Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Luftfart

Påfuglen Dexter hadde egen seteplass. Men fikk den være med flyet for det? Nope

Terapidyr i USA

TERAPIFUGL: Påfuglen Dexter hadde et ørlite håp om å kunne være med på flyturen, til tross for United Airlines sine mange beskjeder. Video: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ESA - eller Emotional Support Animal - kalles de og blir mer og mer utbredt i USA.

Disse terapidyrene er medisinsk foreskrevet og hensikten er å gjøre livet lettere for den som eier de. I Norge har vi førerhunder, det har de selvsagt i USA også, men der har de også så enormt mye mer.

En rekke mennesker som sliter med psykiske plager, angst, søvnløshet eller har andre problemer som ikke er så lette å se fra utsiden, får nå foreskrevet slike selskapsdyr.

Vanligvis er det små hunder som gjør denne jobben, men det er mange unntak. Både katter, hester, griser, slanger, edderkopper og kalkuner (!) tjener - medisinsk begrunnet - som selskapsdyr for sine eiere.

En kvinne som forrige helg ville ta et fly fra Newark-flyplassen utenfor New York, valgte seg derimot en påfugl.

Den satt pent og pyntelig på ei bagasjetralle som kvinnen trillet rundt på inne i terminalen i påvente av at United Airlines-flyet både hun - og påfuglen - hadde billett til, skulle lette, skriver CN Traveler.

I og med at disse dyrene er medisinsk foreskrevet har de også utvidede rettigheter, noe ikke minst flyselskapene har fått merke. Både gris og kalkun har fått være med eierne sine på flyturer i USA.

Sa nei tre ganger

Men når det kom til den aktuelle påfuglen sa United Airlines tvert nei.

Det begrunnet de med en lang uttalelse der det blant annet heter:

- Dette dyret møtte ikke våre krav på en rekke områder, inkludert vekt og størrelse. Dette ble kunden gjort klar over ved tre forskjellige anledninger før de ankom flyplassen, skriver flyselskapet, som også poengterer at de har stor forståelse for at enkelte reisende har helsemessige behov for å ha med seg dyret sitt også når de reiser og at de forsøker å legge forholdene så godt til rette for dette som mulig.

Selskapet skriver også at nye regler for å reise med dyr i kabinen vil bli endret. Fra og med i mars vil selskapet kreve skriftlig dokumentasjon på at det aktuelle dyret er foreskrevet av autorisert helsepersonell - og den bekreftelsen må de ha minst 48 timer før avgang.

Det understrekes også at spesielle dyrearter, som slanger, edderkopper og flere andre dyr, ikke blir godkjent som terapidyr. Det gjelder trolig påfugler også, selv om det ikke er spesifisert.

På Instagram

Kvinnen som ikke fikk ha med seg den prangende fuglen sin om bord i flyet skal være en artist fra Brooklyn i New York.

Og påfuglen? Joda, den heter Dexter og har sin egen Instagram-konto.

Der har den blant annet lagt ut en post om at det ble biltur tvers over landet - til Los Angeles - i stedet for flytransport denne gangen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!