SPEKTAKULÆRT: Verdens lengste hengebru for gående ble sist helg åpnet i Sveits. Den er nesten 500 meter lang og høyden ned til bakken er 85 meter på det meste. Og det er lite å si på utsikten. Video: CNN Vis mer

Garantert kribling i magen

På verdens lengste henge­bru må du holde inn magen om du møter noen

494 meter lang - men bare 65 cm bred.

Verdens lengste hengende gangbru åpnet nylig sør i de sveitsiske alpene. Med en lengde på hele 494 meter har sveitsiske ingeniører fra firmaet Swissrope anlagt den spektakulære brua på den populære vandreruten mellom Zermatt og Grächen.

Opptil 85 meter over bakken langt der nede forkorter Charles Kuonen-brücke, som strekker seg over Grabengufer-ravinen, den populære vandreruten med flere timer. Faktisk kan du nå krysse selve dalen - som inngår i ei lengre rute - på ti minutter, noe som før tok tre timer.

Kribling i magen

KRYSSER RAVINEN: Den nye hengebrua i det sørlige Sveits forkorter ei populær vandrerute med flere timer og krysser Grabengufer-ravinen. Foto: NTB Scanpix
KRYSSER RAVINEN: Den nye hengebrua i det sørlige Sveits forkorter ei populær vandrerute med flere timer og krysser Grabengufer-ravinen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Brua er imidlertid en del av en mye lengre rute, og sørger for et skikkelig kick underveis. Riktignok skal brua være konstruert på en måte som hindrer den i å gynge slik hengebruer gjerne gjør, men 85 meter over bakken, og med panoramautsikt til de godt over 4000 meter høye toppene Matterhorn og Weisshorn, skal det likevel godt gjøre å unngå kribling i magen.

Brua, som ble bygget i løpet av bare ti uker, ble offisielt åpnet sist søndag, til turiskontoret i Zermatts store glede.

- Hvor ofte får du anledning til å krysse verdens lengste hengebru? Opplevelsen er ubeskrivelig, sier turistsjef Daniel Luggen til CNN.

Tette møter

Eneste utfordring på brua er om du møter noen som krysser motsatt vei. Selve gangbanen er bare 65 centimeter bred, og for to godt voksne blir det dermed et ganske tett møte.

SMALT: Bredden på brua er kun 65 centimeter, og garanterer tett møter om du møter noen. Foto: NTB Scanpix
SMALT: Bredden på brua er kun 65 centimeter, og garanterer tett møter om du møter noen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hva så om du er høyderedd?

VERDENS LENGSTE: Charles Kuonen-brücke i de sveitsiske alpene, er verdens lengste hengebru for gående. Foto: NTB Scanpix
VERDENS LENGSTE: Charles Kuonen-brücke i de sveitsiske alpene, er verdens lengste hengebru for gående. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Da bør du lukke øynene og unngå å se ned. I tillegg bør du ha noen som går rett bak deg, er rådet fra Edith Zweifel ved turistkontoret.

Brua er satt opp som en erstatning for ei mye kortere og lavere bru over dalen, som ble ødelagt av steinras tidligere. Den nye brua er anlagt mye høyere, nettopp for å unngå at fallende steiner skader den.