Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

På vintage-jakt i Barcelona

En designer, en lokal guide og en vintage-gal innflytter gir deg sine beste tips til designershopping i Barcelona.

KUL PÅ TOPPEN: Lokalguide Cristina Ginorio elsker vintage, og her prøver hun en alpelue hos Flamingo Vintage Kilo. Foto: Heidi Røsok-Dahl. 
KUL PÅ TOPPEN: Lokalguide Cristina Ginorio elsker vintage, og her prøver hun en alpelue hos Flamingo Vintage Kilo. Foto: Heidi Røsok-Dahl.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barcelona – byen med stor B. Billige bruktbutikker og bærekraftig design. Men også eksklusive designerklær skreddersydd etter dine mål. Dagbladet gir deg shoppetips fra én Haute Couture-designer, én ung og trendy lokalguide og én innflytter som elsker å tråle bruktbutikker.

Produsert i Barcelona

Andrea Oses Rota er designer hos Tot-Hom, en eksklusiv designerbutikk på fasjonable Balmes i bydelen Eixample. Skreddervirksomheten deres ligger rett rundt hjørnet fra butikken.

EKSKLUSIVT: Andrea Oses Rota designer klær, blant annet eksklusive brudekjoler, i familiebedriften Tot-Hom i Barcelona. Foto: Heidi Røsok-Dahl
EKSKLUSIVT: Andrea Oses Rota designer klær, blant annet eksklusive brudekjoler, i familiebedriften Tot-Hom i Barcelona. Foto: Heidi Røsok-Dahl Vis mer

- Noen av dem som jobber her har vært med siden før jeg ble født, forteller Andrea mens hun viser oss rundt blant skredderne, som sitter og syr sirlige kreasjoner til neste års kolleksjon.

Søster og meddesigner Alejandra Oses Rota går rundt i lokalet med tegninger og knappenåler og overvåker det hele, med et nytt tilskudd til familiebedriftens fjerde generasjon i magen.

Sammen med moren, Marta Rota, har søstrene videreutviklet bedriften som bestemoren startet hjemme på kjøkkenet da hun ble enke. Håndsydd kvalitet har vært kjennemerket hele veien.

Mette-Marit fikk kjole

- Jeg er gift med en nordmann og er veldig svak for det norske kongehuset. Særlig for kronprinsessen, hun er så nydelig, forteller Andrea.

For noen år siden designet og sydde Andrea og resten av teamet hos Tot-Hom en kjole som de sendte til den norske kronprinsessen som en gave.

STOR FAN: Andrea Oses Rota er tredje generasjon i Haute Couture-bedriften Tot-Hom i Barcelona. Hun er gift med en nordmann, og elsker den norske kongefamilien. I 2013 sydde Tot-Hom en kjole til Mette-Marit i gave. En hyggelig takk kom i retur. Foto: Heidi Røsok-Dahl
STOR FAN: Andrea Oses Rota er tredje generasjon i Haute Couture-bedriften Tot-Hom i Barcelona. Hun er gift med en nordmann, og elsker den norske kongefamilien. I 2013 sydde Tot-Hom en kjole til Mette-Marit i gave. En hyggelig takk kom i retur. Foto: Heidi Røsok-Dahl Vis mer

- Vi fikk et veldig hyggelig takkekort, forteller Andrea beskjedent. Tot-Hom har, som så mange andre klesmerker som sikter seg inn mot de pengesterke, vært igjennom en periode med tøffe tak. Men nå håper de å kunne ekspandere.

- Foreløpig er vi i Barcelona, Madrid og Japan. Men å kunne selge klærne våre i Norge, hadde vært fantastisk, sier hun.

Knallrosa Lanvin

- IIiiiik! Se på denne, da! Lanvin – og for en herlig farge! Monica Converse fra Michigan i USA trekker en vintage knallrosa Lanvin-kjole ut av stativet og legger den forsiktig i haugen som ”må prøves” hos Cotton Vintage, en av butikkene i Barcelona som spesialiserer seg på brukte, men nøye utvalgte designermerker som Fendi, Dolce & Gabbana, Lanvin og Cavalli.

- Denne er jo bare helt nydelig, hviner hun, og styrter inn i prøverommet.

Hobby nummer én

Monica jobber til vanlig i IT-bransjen, men drømmer å kunne jobbe med mote, gjenbruk og redesign på heltid. Foreløpig er det hobby nummer én - «thrifting» som de sier i USA. Hun elsker å lete igjennom hauger og lass med brukt tøy, i jakt på den éne skatten, det unike plagget. Det kan være i bruktbutikker eller på store markeder i helgene.

LANVIK: Monica Converse fra USA hyler av fryd når hun finner en knallrosa Lanvin-kjole hos Cotton Vintage. Foto: Heidi Røsok-Dahl
LANVIK: Monica Converse fra USA hyler av fryd når hun finner en knallrosa Lanvin-kjole hos Cotton Vintage. Foto: Heidi Røsok-Dahl Vis mer

- Jeg elsker Humana-butikkene, som er en kjede med veldedighetssjapper. Men der kan det ta lang tid å komme seg gjennom alt for å finne én skatt eller to. Så steder som Cotton Vintage er også helt topp, hvis man har litt mer å rutte med, sier hun.

Klær til kilopris

En kjede som selger brukte klær til kilopris, er Flamingo Vintage Kilo. De har en rekke ulike utsalg i Barcelona, hvor det går noe i redesign og noe i kilopris.

- Se på denne hatten da, den var kul, sier Cristina Ginorio. Hun er lokal guide i Barcelona for Withlocals – som kobler guider og turister som ønsker å bli med «vanlige folk» i deres favorittområder.

Cristina tar oss med bydelen Raval, og vi er innom Holala Vintage, Flamingo Vintage Kilo og flere andre butikker i Tallers-gata, som ved siden av Riera Baixa er én av flere veldig gode retro-gater. På kjøpet gir Cristina gladelig et tips eller to til hvor man kan hvile såre shoppeføtter.

- En ørliten drink på toppen av hotell Barcelo i Raval kanskje? Hvis man trenger å hvile føttene og samtidig nyte utsikten, blir det ikke stort bedre, smiler Cristina.

TRANGE GATER: Barcelona har mange fine områder for shopping. I gata Carrer de Petritxol i gamlebyen finner du blant annet spennende smykkedesignere og designbutikken Custo Barcelona. Foto: Turismo Barcelona.
TRANGE GATER: Barcelona har mange fine områder for shopping. I gata Carrer de Petritxol i gamlebyen finner du blant annet spennende smykkedesignere og designbutikken Custo Barcelona. Foto: Turismo Barcelona. Vis mer
REDESIGN: Lokalguide Cristina Ginorio (t.v) får hjelp hos Flamingo Vintage Kilo, hvor de selger brukte klær til kilopris, men også mye spennende redesign. Foto: Heidi Røsok-Dahl.
REDESIGN: Lokalguide Cristina Ginorio (t.v) får hjelp hos Flamingo Vintage Kilo, hvor de selger brukte klær til kilopris, men også mye spennende redesign. Foto: Heidi Røsok-Dahl. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!