RETRO: Kjøkkenet er kledd med forskalingsplater og har Ikea-innmat. Gulv på kjøkkenet har fargekode S3060 G70Y og veggen på kjøkkenet er forskalingsplate - RB045 S242,5.   Foto: Sveinung Bråthen
RETRO: Kjøkkenet er kledd med forskalingsplater og har Ikea-innmat. Gulv på kjøkkenet har fargekode S3060 G70Y og veggen på kjøkkenet er forskalingsplate - RB045 S242,5. Foto: Sveinung BråthenVis mer

På utsiden er den enda finere

Sjekk hytta til Snøhetta-arkitektene.


Den lille grå hytta er arkitektparet Andreas Joyce Nygaard og Heidi Pettersvold Nygaards hjertebarn, og kan leses som en nytolkning av 1950-60-tallshyttene i området.

Dette er også det aller første hytteprosjektet med Snøhetta-signatur, men med et langt mindre komplisert program enn biblioteket i Alexandria, eller for den saks skyld Operaen i Bjørvika.

- Det ville blitt helt feil om vi skulle smelle opp en giganthytte i glass og betong. Vi er glad i de små hyttene fra den tida, og ønsket å bygge i respekt for omgivelsene, forteller de.

- Vi ville dessuten ha mistet mye uteareal på tomta hvis vi bygde for stort. Det hadde vært dumt for oss, som til daglig bor i en leilighet midt i byen.

Hytta, som arkitektparet har tegnet sammen, ligger på Holmsbu rett utenfor 100-metersbeltet, med flott sjøutsikt.

Godt samarbeid Den gamle, falleferdige hytta som tidligere sto der, fikk de det lokale brannvesenet til å brenne ned som en brannøvelse.

Ny grunnmur ble plassert på grunnrisset av den gamle hytta. Hoveddelen er 50 kvadratmeter og annekset 25.

- Todelingen er gjort for å tilpasse seg terrenget. Det gir et sammenhengende strekk av svaberg som bukter seg mellom hovedhytta og annekset.

BESKJEDEN: Arkitektparet fra Snøhetta bygde sin egen hytte liten og beskjeden i Holmsbu. Mellom hovedhytta og annekset fungerer svaberget som et gangfelt mot utsiktspunktet, hvor det er plassert en sittebenk. Foto: Sveinung Bråthen
VELKOMMEN: Naturens farger tas opp i hyttas gråbeisede panel, sinkkarmer og svarte og rødoransje detaljer. Fargekoder på innvendige og utvendige dører og karmer: S3560 Y70R. Ytterpanel er malt med Jotun Trebitt Oljebeis 639 Fjellgrå. Foto: Sveinung Bråthen
DRAMATISK: De små vinduene er laget som lufteluker, og for å gi lysinnslipp. De står samtidig i dramatisk kontrast til det store hjørnevinduet. Foto: Sveinung Bråthen
NYANSER AV GRÅTT: Det store hjørnevinduet har fått sinkbeslag, en farge som snakker godt til svaberget. Her sitter minstemann Albin og leker. Foto: Sveinung Bråthen
TIL GJESTENE: Gjesterommet i annekset har små luftevinduer på hvert nivå i køyesengene. Det bidrar til at det lille rommet blir behagelig og svalt. Fargekode på veggen er S0520 B70G. Foto: Sveinung Bråthen
UTEBAD: Mellom hytta og annekset ligger utekjøkkenet og utebadet. Det er bygd i tilslutning til hovedhytta (se planløsning). Gulvet er støpt i betong, og veggene er kledd med forskalingsplater. Foto: Sveinung Bråthen
GODT FORNØYD: Arkitekt og hytteeier Andreas Joyce Nygaard er fornøyd med resultatet. Foto: Sveinung Bråthen
ARKITEKTUR OG NATUR: Terrasser og plattinger er brukt for å koble hytta og landskapet tettere sammen. Bjelkene under terrassen er malt i svart for å skape skygge og en svevende følelse. Foto: Sveinung Bråthen
RETRO: Kjøkkenet er kledd med forskalingsplater og har Ikea-innmat. Gulvet på kjøkkenet har fargekode: S3060 G70Y og veggen på kjøkkenet er forskalingsplate; RB045 S242,5. Foto: Sveinung Bråthen
UTSIKTEN: Det store hjørnevinduet er plassert slik at det fanger utsikten mellom hyttene som ligger nedenfor. Den lille peisovnen QTee er fra Rais. Den hvite puffen heter Osorom og er fra italienske MOROSO. En skulpturell designklassiker som tidligere sto på kontoret hos Snøhetta. Foto: Sveinung Bråthen

Rommessig er den satt sammen av en rekke kuber med pulttak.

Utvendig kledning er skrånet liggende, såkalt weatherboard. Dette som en direkte inspirasjon fra hyttene i nærområdet, forklarer Andreas.

Fritt for lister I stua er både vegger, gulv og tak kledd med lakkerte kryssfinerplater i bjørk. De er pent skåret til, slik at listverk er unødvendig. Hele hytta er faktisk listfri. Det samme er annekset.

- Jeg er ikke glad i lister, rett og slett. Jeg pleier å si at lister bare er til for å skjule dårlig håndverk, smiler Andreas.

Selve interiøret har også et 60-tallspreg, noe Heidi har hatt hovedansvaret for. Kjøkkenet, dusjbadet og utekjøkkenet er kledd i forskalingsplater som er vannfaste og stabile.

Fargene avstemmes med naturen Utvendig er hytta kledd med panel. Tak og terrasser er i Kebony-impregnert materiale som gråner over tid. Dette er valgt for at den skal avstemmes med fargen på fjellet rundt.

Dører og småvinduer er tilført rødoransj som en komplementærfarge til den grønne vegetasjonen. De store hjørnevinduene er svarte. De ligger på utsiden av panelet og henvender seg til utsikten, noe som bidrar til å modernisere uttrykket, samtidig som vinduene fanger inn utsikten.

- Hva er dere mest fornøyde med?

- Vi liker spesielt godt proporsjonene, plasseringen i terrenget og interiøret i hovedhytta, men vi er ikke fornøyde med at vi ikke har etablert et uteområde under tak. Det er et savn når det småregner, samtidig som temperaturen innbyr til å sitte ute. Det er dette vi jobber med å få til nå.

ARKITEKTUR OG NATUR: Terrasser og plattinger er brukt for å koble hytta og landskapet tettere sammen. Bjelkene under terrassen er malt i svart for å skape skygge og en svevende følelse. Foto: Sveinung Bråthen
ARKITEKTUR OG NATUR: Terrasser og plattinger er brukt for å koble hytta og landskapet tettere sammen. Bjelkene under terrassen er malt i svart for å skape skygge og en svevende følelse. Foto: Sveinung Bråthen Vis mer

Heidi og Andreas er ivrige hyttebrukere. Nærmest hver helg og i sommerferier reiser de til Holmsbu. Heidi har også en tilknytning til stedet. Hennes familie hadde hytte her, men den forsvant i et arveoppgjør.

Derfor er det ekstra hyggelig for henne å kunne la barna få vokse opp med opplevelser som hun selv har gode minner fra; gå turer, bade, fiske - og tusle med bare føtter på fjell.

Les også:
Sjekk ut Norges største bildebank med inspirerende interiørbilder
Dette besøkssenteret på Trollstigen har en helt rå arkitektur
Sjekk ut disse 10 drømmehyttene
På denne hytta får aldri regnet ødelegge idyllen

Saken ble opprinnelig skrevet av Hytteliv for Klikk.no. Les her.

UTSIKTEN: Det store hjørnevinduet er plassert slik at det fanger utsikten mellom hyttene som ligger nedenfor. Den lille peisovnen QTee er fra Rais. Den hvite puffen heter Osorom og er fra italienske MOROSO, en skulpturell designklassiker som tidligere sto på kontoret hos Snøhetta.  Foto: Sveinung Bråthen
UTSIKTEN: Det store hjørnevinduet er plassert slik at det fanger utsikten mellom hyttene som ligger nedenfor. Den lille peisovnen QTee er fra Rais. Den hvite puffen heter Osorom og er fra italienske MOROSO, en skulpturell designklassiker som tidligere sto på kontoret hos Snøhetta. Foto: Sveinung Bråthen Vis mer