Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

På vinskolen i Bordeaux sitter du i et flombelyst laboratoriemiljø med spyttekum

Her lærer du å smake viner som en profesjonell.

KOSELIG: Etter en grundig fasadevask de siste årene, har Bordeaux blitt en svært vakker by - med Bordeaux en rekke koselige utekafeer og -restauranter. Foto: GJERMUND GLESNES
KOSELIG: Etter en grundig fasadevask de siste årene, har Bordeaux blitt en svært vakker by - med Bordeaux en rekke koselige utekafeer og -restauranter. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Vinsmakekurset til L'Ecole du Vin begynner med en skikkelig kalddusj:

- For en profesjonell vinsmaker er det viktig å spytte ut vinen, sier lærer Antonio Spiga.
 
Ved den populære vinskolen midt i sentrum av Bordeaux er følelsen av å smake viner som en profesjonell, en del av opplevelsen.

Her sitter selv turister i et flombelyst laboratoriemiljø med hvite flater og spyttekum. Vinen skal finstuderes opp mot lyset før du så mye som lukter på den.

DYP KONSENTRASJON: Fire glass vin før klokka 12 er ikke hverdagskost for Matthew Van Zuilekom, Georgia Rainey og Emily Hope (bak). Men så er også hele vinopplevelsen på L'Ecole du Vin noe helt utenom det vanlige. Foto: GJERMUND GLESNES
DYP KONSENTRASJON: Fire glass vin før klokka 12 er ikke hverdagskost for Matthew Van Zuilekom, Georgia Rainey og Emily Hope (bak). Men så er også hele vinopplevelsen på L'Ecole du Vin noe helt utenom det vanlige. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Men å spytte ut vin?

Det er ikke noe for en nordmann på tur i verdens mest berømte vinby. Og heldigvis skal lærer Spiga moderere sin formaning i god tid før det blir aktuelt.

Vinens geografi Introduksjonskurset, som først og fremst retter seg mot turister, inneholder nemlig langt mer enn bare smaksprøver.

I løpet av drøye to timer er du innom både historie, geografi og generell vinkunnskap.

Den slags er viktig her. Lokal geografi er essensielt for å forstå Bordeaux-vin.

På vinskolen i Bordeaux sitter du i et flombelyst laboratoriemiljø med spyttekum

Vindistriktet er nemlig delt opp i 60 forskjellige beskyttede områder - AOC-er - som kan ha svært ulike viner som spesialitet.

Ei flaske merket med Sauternes AOC vil for eksempel alltid være en søt hvitvin.
 
En Haut-Médoc AOC vil alltid være en fyldig rødvin basert på drueslaget Cabernet Sauvignon - mens AOC-en Pauillac bruker samme druer og ligger innenfor Haut-Médoc men har enda høyere status.

Forvirrende? Ja. Men samtidig kan du lese svært mye ut fra etiketten.

Lov å drikke Selve vinsmakingen er heldigvis enklere, selv om du med Spigas instruksjoner gjør det med profesjonell kjennermine.

Det betyr at glasset holdes opp mot lyset, vi lukter og ruller og lukter enda en gang før tida endelig kommer for å smake.

Og da kommer vinlæreren heldigvis med en kjærkommen presisering:

- Dere er ikke her i en profesjonell setting, så dere kan svelge.

Smaksteknikk På nybegynnerkurset får du smake fire viner, med fokus mer på å kjenne forskjellene fra lagringsmåte og druesorter enn på å være smaksdommere.

Det gir mye smatting og lite rai-rai i klasserommet. Det er nettopp hva australieren Emily Hope håpet.

- Jeg har vært på en del vinsmakinger på vingårder før. Så det var interessant å lære om regionen. Og veldig moro å lære hvordan man skal smake vin på skikkelig vis, sier hun.

LÆREREN: Italienskfødte Antonio Spiga kom til Bordeaux for et sommelier-studie. Nå er det han som lærer bort vinens hemmeligheter på byens vinskole. Foto: GJERMUND GLESNES
LÆREREN: Italienskfødte Antonio Spiga kom til Bordeaux for et sommelier-studie. Nå er det han som lærer bort vinens hemmeligheter på byens vinskole. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling