Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Palma de Mallorca vil forby utleieboliger. - En modig beslutning, sier borgermesteren

Skal gjelde fra juli i år.

STRUPES: Palma de Mallorca tar strupetak på Airbnb og den private utleien av ferieboliger. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
STRUPES: Palma de Mallorca tar strupetak på Airbnb og den private utleien av ferieboliger. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

En undersøkelse har vist at det finnes 20 000 ulisensierte utleieboliger i Mallorcas hovedstad, Palma. Det er en økning på 50 prosent fra 2015 til 2017, skriver The Telegraph.

I fjor var det store protester og demonstrasjoner i Palma over den økende turismen, og alle utleieleilighetene som i følge demonstrantene drev opp leieprisene i byen til slike høyder at lokalbefolkningen ikke lenger hadde råd til å bo der selv.

Og nå får kritikerne medhold. Borgermester Antoni Noguera vil forby all privat utleie til turister fra og med juli i år, dog med unntak.

Ifølge Noguera skal hus unntas fra forbudet såfremt de ikke ligger i vernede områder, i nærheten av flyplasser eller i industriområder.

- En modig by

Noguera legger skylden for den store økningen i leieprisene på Airbnb og lignende foretak.

- Palma må være en by det må være mulig for de lokale å bo i. Det verste som kan skje er at de fastboende må flytte ut fordi de ikke lenger har råd til å bo her, sier han.

I følge El Pais har leieprisene i Palma økt med 40 prosent siden 2013.

Noguera omtaler selv beslutningen som «modig», og håper den vil bli et vendepunkt både for Mallorca og andre spanske byer som sliter med lignende problemer.

Det gjelder i høyeste grad Barcelona, hvor det i fjor kom til episoder der turistbusser ble ramponert og det ikke er uvanlig å se grafiti med budskap som «Tourists go home».

Airbnb reagerer

En talsmann for Airbnb uttrykker skuffelse over Palmas beslutning, og sier:

- Dette er en avgjørelse som rammer lokale familier som deler sine hjem for å få endene til å møtes og dermed kunne fortsette bo der de bor.

Airbnb sier de håper å kunne samarbeide med de lokale myndighetene for å komme fram til regler som «tilgodeser turismens fordeler til fordel for lokale familier framfor å begrense dem til noen få mektige».

På hjemmebane får imidlertid borgermesterens utspill stor støtte.

Mallorcas helseinspktør, Antonia Martin, sier:

- Dette er å lytte til folket og garantere dem retten til et hjem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media