Papirlappene i lommeboka di prøver å fortelle en historie

Forteller deg mer enn du tror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av noen år skal vi få en helt ny seddelserie. Arbeidet er allerede i gang, og gjennom Facebook-siden «Ny seddelserie fra Norges Bank» ber seddelmakerne nå om dine innspill.

Men drømmer du om selv å pryde norske sedler, har du en tøff jobb foran deg. Norges Bank leter etter folk som har «satt sitt personlige preg på naturvitenskap, industrutvikling, musikk, folkeminne, malerkunst, litteratur, arkitektur eller teater».

Og forresten: Du må også være død.

Sedlenes skjulte historier - Erfaring fra andre land som har lansert eller er i ferd med å lansere nye sedler, er at det tar flere år fra arbeidet starter til den første seddelen settes i omløp. Det er for tidlig å anslå når de nye sedlene vil settes i produksjon, har kommunikasjonsrådgiver Synne Ekrem i Norges Bank sagt til DinSide.

DinSide har tidligere forklart hva motivene og krusedullene på norske mynter betyr. Men sedlene våre inneholder langt flere og langt mer kompliserte motiver. Og hver enkelt seddel har en historie å fortelle.

Sammen med Norges Bank gir vi deg meningen i det som ved første øyekast kanskje virker meningsløst. Historiene finner du i bildeserien øverst i artikkelen.

I tillegg til motivene du kan se med det blotte øye, inneholder også sedlene «hemmelige meldinger» du bare kan se under ultrafiolett lys, for å forsikre deg om at sedlene er ekte.

Sedler i fare Seddelserien vi i dag bruker, er den sjuende siden 1877, og begynte i 1994 med 200-lappen. Den nyeste er 1000-lappen, fra 2001.

Alle sedlene har det til felles at framsiden er utført av Sverre Morken, mens Arild Yttri står for baksiden.

Den åttende seddelserien kan ikke bare få nye motiver, men også nye verdier. Det har for eksempel vært diskutert om 1000-lappen bør forsvinne.

For ett år siden forsvant 50-øren, som gjør at du nå kan tjene 50 øre per flaske, om du har tålmodighet til det.

<strong>LÆRERIKT:</strong> Man kan lære mye av å se på norske sedler. På 200-lappen kan du for eksempel se maskinen som ble brukt for å forklare nordlyset. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO
LÆRERIKT: Man kan lære mye av å se på norske sedler. På 200-lappen kan du for eksempel se maskinen som ble brukt for å forklare nordlyset. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE.NO Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer