BLE STENGT: Filippinenes president Rodrigo Duterte bestemte seg for at den populære ferieøya Boracay måtte stenges etter årevis med overturisme. Nå er den åpnet igjen.
BLE STENGT: Filippinenes president Rodrigo Duterte bestemte seg for at den populære ferieøya Boracay måtte stenges etter årevis med overturisme. Nå er den åpnet igjen.Vis mer

Stengte «verdens beste øy»:

Paradisøya skjulte en bedriten hemmelighet

Nå tvinges alle turister som vil besøke øya til å undertegne en kontrakt før de går i land.

Så seint som i 2017 ble den filippinske øya Boracay kåret til verdens beste turistøy av leserne til reisenettstedet Condé Nast Traveler.

Den lille øya har med sine kritthvite strender, glassklare vann og tropiske klima gjort seg bemerket som et sted man «må» besøke, dersom man skal til Filippinene.

Bare i fjor kom det over 2,1 millioner turister til øya, som ikke måler noe særlig mer enn ti kvadratkilometer.

Men populariteten har kostet. Dyrt.

For den enorme turiststrømmen har sørget for å sprenge kapasiteten for ferieøyas infrastruktur. Bak strømmen av Instagrambilder som viser tilsynelatende endeløse hvite strender og spektakulære solnedganger, fløt søppel og kloakk i gatene. Hoteller og leiligheter poppet opp, uten at det var søkt om byggetillatelse.

- Bli kvitt dritten

En studie gjennomført på vegne av landets myndigheter viste at overturismen, den forsømte infrastrukturen og byggingen av nye turiststeder gjorde at hele øya sto «i fare for å dø» i løpet av mindre enn et tiår, ifølge nyhetsbyrået AP.

IKKE AKKURAT «PARADIS»: Dette bildet fra 9. april i år viser turister som kjører forbi sekker med oppsamlet avfall fra kloakken på Boracay. Foto: Erik De Castro / Reuters / NTB Scanpix
IKKE AKKURAT «PARADIS»: Dette bildet fra 9. april i år viser turister som kjører forbi sekker med oppsamlet avfall fra kloakken på Boracay. Foto: Erik De Castro / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

I februar i år hevdet Filippinenes kontroversielle president Rodrigo Duterte at vannet utenfor Boracay var blitt omgjort til kloakk, med henvisning til avfallet fra turistnæringen på øya.

- Øya er som en septiktank. Jeg gir dere seks måneder til å bli kvitt dritten, sa Duterte, samtidig som han krevde umiddelbare tiltak på øya.

Regjeringen fulgte opp Dutertes krav, og 26. april ble øya stengt for å gi myndighetene og turistnæringen tid til å bygge ut kloakksystem og annen nødvendig infrastruktur på øya. De fastboende fikk bli værende på øya, men alle turister, både utenlandske og filippinske, ble nektet adgang.

I det påfølgende arbeidet med å rydde opp på øya, har man blant annet funnet kloakkrør som gikk rett ut i havet fra hotellområder.

KLOAKK: I arbeidet med å rydde opp på øya, har man blant annet funnet kloakkrør som gikk rett ut i havet fra hotellområder. Foto: Noel Celis / AFP / NTB Scanpix
KLOAKK: I arbeidet med å rydde opp på øya, har man blant annet funnet kloakkrør som gikk rett ut i havet fra hotellområder. Foto: Noel Celis / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Katastrofetilstand

Fredag hadde arbeidet kommet langt nok, til at landets myndigheter mente et fåtall turister kunne få lov til å slippe til igjen. Det er nemlig innført restriksjoner på antallet som får komme på besøk. Filippinenes sentrale turistmyndigheter har bestemt at Boracay skal åpnes med en myk start.

- Vi kan ikke rehabilitere ei øy i katastrofetilstand på bare seks måneder, sa Bernadette Rômulo-Puyat til The Philippine Daily Inquirer i slutten av september.

Inntil videre er det bestemt at bare rundt 6000 turister får lov til å oppholde seg på øya samtidig. Alle som drømmer om en tur til Boracay må også gå med på en rekke strenge regler under oppholdet.

- La oss behandle øya som vårt hjem. La oss holde det reint og urørt, oppfordret Rômulo-Puyat når øya igjen ble åpnet.

NYOPPUSSET: Boracay ble fredag åpnet for turister igjen. Den filippinske paradisøya ble stengt i april for å få bukt med store problemer med infrastruktur, kloakk og forurensing. Foto: Ronn Bautista / Reuters / NTB Scanpix
NYOPPUSSET: Boracay ble fredag åpnet for turister igjen. Den filippinske paradisøya ble stengt i april for å få bukt med store problemer med infrastruktur, kloakk og forurensing. Foto: Ronn Bautista / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Strenge regler

Hun minnet turistene om at det er nedført forbud mot alkohol, sigaretter, søppel og fester på Boracays hvite sandstrender. I tillegg må alle turister som besøker øyene skrive under på en kontrakt der de forplikter seg til å følge det nye regelverket.

De strenge restriksjonene fører også til at bare en brøkdel av de nær 20 000 personene som før stengningen arbeidet i turistnæringen på øya har fått komme tilbake til sin gamle jobb, skriver australske News. De skriver videre at «bare» 157 av øyas hoteller, restauranter og turistbutikker får lov til å holde åpent i år, ettersom de er de eneste som møter de nye kravene til infrastruktur.