyng. Men frodig som i rikt for øyet må det sies å være - lyng, mose, lav og noen få buskvekster danner et lappeteppe av alle verdens grønne sjatteringer.

Det er ti fjelltopper som rager mer enn 2000 meter over havet i Rondane, men ingen av dem ligger i dette området.

Fra Formokampen går ferden ned i et dalsøkk og bortover mot Peer Gynt-hytta. Oppkalt etter teaterfiguren ved samme navn. For det her han kommer fra, godeste Peer.

Fra peer Gynt-hytta er det bare fire kilometer til Smuksjøseter. Og godt er det, for dagen er vel på hell og middagen snart på bordet.

Der venter to uthvilte familier.

Treretters belønning - Vi er imponerte over barna, de har gått hele veien med godt humør, forteller mamma Lise Marie Jensen over første rett - en spinatsuppe inspirert av Arne Brimi.

- Så lenge de ser et mål, går det greit. Alle har fått gå i sitt eget tempo, forteller hun.

Hovedretten kommer på bordet, og er en åpenbaring av en ferskfiska lokal ørret med rømmesaus og poteter. På kjøkkenet står kokka fra Dombås og lager alt fra bunnen av.

- Her er det ingen Toro, nei, forsikrer eier og primus motor Roar Skaugen som driver Smuksjøseter med kona Kari.

- Naturen og en viss kvalitet på mat og opphold, med dusj på rommet og treretters middag, det er det vi satser på, sier han stolt.

Noe gjestene åpenbart setter pris på, og kommer igjen og igjen for å oppleve. De fleste på hytta denne kvelden er nemlig gjengangere.
 
Når enden er god Neste dag starter med tåke over vannet og regndråper i lufta. Vi tar en snarvei tilbake til Putten seter.
 
Fra toppen av Bjørneberget kan vi skue ned på den glitrende Smuksjøen.

På grusveien inn til vannet freser én eneste bil: Vi tipper det er Hans Svastuen på vei for å hente sekkene våre.

Men selv med en kaffestopp og skravlepause hos naboen, har han og May Britt Svastuen både rukket å lage lunsj og et godt lass med vafler innen vi når fram til Putten seter.

LETT BØR: Siden den tunge sekken fraktes med bil mellom overnattingsstedene, er dette alt dagsekken inneholder - matpakke, kaffe og noe godt. Foto: TORILD MOLAND
LETT BØR: Siden den tunge sekken fraktes med bil mellom overnattingsstedene, er dette alt dagsekken inneholder - matpakke, kaffe og noe godt. Foto: TORILD MOLAND Vis mer
FEMSTJERNERS: Vel framme på Smuksjøseter venter treretters middag basert på lokale råvarer og egenfiska ørret. Det kan ikke bli bedre etter en dag i fjellet. Foto: TORILD MOLAND
FEMSTJERNERS: Vel framme på Smuksjøseter venter treretters middag basert på lokale råvarer og egenfiska ørret. Det kan ikke bli bedre etter en dag i fjellet. Foto: TORILD MOLAND Vis mer