På med spanderbuksene, men ikke av med badebuksene

Slik er nordmenn på ferie.

SOL OG VARME: Kalde nordmenn reiser helst på strandferie med sol og varme. Vi bruker mye penger på ferie og er veldig reserverte. Foto: COLOURBOX
SOL OG VARME: Kalde nordmenn reiser helst på strandferie med sol og varme. Vi bruker mye penger på ferie og er veldig reserverte. Foto: COLOURBOXVis mer

(Dagbladet): Det at vi nordmenn er blant de ivrigste i Europa til å dra på solferie, er kanskje ikke en stor overraskelse.

Men visste du at vi bruker mer penger på ferie enn resten av Europa?

I tillegg setter vi stor pris på komfort, og er ganske så sjenerte av oss.

God økonomi Dette kommer frem i den nye rapporten «Beach Report 2012», som ble lagt frem av nettreisebyrået Expedia denne uka.

Rapporten viser resultatene fra en elektronisk undersøkelse om strand- og ferievaner fra hele 21 land.

Undersøkelsen viser at nordmenn liker å bruke penger på tur, og at vi kanskje ikke er så veldig påvirket av økonomiske nedgangstider som andre land.

«Big spenders» Faktisk planlegger vi å bruke dobbelt så mye penger om dagen på ferien i forhold til resten av Europa.

SLAPPER AV: Nordmenn tar seg gjerne en tur på spa fremfor å trene. Foto: COLOURBOX
SLAPPER AV: Nordmenn tar seg gjerne en tur på spa fremfor å trene. Foto: COLOURBOX Vis mer

Vi planlegger å bruke ca. 2400 kr per dag, og er såkalte «big spenders» på tur.

Svenskene er blant de gjerrigste på lista. Med sine planlagte 1150 kr dagen, er de forberedt på å bruke halvparten så mye som oss.

Nøktern livsstil Administrerende direktør i Expedia Norden, Charlotte Gogstad, mener nordmenn har en relativt nøktern livsstil.

- At vi derfor unner oss litt ekstra når vi endelig har fri, er kanskje helt selvfølgelig? Dessuten er det jo mange av oss som får en ekstra god slant utbetalt når vi får feriepenger - eller kanskje vi til og med får igjen på skatten, så da har vi vel lett for å ta på oss spanderbuksene, sier Gogstad i en pressemelding.

Solferie Undersøkelsen bekrefter også at det er mange i vårt vakre, langstrakte land som savner sol og varme.

Så mye som annenhver nordmann foretrekker sol og avslapping en god flyreise unna, og europeiske strender er det som lokker mest.

Men Nord-Amerika har også blitt et populært reisemål, og hver sjuende norske turist sier de gjerne vil feriere på andre siden av Atlanterhavet.

Reserverte Rapporten viser at nordmenn veldig gjerne reiser på ferie med venner, men at vi ikke er fullt så opptatt av å knytte nye vennskap på turen.

LUKSUS: Undersøkelsen viser at nordmenn har dyre ferievaner i forhold til resten av Europa. Foto: COLOURBOX
LUKSUS: Undersøkelsen viser at nordmenn har dyre ferievaner i forhold til resten av Europa. Foto: COLOURBOX Vis mer

Charlotte Gogstad tror vi er for reserverte.

- Jeg tror norsk klima og det tradisjonelle, litt innadvendte lynnet som nordmenn er kjent for, henger litt ved oss også når vi er ute og reiser, sier hun og fortsetter:

- Selv om vi både er interesserte i å sosialisere, og glade i å reise og oppleve nye steder, er det jo en kjensgjerning at vi er litt reserverte overfor hverandre her i Norge.

Spreke svensker Det er kanskje heller ingen overraskelse at vi prioriterer komfort og avslapning når vi først skal reise bort.

En av fem tar gjerne turen innom spa, mens bare syv prosent tar seg en løpetur.

Dermed skiller vi oss nok en gang fra svenskene, som visstnok er sprekere enn oss på ferie.

STORBRUKERE: - Vi har lett for å ta på oss spanderbuksene, sier Charlotte Gogstad, administrerende direktør i Expedia Norden. Foto: EXPEDIA
STORBRUKERE: - Vi har lett for å ta på oss spanderbuksene, sier Charlotte Gogstad, administrerende direktør i Expedia Norden. Foto: EXPEDIA Vis mer

For hos söta bror svarte 27 prosent at de gjerne tar seg en joggetur.

Glad i mat Nordmenn er også glade i god mat på ferien, og hver tredje nordmann vil helst på restaurant.

- Undersøkelsen viser at nordmenn gjerne legger den fornuftige matpakken igjen hjemme i hverdags-Norge. Jeg er imidlertid ikke sikker på hvor modige vi er når det gjelder det kulinariske.

- Bare én prosent av nordmennene velger rå mat, som sushi, som en del av måltidet. Det kan riktignok hende at det er redselen for matforgifting som forhindrer oss, sier Gogstad.

Sjenerte Tre av fem nordmenn oppgir at de gjerne bruker tid på å svømme i forbindelse med badeferie, men ikke uten badebukse. Til det er den gjennomsnittlige nordmannen for sjenert.

- Vi er blyge, ikke så mye mer å si om den saken, sier Gogstad.

Men når det gjelder nakenbading er det tyskerne som liker best å ta av seg badebuksene, etterfulgt av indere, svensker og meksikanere.