På spennende krydderhandel i Istanbul med nogo attåt

Krydderhandel i Istanbul er ikke som å plukke Black Boy-poser på Rema. I Tyrkia er krydder en del av kulturen, med mange underlige ritualer og finesser.

EGEN RESEPT: Krydderkremmeren Hasan Erdem i krydderbasaren i Istanbul har sin helt spesielle oppskrift på sitt deilige blandingskrydder. Alle foto: Eivind Pedersen
EGEN RESEPT: Krydderkremmeren Hasan Erdem i krydderbasaren i Istanbul har sin helt spesielle oppskrift på sitt deilige blandingskrydder. Alle foto: Eivind Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
SPACIAL: Iskrem i Tyrkia er ikke som i Norge. Selgerne bruker både bjelleklang, utrop og fremvisning av varen for å kapre kunder.
SPACIAL: Iskrem i Tyrkia er ikke som i Norge. Selgerne bruker både bjelleklang, utrop og fremvisning av varen for å kapre kunder. Vis mer
KVALITET: Krydderet som selges på basaren i Istanbul holder svært høy kvalitet - og er et lekkert skue for øynene.
KVALITET: Krydderet som selges på basaren i Istanbul holder svært høy kvalitet - og er et lekkert skue for øynene. Vis mer
LEVEBRØD: Denne halvblinde mannen har skapt sin egen arbeidsplass i en av de travleste gangene i Grand Bazaar - det koster 50 øre å veie segpå badevekta hans - og 20 kroner å ta bilde!
LEVEBRØD: Denne halvblinde mannen har skapt sin egen arbeidsplass i en av de travleste gangene i Grand Bazaar - det koster 50 øre å veie segpå badevekta hans - og 20 kroner å ta bilde! Vis mer
LITT SKUMMELT: Istanbul er også tett befolket av duer, noe denne lille jenta syntes var både spennende og litt skummelt.
LITT SKUMMELT: Istanbul er også tett befolket av duer, noe denne lille jenta syntes var både spennende og litt skummelt. Vis mer
FERSKT: Det tyrkiske kjøkkenet er utropt til å være i verdenstoppen. Fisken er både fersk og god - i bredt utvalg.
FERSKT: Det tyrkiske kjøkkenet er utropt til å være i verdenstoppen. Fisken er både fersk og god - i bredt utvalg. Vis mer

Fakta om Istanbul

FAKTA OM ISTANBUL

Religion:
99,8 % muslimsk.

Tidsforskjell:
Tyrkia ligger en time foran Norge.
 
Valuta:
Tyrkiske lire. 1 lire er verdt drøyt fire norske kroner. Kredittkort som Visa, Mastercard, Diners og AmEx aksepteres de fleste større steder som hoteller og restauranter. Minibanker på annethvert hjørne. Husk at den nye lire (YTL) tilsvarer en million (!) av den gamle liren. Begge velutaene var gangbare inntil 2006.
 
Norsk stasjon:
Norge har et generalkonsulat i  Findikli, Bilezik Sok 2. Tel: +90 212 252 0600.

Elektrisitet:
220 volt, norske kontakter
 
Høytids- og helligdager:
1.januar, 23.april, 19.mai, 30.august, 29.oktober,pluss diverse bevegelige helligdager i forbindelse med ramadan.
 
Visum:
Det er visumplikt for norske borgere. Du kjøper visum på flyplassen. pris: 15 euro for 30 dager.
 
Vaksiner:
Ingen vaksiner er påkrevd, men sjekk med Folkehelsa dersom hvis du skal ut av Istanbul.

Vann:
Springvann må ikke drikkes.

Sikkerhet:
Svært lite voldskriminalitet. Men noen av verdens flinkeste lommetyver bor i Istanbul. Husk også at det har vært enkelte terrorbomber både Istanbul, Marmaris, Izmir og Ankara.

Fly fra Norge:
Norwegian flyr to ganger i uken nonstop Gardermoen-Sabiha-flyplassen på den asiatiske siden. Pris: Ca. 3.000 kroner.
Med KLM fra Gardermoen, Værnes, Flesland, Sola, Kjevik og Torp via Amsterdam: Ca. 2.000 kroner.

DEILIG: Å drikke presset juice fra kalde appelsiner er noe av det deiligste du kan drikke etter en lang dag i varme Istanbul.
DEILIG: Å drikke presset juice fra kalde appelsiner er noe av det deiligste du kan drikke etter en lang dag i varme Istanbul. Vis mer
UTVALG: Det er et utrolig utvalg i butikkene i Istanbul. Maken til shoppingby finnes knapt.
UTVALG: Det er et utrolig utvalg i butikkene i Istanbul. Maken til shoppingby finnes knapt. Vis mer
SPESIELL: Dekorativt og spesielt.
SPESIELL: Dekorativt og spesielt. Vis mer

Gode tips om Istanbul

Kjøp deg en skinnjakke.
Tyrkerne eksporterer tekstiler i stor stil. Er du i tvil om kvaliteten, så be forhandleren om å gjøre en lighter-test.

Spis en kebab!
Helt ulikt fra norske kababsjapper. Tyrkisk fårekjøtt er i verdensklasse.

Den Blå Moskeen
er selve symbolet på Istanbul. Bare en moskè i Mekka har seks minareter, akkurat som denne.

Besøk sultanpalasset Dolmabahce.
Fra den slutten av ottomanske perioden. Inneholder 365 rom og 22 saler, inkludert haremsavdeling.

Drikk te (cay) på en uterestaurant i bydelen Ortaköy, under den 1.560 meter lange broen over Bosporosstredet.

Best oversikt har du fra Camlica-åsen på den asiatiske siden.

Gå på skattejakt
og kjøp med deg smykker og silkestoffer fra Bursa, Tyrkias silkesentrum.

Ta deg en båttur på Bosporosstredet. På noen av dem får du full middag.

 

FULL FRES: Denne unggutten sørger for blanke sko i en fei.
FULL FRES: Denne unggutten sørger for blanke sko i en fei. Vis mer
TO VERDENER: To verdensdeler og fullmånen skaper stemning i Borporosstredet.
TO VERDENER: To verdensdeler og fullmånen skaper stemning i Borporosstredet. Vis mer
STORT: Grand Bazaar er verdens største turistfelle - og et deilig sted å shoppe.
STORT: Grand Bazaar er verdens største turistfelle - og et deilig sted å shoppe. Vis mer
NESTEN UNIK: En moskè med seks minareter finnes to steder; I Istanbul og Mekka.
NESTEN UNIK: En moskè med seks minareter finnes to steder; I Istanbul og Mekka. Vis mer
FOLKELIV: Hverdagslivet i istanbul er både hektisk og intenst.
FOLKELIV: Hverdagslivet i istanbul er både hektisk og intenst. Vis mer
FULL MUSIKK: Det underholdes ved bordene på uterestauranter. Mange steder tilbys tradisjonell tyrkisk folkemusikk.
FULL MUSIKK: Det underholdes ved bordene på uterestauranter. Mange steder tilbys tradisjonell tyrkisk folkemusikk. Vis mer
LØSSLUPPENT: Under det myndige blikket til general Atatürk på veggen, går magedanserinnen inn for jobben sin med liv og lyst.
LØSSLUPPENT: Under det myndige blikket til general Atatürk på veggen, går magedanserinnen inn for jobben sin med liv og lyst. Vis mer
RULLENDE: I Istanbuls gater er det aldri langt mellom håndkjerrene til kremmere som selger både frukt og grønt.
RULLENDE: I Istanbuls gater er det aldri langt mellom håndkjerrene til kremmere som selger både frukt og grønt. Vis mer
SKINN: Istanbul er et godt sted å kjøpe skinnklær. Kvaliteten er gjennomgående høy, men husk å prute kraftig!
SKINN: Istanbul er et godt sted å kjøpe skinnklær. Kvaliteten er gjennomgående høy, men husk å prute kraftig! Vis mer
KJOLEFIN: Tyrkiske Adora har bodd i Finland i hele sitt liv. Vi møtte henne på handletur der hun skulle kle seg opp. Ikke rart at gutta gliser!
KJOLEFIN: Tyrkiske Adora har bodd i Finland i hele sitt liv. Vi møtte henne på handletur der hun skulle kle seg opp. Ikke rart at gutta gliser! Vis mer
IKKE BARE GULL: Det kan være godt med litt håndmat, foran en av de mange rikholdige gullsmedene i Istanbul.
IKKE BARE GULL: Det kan være godt med litt håndmat, foran en av de mange rikholdige gullsmedene i Istanbul. Vis mer

||| ISTANBUL (Dagbladet): Ikke bli overrasket om du får med deg et angivelig potensmiddel medpå kjøpet.
I utsalget Erdem Givim treffer vi den meget bevisste krydderkjøpmannen Hasan Erdem, som behersker både krydderkunsten - og de fleste salgstricksene.

Høyt tempo
-I am a professional, gjentar han stadig, mens han svinser rundt i den knøttlille sjappa på utsiden av krydderbasaren Misir Carsisi, også kalt det egyptiske Marked.

Krydderbasaren er fra 1660 og rommer hele 86 forretninger. Opprinnelig solgte man varer fra Østen. Fortsatt finner du all slags krydder, tørket frukt, te, honning, nøtter, ost, dadler, oljer, såper - og diverse spesialiteter som russisk kaviar og turkish delight.

Bruk smilet!
Akkurat som i Grand Bazaar, den enorme handelshallen, er det liv og røre dagen lang i krydderbasaren. Handelsmennene gjør alt de kan for å fange kundenes oppmerksomhet. For oss nordmenn er oppmerksomheten uvant og mange finner den ubehagelig. Et godt råd er å møte kremmerne med et smil og "tomorrow" - uten å stoppe opp.

Da slipper du som regel greit unna, selv de mest innpåslitne selgerne.

Populære nordmenn
Hasan Erdem er glad i nordmenn - og tyskere, engelskmenn og mange andre folkeslag som han lister opp.
-Jeg elsker alle som har et forhold til krydder. Da tjener jeg penger og kundene får prima vare, skryter han.

Te og salg
Stamkundene og andre potensielle storkunder får pent beskjed om å sette seg ned på pinnestolen i hjørnet, mens Hasan Erdem skravler i vei og samtidig betjener et par andre kunder og hoier til forbipasserende som kaster et blikk på det solide krydderutvalget.
Samtidig har han satt i gang jungeltelegrafen, og vips - så står en unggutt der med tyrkisk te til deg.

Hvem faller ikke for slike tricks?

Istanbul Special
Mens teen fortæres, gjør han sitt ytterste for å skyte av sine ferdigheter. Spesielt stolt er han av et par av sine blandingskryddere. Det ene blir en perfekt salsa når det blandes i olivenolje. Det andre er minst like godt - anvendelig i nær sagt all matlaging.

-Jeg bruker 15 forskjellige kryddere. Blandingen er min egen, avslører Erdem mens han fyller plastposen med safran, karri, cummin, paprika, chilli, oregano, basilikum, timian, koriander, kardemomme, ingefær og noen andre spesialiteter.
Deretter følger en langvarig risteprosess, før plastposen vakuumeres og forsegles.

-Takk for handelen, gliser Hasan Erdem - og klatrer opp i hylla og henter en pakke potensmiddel som han smyger oppi handleposen...

Vanedannende by
For mange er et besøk i Istanbul skjebnesvangert - man blir raskt hektet på storbyens helt spesielle sjarme, puls og atmosfære. Greit nok; Istanbul er en kjempestor. Her bort bortimot 20 millioner mennesker (og 2,9 millioner biler). Byen fordeler seg på to verdensdeler og er klodens største muslimske by.

Likevel har Istanbul klart å beholde et landsbyaktig preg, midt i alt mylderet.

Lurt i taxi
Mye skyldes tyrkerne selv. Folkeslaget preges av nøysomhet, vennlighet - og ærlighet. Ihvertfall så lenge man ikke inkluderer drosjesjåførene. De er notoriske luringer. Derfor må du alltid avtale prisen på forhånd.

Sjekk dessuten at du får riktige penger tilbake. Dagbladet opplevde å få vekslepenger i den gamle valutaen, før man kuttet seks nuller på verdien.

Prut i vei!
Den tyrkiske storbyen er fremfor alt en kultur- og handelsby. I år nyter den statusen som Europas kulturby.
På handelsfronten har Istanbul fortsatt mange fortrinn. I små lokaler, spredd over hele byen, ligger tallrike små produksjonssteder à la Fredrikssons Fabrik. Her holdes håndverktradisjoner i hevd. Lønnsnivået er minimalt og det gjenspeiles i prisene.

Både skinn og smykker er billige i Istanbul.

Mange steder er det nødvendig å prute. De staeste pruterne får selvsagt de beste prisene. Bare husk at du aldri klarer å prute så langt at selgeren lider tap, uansett hvor sur han tilsynelatende blir. Alt er salgsmetoder, men unngå for all del å prute på varer du ikke har tenkt å kjøpe.

Da blir kremmeren forståelig nok forbannet - ofte sint som en tyrk!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer