Fram med skiene!

På med skiene - her blir det drømme­forhold i helga

Snøfallet i natt gir knallforhold i helga.

TRIKKESPOR: Flere steder i fjell-Norge er det allerede ypperlig skiføre. Som her på Sjusjøen. Foto: Mårten Soleng Skinstad
TRIKKESPOR: Flere steder i fjell-Norge er det allerede ypperlig skiføre. Som her på Sjusjøen. Foto: Mårten Soleng Skinstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Denne helga er det bare å spenne på seg skiene, sier statsmeteorolog, John Smiths til Dagbladet.

Denne helgen, og utover neste uke skal det nemlig snø flere steder i landet. Det blir et spesielt godt skiføre på høyereliggende deler av Vestlandet og vestlige fjelltrakter i Sør-Norge, melder meteorologen.

DRØMMEFORHOLD: Selv om snøen fortsatt ikke innbyr til skigåing i lavlandet, er det flotte forhold mange steder på fjellet i Sør-Norge. Foto: Olav Sand
DRØMMEFORHOLD: Selv om snøen fortsatt ikke innbyr til skigåing i lavlandet, er det flotte forhold mange steder på fjellet i Sør-Norge. Foto: Olav Sand Vis mer

- Det blir byger både i dag og i morgen, og med nedbøren kommer det snø i indre og høyere strøk, spesielt fra 300 til 500 meter over havet. På de stedene det skal snø, blir det også stor tilførsel, sier han.

Ifølge Smiths blir det best skiføre på fjellet i Sør-Norge. På Østlandet må man over 800 meter over havet for å få best gli. Snøen er likevel ikke her for å bli ennå, derfor er det lurt å ta skiene fatt i helga dersom du vil nyte av den i denne omgang.

- Det ser ut som om det blir litt kjøligere de første dagene i neste uke, også kommer det nedbør rundt onsdag og torsdag. Selv om det nok også da blir liggende snø mange steder, risikerer de lavereliggende områdene å få regn, sier han.

- Flotte skiforhold

- Jeg startet kvart på to i natt og har kjørt til nå, sier ildsjelen Johannes Haukåssveen når Dagbladet ringer fredag formiddag.

Sammen med kollegaene har den flittige løypekjøreren jobbet bokstavelig talt dag og natt siden den første snøen la seg på Sjusjøen for noen uker siden. I går kveld kom det fem centimeter nysnø, og da var det ut med maskinene og mer nattarbeid på gang.

- Vi har kjørt opp 55 kilometer så langt. Og mer blir det i løpet av dagen. Med 30 centimeter natursnø har vi allerede flotte skiforhold her oppe, sier Haukåssveen til Dagbladet før han skal «ha seg en kaffekopp og en liten dupp» før neste økt.

LANG SESONG: Skientusiastene, som Hege Løkke, gleder seg over utsiktene til en lang langrenns-vinter. Her fra Nordseter ved Lillehammer denne uka. Foto: Olav Sand
LANG SESONG: Skientusiastene, som Hege Løkke, gleder seg over utsiktene til en lang langrenns-vinter. Her fra Nordseter ved Lillehammer denne uka. Foto: Olav Sand Vis mer

- Litt for tidlig med varig snødekke

Men det er langt ifra bare langrennsmetropolen Sjusjøen som innbyr til flotte løyper og fine turopplevelser på ski denne helga.

Tendensen er den samme stort sett over hele landet: Litt oppe i høyden er forholdene strålende, og det er kjørt opp adskillige kilometer med skiløyper. Om snøen lenger ned i lavlandet kommer til å ligge utover, er heller usikkert.

Meteorolog Smiths sier kysten av Finnmark kan få noen snøbyger, også utover neste uke.

- I fjellet er nok snøen her for å bli, men i lavlandet blir den sikkert byttet ut flere ganger før vinteren slår inn for fullt. Det er litt tidlig med varig snødekke ennå. Vi er jo bare midt i november, og som vi så i forrige uke, så forsvant jo snøen som falt relativt fort, sier han.

- Kjør etter forholdene

Snøværet har ikke bare innbydd til flotte løyper og fine turopplevelser. Ifølge Hans Are Dahl, trafikkoperatør i Vegvesenet har det flere steder i landet vært sterk vind og snø som har ført til dårlig sikt for bilistene. Derfor er flere veier stengt rundt om i landet.

- Det er noen overganger som har så dårlig vær at man ønsker å kontrollere trafikken. Derfor har vi midlertidig stengt riksvei 15 Strynefjellet på grunn av bilberging. Når det er over, går vi mest sannsynlig tilbake til kolonnekjøring, slik det var før vi stengte for bilberging. Videre har E16 Filefjell åpent for normal trafikk, sier han.

Videre har E16 Filefjell åpent for normal trafikk. På Riksvei 52, Hemsedalsfjellet er det kolonnekjøring på grunn av dårlig vær. Fylkesvei 50, Hol/Aurland, Riksvei 7, Hardangervidda og Fylkesvei 51, Valdresflye er stengt grunnet uvær. E134, Haukelifjell har kolonnekjøring, også på grunn av uværet.

Dahl sier at det er viktig at bilistene kjører etter forholdene dersom alle skal komme seg frem i løpet av helga.

- Det er vinter og dårlig vær, derfor må man forberede seg på at det er vinterføre. Man må forberede bilistene, passasjerene og bilene på at man skal ut å kjøre. Da er det viktig å ha full tank, mat, drikke, spade, slepetau, fulladede batterier på elektriske biler og en plan for hvor man skal kjøre om man skal ta en annen vei, også er det lov å ta pauser underveis, sier han.

Detaljert oversikt får du på skisporet.no. Der kan du sjekke om det er oppkjørte løyper i ditt nærområde.

Her kan du gå på ski i helga

Dagbladet har hentet ut fakta fra nettjenesten www.skisporet.no for noen av de mest kjente langrenns-destinasjonene i landet. Slik var status fredag formiddag:

Tallene viser hvor mange kilometer løyper som er kjørt opp i løpet av de siste 14 dagene.

 • Sjusjøen: 75,3 km
 • Skeikampen: 57,6 km
 • Hafjell Øyerfjellet: 47,4 km
 • Gålå: 45,6 km
 • Beitostølen: 34,1 km
 • Røros: 27,6 km
 • Geilo / Gol: 20,6 km
 • Trysil: 14,1 km
 • Hedmarksvidda: 11,4 km
 • Gol / Golsfjellet: 8,6 km
 • Oppdal: 6,8 km
 • Hovden: 6,5 km
 • Selbuskogen: 5,6 km
 • Trondrudmarka, Nesbyen: 3,8 km
 • Bergsjøområdet, Ål i Hallingdal: 2,9 km
 • Rauland: 2,6 km
 • Hemsedal: 2,0 km

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer