Pære, linjal, eple, banan eller timeglass?

Her er den perfekte treninga til din fasong.

SKREDDERSYDD TRENING: Personlig trener Anne Marte Handal Sneve hjelper deg i gang. Alle foto: ELISABETH SPERRE ALNES
SKREDDERSYDD TRENING: Personlig trener Anne Marte Handal Sneve hjelper deg i gang. Alle foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet God torsdag): - ?Mange tror at det å gå ned i vekt forandrer alt. Men det vil egentlig bare gjøre deg til en mindre utgave av din egen kropp, altså for eksempel en mindre pærefigur, sier personlig trener Anne Marte Handal Sneve i Sats. Hun mener mye av løsningen ligger i styrketrening.

Hvilken kroppsfasong vi har er bestemt av kjønn, genetikk og livsstil.

- Det er sistnevnte du kan gjøre noe med for å forandre fasongen din, forklarer Sneve, som også er foredragsholder innen trening og helse.

Målrettet styrketrening - Hvis målet er å forandre kroppsfasongen, bør du fokusere på trening som stimulerer til forandring, enten kondisjonstrening med hensikt å forbrenne kalorier under aktivitet eller styrketrening for å øke muskelmassen og påvirke forbrenningen resten av døgnet, sier hun.

- Styrketrening og nedgang i fettprosent kan forme kroppen, sier Frank Idar Sande som er personlig trener i Elixia og utdannet fysioterapeut.

Han forklarer at dette kan skape et mer visuelt harmonisk utseende. Som eksempel trekker han frem at pæra kan fokusere på å få et  breiere skulderparti for å se mer ut som et timeglass.

Kondisjon og styrke Fordeling av kondisjonstrening og styrketrening avhenger av type kroppsfasong.

- En epleform bør for eksempel fokusere mest på kondisjonstrening, for å redusere fettprosenten, og styrketrening på store muskelgrupper som bein da dette også påvirker forbrenningen etter trening positivt, sier Sneve.

Pære, linjal, eple, banan eller timeglass?

- Alle har godt av kondisjonstrening av helsemessige årsaker, men hvis linjalen ikke har så mye tid til å trene i utgangspunktet, ville jeg lagt opp et program som hovedsakelig var styrketrening, sier Sande.

Mengden kondisjonstrening er avhengig av hva målet ditt er.

- Sliter du med å få i seg nok kalorier til vanlig, bør du ikke løpe flere mil om dagen hvis du vil opp i vekt, sier ernæringsfysiolog Therese Fostervold Mathisen ved Kvinnetrening. Hun understreker at hun ikke fraråder kondisjonstrening for noen.

Ned i vekt- opp i muskler Mange tror de må spise mer for å bygge muskler, og at de dermed vil gå opp i vekt. Det mener personlig trener Sande er feil.

Pære, linjal, eple, banan eller timeglass?

- Det er en myte. Det er mulig å gå ned i vekt samtidig som man går opp i muskelmasse, sier Sande. Han forklarer at de som har flere kilo fett til overs ikke trenger å spise mer for å få større eller mer fremtredende muskler.

- De som vil ned i vekt har ofte energi lagret på kroppen, i form av fett, som kroppen kan bruke for å bli sterkere, sier han.

Å prestere på trening Å vise måtehold i kaloriinntaket samtidig som man trener kan være utfordrende. Sneve tror det dummeste man gjør er å sulte seg.

- Da orker man ikke trene, og det blir vanskeligere å gå ned i vekt, sier hun.

Pære, linjal, eple, banan eller timeglass?

Fostervold Mathisen er enig. Hun anbefaler å spise litt mer de dagene man trener.

- Er du måteholden i hverdagen, legg på ekstra kalorier den dagen du skal trene, særlig hvis det er styrketrening.

Hun anbefaler mellom 200 og 500 kalorier ekstra, litt avhengig av vekt, intensitet og lengde på treninga.

Pære, linjal, eple, banan eller timeglass?

- For å bli sterkere og oppnå resultater må man presse seg litt mer på trening hver gang, sier Fostervold Mathisen, som mener denne
muligheten er delt mentalt, delt fysisk.

- Den fysiske delen henger sammen med hvordan du har spist, sier hun.

Mathisen anbefaler å spise inntil en time før treninga begynner, og spise igjen etter treninga, for eksempel én til to bananer.

Pære, linjal, eple, banan eller timeglass?
Pære, linjal, eple, banan eller timeglass?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer