Padler rundt med kamera på hodet. Nå går bildene fra norske­kysten verden rundt

- Jeg hadde ikke regnet med at det skulle bli sånn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Med 28 000 følgere på Instagram har en molekylærbiolog som jobber med bioinformatikk og IT-utvikling ved Havforskningsinstituttet i Bergen, blitt en aldri så liten nett-hit.

Med et Gopro-kameraet festet til hjelmen foreviger den ivrige kajakkpadleren Tomasz Furmanek storslåtte øyeblikk norsk natur.

Det blir eksotisk og fengene synes internasjonal presse, som skriver at det er «breathtaking» når «Norges naturlige skjønnhet» blir fanget av kajakkpadlerens kamera.

Til nå er det ifølge Furmanek selv bare fotografer og kajakkpadlere som har fulgt ham på Instagram. Men etter at aviser som Daily Mail, The Telegraph, Daily Star, og papirutgaven av The Times de siste dagene har skrevet om nordmannen - har antallet følgere økt med flere tusen på bare få dager.

- Absurd - Det har tatt litt av, og det er litt absurd. Jeg hadde ikke regnet med at det skulle bli sånn, sier Furmanek om all oppmerksomheten til Dagbladet.

LOFOTEN: Reinefjorden, Lofoten. Foto: THOMASZ FURMANEK
LOFOTEN: Reinefjorden, Lofoten. Foto: THOMASZ FURMANEK Vis mer

I padlermiljøet har Furmanek vært kjent en stund. Så vakre er bildene hans, at et han tok i Reinefjorden Lofoten i sommer, pryder forsiden på Canoe and Kayak nå i desember.

For fotografen selv var det egentlig fridykking som fikk ham opp i kajakken i 2004.

HER TAR DET AV: Først da Tomasz Furmanek la ut dette bildet av Hurtigruten i Hjørundfjorden og tagget det med «fjorden», var det mange som begynte å dele og følge ham. Foto: THOMASZ FURMANEK
HER TAR DET AV: Først da Tomasz Furmanek la ut dette bildet av Hurtigruten i Hjørundfjorden og tagget det med «fjorden», var det mange som begynte å dele og følge ham. Foto: THOMASZ FURMANEK Vis mer

- Jeg fridykket mye, og med kajakk ble det lettere å komme seg ut til nye steder. Men etterhvert ble det mer padling og mindre dykking, sier han.

Doblet i Lofoten For fire år siden begynte han å ta bilder på turene sine, og for to år siden opprettet han en Instagram-konto.

I starten tagget han ikke bildene sine. Først da han la ut et bilde av Hurtigruten i Hjørundfjorden og tagget det med «fjorden», var det mange som begynte å dele.

HORDALAND: Turøy, mellom Sotra og Øygarden. Foto: THOMASZ FURMANEK
HORDALAND: Turøy, mellom Sotra og Øygarden. Foto: THOMASZ FURMANEK Vis mer

- Det fikk mye oppmerksomhet, og da jeg dro til Lofoten i sommer hadde jeg 10 000 følgere. Etter to og en halv uke der oppe hadde jeg 10 000 nye, sier han.

Så var det stille en liten stund. Helt til nå.

Finner roen på havet Det er det å komme tett inn på naturen, som gjør at Tomasz Furmanek igjen og igjen legger ut på padletur.

HARDANGER: Fyksesund, Hardangerfjorden. Foto: THOMASZ FURMANEK
HARDANGER: Fyksesund, Hardangerfjorden. Foto: THOMASZ FURMANEK Vis mer

- Du kommer i mental balanse. Har det vært en stressende dag på jobben, får du lettere energien tilbake på havet i en kajakk, sier han.

Etter at han stadig flere har fått nye følgere, mangler det heller ikke på spørsmål:

HORDALAND: Hjellestad, Bergen. Foto: THOMASZ FURMANEK
HORDALAND: Hjellestad, Bergen. Foto: THOMASZ FURMANEK Vis mer

- Mange lurer på hvordan jeg tar bilder, hvordan jeg redigerer dem, og vil ha tips til hvor de kan padle.

En god del har også begynt å padle etter å fulgt Furmanek på Instagram en stund, forteller han.

- Mange av bildene er tatt ved rolige forhold. Da kan nesten alle padle, sier fotografen.

Populært i reisepressen Det er ikke første gang norsk natur får oppmerksomhet utenfor landets grenser. Stadig flere rundt i verden har fått øynene opp for Norge som reisemål, og nesten ukentlig figurerer bilder fra Norge i reiselivspressen rundt om i verden.

Tidligere i høst kåret Lonely Planet Nord-Norge til et av verdens ti beste områder å besøke i 2015.

Også Morten Rustad som reiste 15 000 kilometer og sov i bilen i én måned for å lage timelapse-videoen: «Norway - A Time-Lapse Adventure», fikk grundig omtale etter at filmen fikk 150 000 visninger etter bare ett døgn.

Hvor mange som etterhvert vil følge Tomasz Furmaneks eventyr langs norskekysten, kan du følge med på selv på Furmaneks instagramkonto.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer