På skinner i Storbritannia

Du trenger ikke å slåss med venstrekjøring for å utforske Storbritannia i sommer. Ta toget!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Reiselyst): - Hvor jeg skal? Nei, tilbake hit igjen, svarer Neill Rowney og smiler.

41-åringen har akkurat gått om bord på toget og ser frem til en dag om bord i West Highland Railway, togstrekningen som går forbi fjorder, lochs og highlands fra Glasgow til fiskerlandsbyen Mallaig langs den skotske vestkysten.

Skotten har med aviser og en termos med te. Og han skal altså ikke noe sted. Bare tur-retur Loch Lomond-Mallaig - en 12 timers togtur uten annet mål enn reisen selv.

Så er strekningen også kåret til en av verdens vakreste togturer - med fjell og vidde som en slags kombinasjon av Dovrebanen og Bergensbanen.

Du kan ta det vanlige toget, eller damptoget The Jacobite - kjent som «Harry Potter-toget fordi det ble brukt i filmene - på den vestligste biten.

Maten er bedre på sistnevnte. Men utsikten er den samme. Altså praktfull.

Tog overalt Fullt så vakre er naturligvis ikke alle jernbanestrekninger i Storbritannia. Men de er praktiske.

Faktisk trenger du ikke leiebil på englandsferien i det hele tatt. Selv om du ønsker å utforske også mer grisgrendte deler av øylandet.

I Storbritannia går det ikke bare alltid et tog. De går også nesten overalt. Selv avsidesliggende steder i Skottland, noen av dem uten bilvei, har togforbindelse.

Hele 15 754 kilometer med jernbane skjærer på kryss og tvers av landet. Det er nesten fire ganger så mye som i Norge - selv om Norge er betydelig større.

Fordel Britenes særegenheter gir toget nok en fordel over landeveien:

Med togbilletter i stedet for leiebil slipper du engstelsen og farene ved venstrekjøring - det tar gjerne noen dager før det føles helt naturlig å kjøre på «feil side» av veien.

I tillegg kan du ta en øl på puben med god samvittighet.

Togpass Jernbanen i Storbritannia er verdens eldste - den første strekningen åpnet i 1825. Dermed sier det seg selv at det ikke alltid går lynraskt fra stasjon til stasjon.

Landet har også et stort nettverk av smalsporede veterantogbaner, mange av dem dampdrevne.

INGENIØRKUNST: De 21 betongbuene langs Mallaig-forlengelsen står som kroneksempelet på hvor vanskelig det var å lage jernbane i det karrige terrenget langs West Highland Railway. Foto: RUNAR LARSEN
INGENIØRKUNST: De 21 betongbuene langs Mallaig-forlengelsen står som kroneksempelet på hvor vanskelig det var å lage jernbane i det karrige terrenget langs West Highland Railway. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Foreningen Britain's Great Little Railways har hele 40 medlemmer - og selv da er det mange, mange retrojernbaner som ikke er med.

Uansett om toget går på damp eller diesel, eller strøm, kan du sitte i fred og ro og drikke te. Du slipper GPS-stemmen og å lete etter parkeringsplass. Og du kan stirre ut vinduet og tenke «Jeg er jammen glad jeg ikke bor her» ved annenhver forstadsstasjon.

- Utallige turer Transportetappene mellom større byer går også unna i høy hastighet.

De andre strekningene tar som regel akkurat passe tid. Avstandene er jo gjerne ikke så lange.

Og hvis du synes at det hele faktisk heller går for fort, kan du gjøre som Neill Rowney: Ta turen om igjen. Han har nemlig ikke tall på hvor mange ganger han har reist med West Highland Railway.

- Det er utallige ganger. Men hver eneste tur er som en ny reise, sier han.

Anbefalte togruter At du kan ta toget mellom de store byene, sier seg nærmest selv. Men her er tips til noen mer landlige reiser som også kan gjøres på skinner.

1. Ville West Highland Railway Fra Glasgows urbane jungel over viddene og ned til ramsalt hav går denne togstrekningen gjennom noe av Skottlands flotteste natur.

 Underveis passerer du Loch Lomond, flott fotturterreng, fjellet Ben Nevis og starten på The Caledonian Canal - slusesystemet som gjør at du kan seile rett gjennom Skottland.

SOL OG SAND: Selv om Cornwall ligger helt sør i England, kan du ikke regne med sydentemperatur på vannet. Men også englandsferien kan altså by på gode dager på stranda. Foto: RUNAR LARSEN
SOL OG SAND: Selv om Cornwall ligger helt sør i England, kan du ikke regne med sydentemperatur på vannet. Men også englandsferien kan altså by på gode dager på stranda. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Overalt er naturen det viktigste; et par av stasjonene langs linja har ikke engang veiforbindelse.

2. Eventyr i sørvest Her er mulighetene nærmest ubegrensede. Start for eksempel med å ta toget til Winchester - hvor både katedralen og hallen med kong Arthurs runde bord - ligger sentralt i byen.

Derfra er det en drøy time til Salisbury og guidede turer til Stonehenge.

Etter noen dager her kan du for eksempel reise med vanlig tog og deretter dampbanen West Somerset Railway til den historiske landsbyen Dunster i idylliske Exmoor National Park.

Eller du kan selvfølgelig ta toget helt ned til Cornwalls klipper og langstrakte strender. Jernbanen slutter nemlig ikke før i Penzanze, kun én mil fra Englands sørvestligste spiss.

Les mer: http://westsomersetrailway.vticket.co.uk

3. Idylliske Lake District Englands beste og mest berømte område for både nasjonalromantikk og fotturer, Lake District, er også tilgjengelig med tog.

Ta hovedsporet nordover fra Manchester til Oxenholme stasjon. Derfra går det tog til Kendal, Staveley og områdets «hovedstad» Windermere.

NYTER UTSIKTEN: Neill Rowney er rene stamgjesten om bord i West Highland Railway, og det kun fordi han nyter turen. Noe annet ærend har han ikke. Foto: RUNAR LARSEN
NYTER UTSIKTEN: Neill Rowney er rene stamgjesten om bord i West Highland Railway, og det kun fordi han nyter turen. Noe annet ærend har han ikke. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Hvis enda mer tog frister mer enn vandringer i åsene, kan du også ta turistbåten til sørenden av Windermere-sjøen hvor veterantoget Lakeside & Haverthwaite Railway.

Les mer: www.lakesiderailway.co.uk

4. Borger og berg i Nord-Wales Etter erobringen av Wales bygde kong Edward I den såkalte «Jernringen», en ring av borger som mange mener er middelalderens mest ambisiøse byggeprosjekt.

To av dem, Harlech og den aller mest imponerende, Conwy - hvor hele sentrum innenfor de intakte bymurene er som et levende museum - har jernbanestasjon.

I Nord-Wales kan du også stikke innom stasjonsbyen med Europas lengste navn, Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch (Llainfair PG når du skal booke togbillett).

Eller du kan kombinere veterantogene Ffestiniog & Welsh Highland Railways til en over seks mil lang togtøffetur gjennom Snowdonia - førstnevnte ble bygd i 1832 og ble drevet av hest opp bakkene og tyngdekraft ned. (www.festrail.co.uk)

5. Urørt i Sør-Wales Også sørkysten av Wales byr på borger, puber og turmuligheter langs både sandstrender og klipper - og selvfølgelig tog.

Wales Coast Path går langs hele sør- og vestkysten av halvøya, med jevnlige jernbanestopp langs det meste av strekningen.

ENDESTASJON: Ekspresstoget mot Mallaig står klart til avgang fra Glasgow stasjon. En av fordelene med å ta tog er at du ankommer byens sentrum - helt uten kø og leting etter parkeringsplass. Foto: RUNAR LARSEN
ENDESTASJON: Ekspresstoget mot Mallaig står klart til avgang fra Glasgow stasjon. En av fordelene med å ta tog er at du ankommer byens sentrum - helt uten kø og leting etter parkeringsplass. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Og selvfølgelig, siden vi er i Wales: Det er borger her. Caerphilly er blant Europas største og har et tårn som er skjevere enn det i Pisa - og kan nåes med tog.

6. Vikingtokt i Yorkshire I middelalderbyen - og jernbaneknutepunktet - York betyr ikke ordet «gate» port, men akkurat det samme som på norsk. Så startet da også byen sitt liv som vikingenes Jorvik.

Med togbillett i hånden kan du også utforske omlandet i Yorkshire, et hyppig besunget landskap av øde heier, historiske hus og koselige puber.

Siden området også lå i hjertet av Englands industrielle revolusjon, er det også flust av toglinjer her, deriblant linjen mellom Settle og Carlisle, av mange regnet som Englands aller vakreste.

REISEFAKTA

Komme hit:
• Få om noen land er så godt dekket av norske utenriksruter som Storbritannia.

• Ryanair, Norwegian, SAS, Widerøe og British Airways har til sammen forbindelse til alle deler av England fra Norge, med direkteruter til Aberdeen, Edinburgh, Manchester, Newcastle og London (Heathrow, Gatwick og Stansted).

• Billetter kan koste fra et par hundrelapper hver vei hvis du er heldig - selv midt i juli.

Reise rundt:
• Sjekk rutetider og kjøp billetter på hjemmesiden til National Rail: www.rail.co.uk.

• Kart over nettverket finner du her: www.nationalrail.co.uk/stations_destinations/maps.aspx

• Merk at prisene kan variere voldsomt; jo mindre attraktivt reisetidspunkt jo billigere blir det.

• Veterantoglinjer ligger ikke inne i systemet til National Rail.

Togpass:
• Togpass kan være svært lønnsomt hvis du skal reise mye rundt i England. Systemet var nytt i fjor, og kan bare kjøpes fra utlandet.

• Du må også være ute i god tid. Billetten blir nemlig sendt til deg i posten!

• Merk også at togpasset ikke gjelder i Wales og Skottland. Mer info og bestilling på www.visitbritain.com.
STONEHENGE: Verdens mest berømte steinsetting ligger riktignok et par mil unna Salisbury, men togturister kan bli med på guidede turer hit fra katedralbyen. Foto: GJERMUND GLESNES
STONEHENGE: Verdens mest berømte steinsetting ligger riktignok et par mil unna Salisbury, men togturister kan bli med på guidede turer hit fra katedralbyen. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer