HVIT GAZPACHO: Kalde supper er nydelig og delikat sommermat. Ajo blanco er laget med mandler og hvitløk, og smaker fantastisk godt med lune, grillede tomater oppi.        FOTO: METTE MØLLER
HVIT GAZPACHO: Kalde supper er nydelig og delikat sommermat. Ajo blanco er laget med mandler og hvitløk, og smaker fantastisk godt med lune, grillede tomater oppi. FOTO: METTE MØLLERVis mer

På varme dager smaker det godt med kald suppe

Dagbladets kokk Jan Robin Ektvedt byr på tre smaksrike og sommerlige suppevarianter.

For mange av oss er suppe først og fremst høst- og vintermat, og kald suppe forbinder vi helst med en klassisk gazpacho, den tomatbaserte spanske suppa som gjerne serveres med isbiter.

MATSPESIALIST: Jan Robin Ektvedt (28) er kjøkkensjef på Hitchhiker i Mathallen i Oslo. Han har jobbet på verdenskjente restauranter som Noma i København og Fat Duck i Berkshire, England. Han har også gitt ut kokeboka Gatemat.
MATSPESIALIST: Jan Robin Ektvedt (28) er kjøkkensjef på Hitchhiker i Mathallen i Oslo. Han har jobbet på verdenskjente restauranter som Noma i København og Fat Duck i Berkshire, England. Han har også gitt ut kokeboka Gatemat. Vis mer
HVIT GAZPACHO: Denne suppen smaker også veldig godt med kompott av friske bær. Foto: METTE MØLLER
HVIT GAZPACHO: Denne suppen smaker også veldig godt med kompott av friske bær. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Men det finnes en mengde spennende oppskrifter på kald suppe, og Dagbladets kokk Jan Robin Ektvedt byr på tre smaksrike og sommerlige varianter.

Ei kald og krydret suppe er perfekt både som en lett lunsj eller forrett i sommervarmen. Legger du litt ekstra godsaker oppi, blir suppa mettende nok som hovedrett også.

Skikkelig deilig strandmat.

Tomatsalsa av grillede tomater

- Prøv en ajo blanco, en hvit gazpacho, som er den rake motsetningen til den klassiske røde. Den er utrolig god, og lages med mandler, løk og hvitløk. Druer, melon eller epler hører gjerne med i en ajo blanco, men jeg anbefaler en lett og lun tomatsalsa av grillede tomater, sier Jan Robin Ektvedt.

Han liker å servere noe sprøtt eller varmt i kalde supper. Det gir en fin kontrast og dybde til retten.

SELLERIROT: Ei nydelig suppe som serveres kald sammen med smørstekt og varm sellerirotgnocchi. FOTO: METTE MØLLER
SELLERIROT: Ei nydelig suppe som serveres kald sammen med smørstekt og varm sellerirotgnocchi. FOTO: METTE MØLLER Vis mer

Varmt tilbehør bruker han også i kald sellerirotsuppe.

Han koker sellerirot i fløte og melk, og siler av væsken.

Den møre sellerirota kjøres sammen med egg i en blender, tilsettes ost og formes til fine gnocchibiter i hvetemel.

Lag din egen luksuspasta.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kok gnocchiene i saltet vann, og avkjøl. Så steker du dem i smør, og tilsetter litt rødløk, pinjekjerner og persille. Legg varme gnocchi en suppetallerken, og hell over den avkjølte sellerirotsuppa.

SPICY: Laksa er en spicy asiatisk rett som du kan servere både varm og kald. Denne kalde varianten med ceviche av kveite smaker fantastisk. FOTO: METTE MØLLER
SPICY: Laksa er en spicy asiatisk rett som du kan servere både varm og kald. Denne kalde varianten med ceviche av kveite smaker fantastisk. FOTO: METTE MØLLER Vis mer

Både varm og kald

Laksa er en typisk malaysisk curry laget med rekepasta og kokosmelk.

Slik bevarer du krydderet ditt best.

En smaksrik og spennende rett som kan serveres både varm og kald.

- Laksa lager jeg med en ceviche av kveite. Tynne skiver kveite som marineres i lime, og som passer perfekt sammen med den krydrede suppa, sier Jan Robin Ektvedt.